Pass och visum

För att inget ska komma i vägen för din semester, bör du läsa reglerna för pass och visum noga. Nedan finner du villkor för våra vanligaste destinationer. För allmän passinformation se polisens hemsida.

Informationen nedan gäller endast för reslängder som är presenterade i Apollos program. Uppgifterna gäller för svenska medborgare. För svenska medborgare med annat ursprung kan visum krävas. Kontrollera detta med ambassaden. Vi reserverar oss för eventuella ändringar vad gäller priser, pass- och visumregler. 

Id-kontroll av flygpassagerare

Enligt EU-direktiv har Sverige infört krav på ID-kontroll av passagerare också vid incheckning och ombordstigning på planet. Detta för att säkerställa att en passagerare som har checkat in bagage också medföljer på flygningen. Kravet gäller samtliga utrikesavgångar. Godkända ID-handlingar är pass, körkort och SIS märkta ID-kort, där din nationalitet framgår.

Schengen

Vid in- och utresa i land som står utanför Schengensamarbetet sker kontroll av dina resedokument inklusive pass på sedvanligt vis. Vid in- och utresa i land som ingår i Schengensamarbetet sker ofta ID-kontroll i samband med incheckningen. Däremot sker ingen passkontroll från polisens sida. Det nationella identitetskortet, som utfärdas av Polisen och som gäller för resa inom Schengenområdet, är ett fullt acceptabelt ID-kort för användning som resehandling inom Schengen. Det styrker såväl innehavarens identitet som medborgarskap. Det godtas av flygbolag, rederier, bussbolag och hotell.

Pass

I många länder måste du kunna styrka din identitet och ditt medborgarskap vid incheckning på hotell eller på anmodan av polis eller annan myndighet. Pass är i dessa fall oftast den enda giltiga identitetshandlingen. Vi rekommenderar därför att du alltid tar med ditt pass, vart du än reser. Detta gäller såväl barn som vuxna. Observera att det krävs pass med fotografi även för spädbarn. För resor till de flesta länder utanför Schengen krävs att passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemresedatum. För exakt information, kontakta berörd ambassad.

Kontrollera att ditt pass är giltigt inför resan. Beställ nytt pass i god tid. Kontrollera att ingen sida i passet på något sätt är skadad. Ett pass som är trasigt är inte giltigt.

För ytterligare frågor om pass, läs mer på polisens hemsida. Apollo ansvarar inte för följderna om en resenär inte har giltigt pass eller visum.


Vilka länder kräver visum?

För inresa till vissa länder krävs visum och det är resenärens ansvar att se till att erforderligt visum finns vid avresa, se paragraf  9:3 i de allmänna resevillkoren. Visumansökningar handläggs av respektive lands ambassad. 

Albanien

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelser upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i minst 3 månader från inresedatumet till landet.

Du som reser med barn behöver ytterligare dokumentation om barnet reser med endast en förälder, om ditt barn inte har samma efternamn som båda föräldrarna eller om barnet reser utan föräldrar men med andra vuxna såsom  mor- och farföräldrar, vänner eller släktingar. Läs mer här.

Om du reser till Saranda, Himara eller Dhermi där inresan sker via Grekland behöver du lämna passuppgifter till Apollo senast 14 dagar innan avresa. Ett formulär skickas till mejladressen i din bokning innan avresa. Du kan också lämna dina uppgifter här.

 För övrig information hänvisar vi till Albanska ambassaden på telefon 08-731 09 20 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/13340/Albanien-i-Stockholm

Cypern

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För övrig information hänvisar vi till Cyperns ambassad på telefon 08-24 50 08 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/3472/Cypern-i-Stockholm

Egypten

Pass- och visumregler

För svenska medborgare krävs visum för inresa i Egypten. Reser du med Apollo till Egypten läggs visum på automatiskt vid bokning. Visumet erhålls vid ankomst. Passet måste vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatumet.

Kontaktuppgifter

För övrig information hänvisar vi till Egyptens ambassad på telefon 08-459 98 60 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/8713/Egypten-i-Stockholm

Frankrike

För svenska medborgare krävs inget visum för inresa till Frankrike. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i landet. För övrig information hänvisar vi till Frankrikes ambassad på telefon 08-459 53 00 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/13185/Frankrike-i-Stockholm

Förenade Arabemiraten

För svenska medborgare krävs visum för inresa i Förenade Arabemiraten. För svenska medborgare fås visum vid ankomst (giltigt 90 dagar). Passet måste vara giltigt i minst sex månader vid ankomst till landet. Provisoriska pass accepteras inte. Personer vars pass innehåller Israeliska stämplar hänvisas till Förenade Arabemiratens ambassad. För övrig information hänvisar vi till Förenade Arabemiratens ambassad på telefon 08-411 12 44, e-post [email protected] eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/18792/Forenade-Arabemiraten-i-Stockholm

Grekland

För svenska medborgare krävs inget visum. Ditt pass måste vara giltigt under hela ditt besök i landet. För övrig information hänvisar vi till den grekiska ambassaden på telefon 08-545 660 10 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/9969/Grekland-i-Stockholm

Indonesien

För svenska medborgare krävs inget visum för vistelse upp till 30 dagar. För vistelse längre än 30 dagar krävs visum. För inresa till Indonesien krävs en hemresebiljett. Därtill behöver du resa till landet via särskilt utvalda flygplatser som finns listade hos Indonesiska ambassaden. Passet måste vara giltigt i minst sex månader vid ankomst till landet. Minst en tom sida i passet krävs. För övrig information hänvisar vi till Indonesiens ambassad på telefon 08-545 55 880 eller besök  https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/5220/Indonesien-i-Stockholm Notera att provisoriska pass inte godtas för inresa i Indonesien.

Kroatien

För svenska medborgare krävs det inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i landet. För mer information hänvisar vi till 08-44 05 280 eller besök deras hemsida

Maldiverna

Svenska medborgare erhåller turistvisum med 30 dagars giltighetstid vid ankomst till Maldiverna. Uppvisande av hotellreservation krävs för att erhålla visumet. Passet måste vara giltigt 6 månader efter inresa till landet. För övrig information hänvisar vi till Maldivernas konsulat på telefon +45 4566 06 50 eller besök https://www.consulate-info.com/consulate/23942/Maldives-in-Copenhagen

Mauritius

För svenska medborgare behövs inget visum för inresa i Mauritius för vistelse i upp till 90 dagar. Passet måste vara giltigt i 6 månader efter att du lämnat landet. Du rekommenderas kontakta Mauritius ambassad för att få uppdaterade upplysningar om gällande visumbestämmelser på 08-796 95 92.

Portugal

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela vistelsen i Portugal. För mer information hänvisar vi till Portugals Ambassad på telefon 08-545 670 60 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/11575/Portugal-i-Stockholm

Qatar

Resenärer måste resa in i Qatar med ett pass som är giltigt i minst sex månader från inresedagen. Svenska medborgare behöver inget visum. Provisoriska pass och främlingspass accepteras inte för inresa till Qatar.
För mer information hänvisar vi till Qatars konsultat på: 08-511 659 00.

Spanien

För svenska medborgare krävs inget visum. Passet måste vara giltigt under hela din vistelse i Spanien.

För mer information hänvisar vi till Spaniens ambassad på telefon 08-522 808 00 eller besök https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/13948/Spanien-i-Stockholm

Thailand

För svenska medborgare måste passet vara giltigt i minst sex månader från ankomstdatumet. Returbiljett krävs. Sker ankomsten till Thailand via en internationell flygplats erhåller man ett turistvisum som gäller i upp till 30 dagar.

Du behöver endast ansöka om visum till Thailand om din planerade vistelse är längre än 30 dagar.  Mer information finner du här:  www.thaiembassy.se eller om du  ringer till Thailands ambassad på telefon 08-588 04 250. 

Turkiet

För svenska medborgare måste passet ha en giltighetstid på minst 150 dagar från ankomstdagen.

För mer information hänvisar vi till Turkiets ambassad på telefon 08-23 08 40 eller besök deras hemsida.