Bra att veta om bagage

Här hittar du information om bagage inför din resa. Klicka på det flygbolag som du ska resa med och läs mer om vilka bagageregler som gäller. Observera att incheckat bagage enligt internationella regler aldrig får väga mer än 32 kg per kolli, oavsett om du som passagerare väljer att betala för den överstigande vikten eller dela bagage med resesällskap. Har du bokat en uppgraderad klass kan andra vikter gälla.

Observera! Bagageregler för när du paketerar resan själv med reguljärflyg hittar du längst ner på sidan.

Bagageregler för charterresor

Incheckat bagage ingår inte i resans pris utan beställs som tillägg. Detta kan du göra när du beställer resan eller så kan du lägga till det i efterhand via Min resa eller genom att ringa oss. Priset kan variera, exakt pris får du vid bokning.

Klicka på det flygbolag du reser med för att hitta information om: bagagevikt och bagagemått, specialbagage, lägga till extra bagage, förbokning av sittplats, mat ombord, biljett, incheckning, taxfree, benutrymme ombord etc.

Bagagehantering

Skadat eller förlorat bagage

Skada eller förlust av bagaget måste anmälas omgående och personligen till flygbolagets representant på flygplatsen. Du får då en kopia på förlustregistreringen, en så kallad PIR-rapport. Om något skulle hända ditt bagage ersätts du i enlighet med flygbolagets gällande bestämmelser. Vänligen notera att flygbolagens ersättning för förkommet eller skadat bagage är begränsat.Vi ber dig läsa den information som finns på respektive flygbolags hemsida gällande ersättning. Viss information finns även på boardingkortets baksida.

Har du en reseförsäkring/hemförsäkring gäller den oftast även skadat och förkommet bagage. Hör efter med ditt försäkringsbolag. (Här kan du boka en reseförsäkring.)

Regler kring bagage

Flygbolagens regler för packning av incheckat bagage är följande:

  • Bagaget får inte innehålla föremål som kan skadas under flygningen, exempelvis flaskor eller ömtåligt gods som glas och porslin eller saker som är bristfälligt paketerade.
  • Bagaget som checkas in ska vara lämpligt förpackat så att det tål att hanteras med annat bagage i lastutrymmet.
  • Ryggsäckar ersätts endast av flygbolaget om de under transport läggs i en sluten plastpåse. Plastpåse finns att köpa på de skandinaviska flygplatserna innan avresa.
  • Värdesaker/stöldbegärligt gods såsom pengar, värdepapper, smycken, glasögon, datorer och annan elektronisk utrustning ska förvaras i handbagage tillsammans med viktig medicin och skall inte packas ned i incheckat bagage.

 

Skärpta regler gällande vätskor

Observera skärpta regler gällande vätskor i handbagage. Man får ta med sig vätskor om de ligger i en genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse på max 1 liter. Respektive behållare får inte överstiga en maxvolym på 100 milliliter. Plastpåsens innehåll ska rymmas i påsen utan problem och påsen ska vara helt stängd. Vätskor omfattar gel, krämer, blandningar av vätskor och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, till exempel tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, safter, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens. Barnmat och medicin är undantag till dessa regler. Oframkallad film bör placeras i handbagaget då den annars kan förstöras av röntgenutrustningen.

Det är förbjudet att medföra farliga föremål såsom skjutvapen, knivar, sprängämnen och farligt gods. Se Transportstyrelsens hemsida för mer detaljerad information.

Farligt gods

Särskilda bestämmelser gäller för transport av farligt gods. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida.

Montrealkonventionen

Regler beträffande flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage i enlighet med Montrealkonventionen.

Hjälpmedel & barnvagnar

Hjälpmedel såsom rullstol eller rullator

Hjälpmedel som en rullstol eller rullator ingår alltid och kostar inget extra att ta med sig. Kontakta Apollo i god tid innan avresa om du behöver ta med hjälpmedel, så att vi kan boka in rätt assistans. Låt oss också veta om du behöver assistans med ledsagning eller rullstol på flygplatsen.

Barnvagnar

De flesta flygbolag tillåter kostnadsfri incheckning av barnvagn i tillägg till övrigt bagage. Om det inte ingår räknas barnvagnen in i den totala maxvikten på barnets biljett. Det vill säga att barnvagn och barnets bagage tillsammans inte får överstiga maxvikten. Om det gäller spädbarn som inte tillåts frivikt i det incheckade bagaget räknas barnvagnens vikt istället på vuxens bagages maxvikt. Läs mer på respektive flygbolags bagageregler.

Handbagage

Maxmått och maxvikt på handbagage

För maxmått och maxvikt på handbagage, se information för respektive flygbolag.

Vätskor

Den 6 november 2006 införde EU-kommissionen nya regler vad gäller begränsad mängd av vätskor och flaskor/burkar i handbagaget. Varje behållare får max innehålla 100 ml till en sammanlagd mängd av 1 liter.

Som vätska räknas drycker och parfymer men även exempelvis hudlotion, sprayburkar, tandkräm, krämer, hårgelé och linsvätska. Observera att även vatten räknas som vätska och omfattas av de nya reglerna! Tillåten mängd vätska ska förvaras i sin behållare (t ex flaska eller burk) i en genomskinlig återförslutningsbar påse som inte är större än max 1 liter. Denna ska sedan visas upp i Securitykontrollen.

Vätskor inköpta efter Securitykontrollen, exempelvis taxfreeinköp, är tillåtna utöver de nya reglerna beskrivna ovan. Dessa varor kommer att förpackas i förseglade påsar. Vissa flygplatser kommer att ha utlämning av taxfreeinköp i samband med boarding. Läs mer om detta på Transportstyrelsens hemsida.

Ytterkläder

Alla jackor/kappor/rockar skall tas av vid Securitykontroll (görs redan vid de flesta flygplatser i dag).

Datorer

Laptops och annan stor elektronik ska tas ut ur handbagaget före screening i Securitykontrollen.

Se Swedavia webbplats (tidigare LFV) för mer detaljerad information

Farligt gods

Särskilda bestämmelser gäller för transport av farligt gods.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida

Montrealkonventionen

Regler beträffande flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage i enlighet med Montrealkonventionen.
Läs mer här!

Farligt gods

Särskilda bestämmelser gäller för transport av farligt gods. Läs mer på Transportstyrelsens webbplats.

Transport av sportutrustning

Transport av sportutrustning går att boka på vissa flygbolag i mån av plats. 

Montrealkonventionen

Montrealkonventionen

Regler beträffande flygbolags skadeståndsansvar för passagerare och deras bagage i enlighet med Montrealkonventionen. Läs mer om Montrealkonventionen.

Bagagevikt på resor du paketerar själv

Information om bagageregler för aktuellt flygbolag och prisklass får du genom att klicka på länken till flygbolaget hemsida. Du kan också klicka på länken vid flygbolaget och checka in online.

Specialbagage för dig som bokat transfer på resmålet

Bokar du specialbagage på flyg och har bokat transfer så finns även möjligheten att boka specialbagage för transfer på vissa resmål. Specialbagage för transfer på resmålet görs enklast i samband med bokningen eller efter, hitta din bokning under Mitt Apollo.

 

Aegean Bagageinfo Checka in online
Air France Bagageinfo Checka in online
AirBaltic Bagageinfo Checka in online
British Airways Bagageinfo Checka in online
Czech Airlines Bagageinfo Checka in online
Emirates Bagageinfo Checka in online
Finnair Bagageinfo Checka in online
Iberia Bagageinfo Checka in online
KLM Bagageinfo Checka in online
Lufthansa Bagageinfo Checka in online
Norwegian Bagageinfo Checka in online
Qatar Bagageinfo Checka in online
SAS Bagageinfo Checka in online
TAP Bagageinfo Checka in online
Turkish Airlines Bagageinfo Checka in online
Vueling Bagageinfo Checka in online
SunExpress Bagageinfo  Nej
Austrian Airlines Bagageinfo Checka in online