Pass och visum

För att inget ska komma i vägen för din semester, bör du läsa reglerna för pass och visum noga. Nedan finner du villkor för destinationer dit vi flyger med charter. Har du bokat en paket- eller flygresa som du har paketerat själv, eller enbart hotell hänvisar vi visumfrågor till respektive lands ambassad och konsulat. För allmän passinformation se polisens hemsida.

Informationen nedan gäller endast för reslängder som är presenterade i Apollos program. Uppgifterna gäller för svenska medborgare. För svenska medborgare med annat ursprung kan visum krävas. Kontrollera detta med ambassaden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar vad gäller priser, pass- och visumregler. 

Id-kontroll av flygpassagerare

Enligt EU-direktiv har Sverige infört krav på ID-kontroll av passagerare också vid incheckning och ombordstigning på planet. Detta för att säkerställa att en passagerare som har checkat in bagage också medföljer på flygningen. Kravet gäller samtliga utrikesavgångar. Godkända ID-handlingar är pass, körkort och SIS märkta ID-kort, där din nationalitet framgår.

Schengen

Vid in- och utresa i land som står utanför Schengensamarbetet sker kontroll av dina resedokument inklusive pass på sedvanligt vis. Vid in- och utresa i land som ingår i Schengensamarbetet sker ofta ID-kontroll i samband med incheckningen. Däremot sker ingen passkontroll från polisens sida. Det nationella identitetskortet, som utfärdas av Polisen och som gäller för resa inom Schengenområdet, är ett fullt acceptabelt ID-kort för användning som resehandling inom Schengen. Det styrker såväl innehavarens identitet som medborgarskap. Det godtas av flygbolag, rederier, bussbolag och hotell.

Pass

I många länder måste du kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid incheckning på hotell eller på anmodan av polis eller annan myndighet. Pass är i dessa fall oftast den enda giltiga identitetshandlingen. Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Detta gäller såväl barn som vuxna. Observera att det krävs pass med fotografi även för spädbarn. För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För exakt information, kontakta berörd ambassad.

Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Kontrollera att ingen sida i passet på något sätt är skadad. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

För ytterligare frågor om pass, läs mer på polisens hemsida. Apollo ansvarar inte för följderna om en resenär inte har giltigt pass eller visum.

Vilka länder kräver visum?

För inresa till vissa länder krävs visum och det är resenärens ansvar att se till att erforderligt visum finns vid avresa, se paragraf 8:3 i de allmänna resevillkoren. Visumansökningar handläggs av respektive lands ambassad. 

 

Land Krav
Albanien

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader efter att du lämnat landet.

 

Du som reser med barn behöver ytterligare dokumentation om barnet reser med endast en förälder, om ditt barn inte har samma efternamn som båda föräldrarna eller om barnet reser utan föräldrar men med andra vuxna såsom mor- och farföräldrar, vänner eller släktingar. Läs mer här.

 

Om du reser till Saranda, Himara eller Dhermi där inresan sker via Grekland behöver du lämna passuppgifter till Apollo senast 14 dagar innan avresa. Ett formulär skickas till mejladressen i din bokning innan avresa. Du kan också lämna dina uppgifter här.

 

 

 

 För övriga upplysningar hänvisar vi till Albanska ambassaden på telefon 08-731 09 20 eller deras hemsida.

Bulgarien

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 30 dagar. 

Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För vidare information hänvisar vi till Bulgariens konsulat på telefon 08-202527 och deras hemsida.

Cypern För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För vidare information hänvisar vi till Cyperns ambassad på telefon 08-24 50 08 och derashemsida
Egypten För inresa i Egypten krävs visum. Detta bokas och betalas i samband med beställning av din resa. Visumet kostar 260:- och erhålls på flygplatsen i Hurghada. För svenska  medborgare behövs ingen ansökan göras i förväg – allt ordnas på flygplatsen vid ankomst. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter det att du lämnat Egypten. Har du inget svenskt medborgarskap ber vi dig kontakta Egyptens konsulat på telefon 08-459 98 70 eller gå in på hemsidan.  
Förenade Arabemiraten För svenska medborgare fås visum vid ankomst (giltigt 90 dagar). Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att du lämnat landet. Är passet trasigt eller har kortare giltighetstid kan du nekas inresa i landet. Provisoriska pass accepteras inte. Man får heller inte ha Israeliska stämplar i passet. Utländska medborgare uppmanas att kontakta sitt lands ambassad för besked om passregler och visumkrav. Utländska medborgare som bokat en charterresa kan kontakta Apollo på 0771-37 37 37 för att få hjälp med visumansökan till en kostnad av 900 kronor per person, senast 14 dagar före avresa. Förenade Arabemiratens ambassad, nås på telefon 08-411 12 44 eller mejl [email protected]. För mer info, klicka här.
Grekland För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. För vidare information hänvisar vi till det grekiska konsulatet på telefon 08-545 660 15.
Indien För resor upp till 30 dagar
Från och med den 15 augusti 2015 kan svenska medborgare ansöka om E-visa till Indien. E-visa ansöks här och ska göras senast fyra dagar innan avresa. 

För resor över 30 dagar
Reser du längre än 30 dagar, var god kontakta Cox and Kings som handhar visum till Indien.


Övriga villkor

  • Observera att det krävs särskilda visumhandlingar om du vill använda samma visum för flera inresor i Indien.
  • Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader från det att du gjort din visumansökan.
  • Handläggningstiden för att få visum är cirka 3 veckor.
  • Tänk på att se till att ha giltiga visumhandlingar inför din resa.
  • Apollo ansvarar ej för felaktiga handlingar som kan leda till nekad inresa i Indien.

Avbokning vid nekat visum
Om du får avslag på ditt visum, får du avboka din resa kostnadsfritt om du har Apollos avbeställningsskydd.

  • Apollos avbeställningsskydd måste ha bokats i samband med bokningen
  • Visum ska ha sökts senast 14 dagar innan avresa
  • Alla kriterier vid sökandet av visum ska vara uppfyllda, t.ex. giltigt pass och andra erfordrade dokument
  • Kopia på beslut måste skickas till Apollo efter avbokning för att full återbetalning
  • Gäller charterresor. Ej resor som du paketerar själv. 
Indonesien

Sedan 10 juni 2015 undantas svenska medborgare med ordinarie pass (ej provisoriskt) kravet på visum till Indonesien för turistbesök upp till 30 dagar. Kravet för detta är att det ordinarie passet är giltigt i minst sex månader vid inresan till Indonesien och att resenären kan uppvisa en utresebiljett ur Indonesien. 
 

Kontakta Indonesiens ambassad på telefon 08-545 55 880 eller besök Indonesiska ambassaden hemsida för mer information. 

Israel För Skandinaviska medborgare krävs inget visum. I landet får man stanna i 90 dagar utan visum. Ditt pass måste vara giltigt i minst 6 månader efter att du lämnat Israel. För övrig information hänvisar vi till Israels ambassad på telefon 08-52806540.
Italien För svenska medborgare krävs inget visum. Passet ska vara giltigt under hela din vistelse i landet. För vidare information hänvisar vi till Italienska ambassaden på telefon 08-44 05 280
Jordanien För svenska medborgare krävs visum. Detta erhålls vid ankomst utan kostnad. Utreseskatten ingår i resans pris. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man lämnat landet. Observera att man kan bli nekad inresa med provisoriskt/skadat pass. För mer information hänvisar vi till det Jordanska konsulatet på telefon 08-24 20 33 eller besök deras hemsida.
Kap Verde

För inresa till Kap Verde krävs en obligatorisk TSA-flygsäkerhetsskatt som betalas kontant i samband med passkontroll vid ankomst på Kap Verde. Säkerhetsskatten kostar 31 Euro per person för personer som är EU-medborgare. För personer som inte är EU-medborgare tillkommer också ett visum på 25 Euro per person som betalas samtidigt. Observera att det kan bli långa väntetider i passkontrollen.

Passet måste vara giltigt  6 månader från inträdandet i landet.

Kroatien För svenska medborgare krävs det inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För mer information hänvisar vi till 08-44 05 280 eller besök deras hemsida
Maldiverna Svenska medborgare erhåller turistvisum med 30 dagars giltighetstid vid ankomst till Maldiverna. Ditt pass måste vara giltigt 6 månader efter inresa.
Malta För Svenska medborgare behövs inget visum för vistelse upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst tre månader efter att du lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Maltas konsulat i Stockholm på telefon 08-677 54 00.
Marocko För Svenska medborgare behövs inget visum för vistelse upp till 90. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För mer information hänvisar vi till Marockanska Ambassaden på 08-545 511 30.
Mauritius För svenska medborgare behövs inget visum för inresa i Mauritius för vistelse i upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i 6 månader efter att du lämnat landet. Du rekommenderas kontakta Mauritius ambassad för att få uppdaterade upplysningar om gällande visumbestämmelser på 08-796 95 92.
Mexiko För svenska medborgare krävs inget visum för inresa i Mexiko. Passet måste vara giltigt under hela din vistelsetid i landet. Turistkort erhålls ombord på flyget och ska uppvisas ifyllt vid passkontrollen där det stämplas. Kortet måste visas upp vid hemresan, tappar man bort kortet utgår det böter. För mer information hänvisar vi till Mexikos ambassad på telefon 08-663 51 70.
Montenegro För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse i upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt 3 månader efter du lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Montenegros ambassad i Stockholm på telefon 08-218 436. 
Oman För svenska medborgare krävs visum. Vi rekommenderar att ansöka om visum online innan ankomst till Oman. Visumet gäller i 30 dagar efter utfärdandet. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man har lämnat landet. För mer information hänvisar vi till Omans ambassad i Berlin på telefon +49 30 8 10 05 00.
Portugal För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För mer information hänvisar vi till Portugals konsulat på telefon 031-20 18 90.
Qatar Resenärer måste resa in i Qatar med ett pass som är giltigt i minst sex månader från inresedagen. Resenärer ansöker om visum på plats i Qatar. Sedan 9 augusti 2017 är viseringen avgiftsfri och giltig i 90 dagar. För mer information hänvisar vi till Qatars konsultat på: 08-511 659 00.
Seychellerna Nordiska medborgare erhåller 30 dagars turistvisum vid ankomst. Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst. Seychellernas ambassad: telefon 090-122512.
Singapore För svenska medborgare krävs inget visum för besök kortare än 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader vid inresan i Singapore. För mer information hänvisar vi till Singapores ambassad i Berlin på telefon +49 30 2263 430
Sri Lanka Från och med den första januari 2012 krävs speciellt inresetillstånd till Sri Lanka. Ansökan görs elektroniskt på www.eta.gov.lk mot en avgift. Det går att ansöka om detta vid ankomst till Sri Lanka, då mot högre avgift. Vi rekommenderar att ansöka om inresetillståndet innan avresa då köerna på flygplatsen ofta är långa. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet. För mer information hänvisar vi till Sri Lankas ambassad i Stockholm på telefon 08- 66 36 523 eller besök deras hemsida.
Spanien För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i Spanien. Observera att körkort eller vanliga id/bankkort inte är godkända resehandlingar. För mer information hänvisar vi till Spaniens konsulat på telefon 08-667 94 30.
Thailand För skandinaviska medborgare krävs inget visum. Sker ankomsten till Thailand via en internationell flygplats erhåller man ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att du ankommit till Thailand, undantag finns – se www.thaiembassy.se eller tala med Thailands ambassad på telefon 08-588 04 250. 

När du flyger till Thailand, flyger du över ryskt territorium. Ryska myndigheter kräver utökad information om passagerare vars flyg går över ryskt territorium. Dessa uppgifter uppger du vid incheckning på flygplatsen i Sverige. 
Tobago För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 3 månader. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter ankomst till Tobago.
Tunisien För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse i upp till 90 dagar.. Passet måste vara giltigt minst under hela vistelsen i landet. Tunisiens Ambassad, tel: 08-545 855 20.
Turkiet Från och med 1 januari 2015 måste passet ha en giltighetstid på minst 150 dagar vid inresan i Turkiet (kortare giltighetstid resulterar i nekat inträde i landet). För innehavare av norskt pass krävs visum. För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40 eller besök deras hemsida.
Vietnam För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse upp till 15 dagar. Vill man stanna längre än 15 dagar eller resa tillbaka till landet inom 30 dagar krävs visum. Passet måste vara giltigt i minst sex månader efter att man lämnat landet. För att ordna visum hänvisar vi till Vietnams ambassad eller telefon 08-556 210 70.