Mat & dryck på Karpathos

Karpathos läckra kokkonst

Sugen på några riktigt utsökta tips? Då har du kommit rätt! Här finner du upplysningar om Karpathos mest inbjudande matställen, delikata specialiteter och grekiska klassiker som du bara inte får missa.

Souvlaki på Under the Trees

Under the Trees är en restaurang som ligger på en klippavsats, en bit utanför Finiki. Det är ägarna själva som har byggt restaurangen, där man också serverar egenodlade grönsaker. Om du har vägarna förbi bör du beställa in souvlaki som består av små bitar kött som grillas på spett. Rätten går att få på både fläskkött och kyckling. 

Rinas taverna

Den här lilla tavernan ägs av Mike och Rina och ligger på vägen till flygplatsen, längs huvudvägen. Om du redan provat på öns lokala pasta, makarounes, bara måste du smaka de hemlagade makarounesrätterna här. De är fantastiska! På baksidan av tavernan ligger en liten trädgård, så råvarorna är alltid färska. Efter maten kan du slå dig ner på stranden Cristou Pigadi eller Damatria, som ligger mittemot på andra sidan vägen.  

Fava

Fava är en maträtt du verkligen bör prova när du är på Karpathos. Den tillagas på kikärtor eller gula ärtor och serveras varmt tillsammans med rå lök. Passar bra som förrätt eller tillbehör till en huvudrätt och äts med fördel med ett gott grekiskt bröd.

Souvlaki

Taverna Perdikal

Taverna PerdikaI den lilla bergsbyn Menetes finner du Perdika, på hörnet vid kyrkan. Här står ägaren Kostas för den hemlagade maten. Beställ gärna in många små förrätter och prova också den hemgjorda pommes fritesen. Kanske har han också kanin på menyn den dagen du kommer på besök.

Lokalt vin

Även om Karpathos mest är känd för sin olivodling så produceras det faktiskt också en hel del vin på ön. Beställ in det lokala vinet när du äter ute någon kväll. 

Vattenbrunnar

Omkring Pigadia stöter man ofta på utomhuskranar och vattenbrunnar. Härifrån får du friskt rinnande vatten från källorna uppe i bergen och lokalborna syns ofta hämta vatten till hushållen. Passa på att fylla på vattenflaskan under din sightseeing. Kanske inte helt oväntat betyder Pigadia faktiskt brunn eller källa. 

Ouzo

Olivolja

I omgivningarna runt byn Mesohori tillverkas den mesta av Karpathos olivolja. Du som kör i området får uppleva fantastisk natur med olivträd vackert uppradade längs bergväggarna. Olivoljan stöter man förstås på i de flesta städer, men för dig som vill ha med dig en genuin bit av Karpathos hem rekommenderar vi att du köper denna smakfulla olja.

Honung

Utöver sin produktion av förstklassig olivolja är Karpathos också känd för sin fina honung. Längs bergens sluttningar kan du ibland få syn på de färgglada bikuporna. Prova öns honung tillsammans med en portion grekisk yoghurt och lite färsk frukt – ett underbart mål att starta dagen med.

Ouzo

Ouzo är grekernas nationaldryck och den vill du inte missa under besöket hit. Det är en anisbaserad dryck som när den blandas med vatten får en vit färg. Raki är också en grekisk favorit – den serveras ofta tillsammans med några härliga mezes. Skål! 

Sötsugen?

Om du gillar glass så har du kommit rätt – i Pigadia finns nämligen en hel del glassbarer. På många ställen är glassen hemmagjord vilken givetvis gör den extra god. Hitta din egen favorit genom att prova dig fram.

Njut av en kaffestund

Efter en lång dag kan det vara välbehövligt med någonting som sätter fart på energin igen – och vad passar då bättre än en grekisk kaffe? Kaffet här är mörkt och kraftigt i smaken och serveras hett i en liten kopp. Drycken går att beställa i tre varianter: sketo (utan socker), metrio (med lite socker) eller gliko (med mycket socker). 

Färsk fisk

Många av restaurangerna omkring hamnbyarna serverar nyfångad fisk. Fråga efter dagens fångst när du sitter till bords och pressa gärna lite citronsaft över fisken innan du börjar äta. Utsökt! 

Ät kápari i Agia Nikolaos

En trevlig taverna i Agia Nikolaos på Karpathos östkust mellan Spoa och Apellastranden, precis intill kyrkan Agios Nikolaos. Här kan du beställa in den grekiska salladen kápari. Tavernans personal plockar själva växterna på ön så du kan vara säker på att du kommer att kunna njuta av denna ganska sällsynta grekiska specialitet. Den tillagas omsorgsfullt med salt, ättika och saltlake och smakar extra gott tillsammans med olivolja, hembakat bröd, sardiner och ett litet glas ouzo.

Det grekiska köket

Vill du lära dig mer om det grekiska köket? Här har vi samlat massor av härliga tips på saker du borde prova på din semester i Grekland, och recept att ta med hem till vardagen.