vingardar_i_toscana

Vingårdar i Toscana

En av de mest populära vinregionerna i Toscana är Chianti. Här går bilvägen SR222, som går från Florens till Sienna, även kallad Chiantigiana road. Under din biltur kommer du passera böljande landskap, bergsbyar och vingårdar så det räcker och blir över.

I Chiantiregionen är det främst druvan Sangiovese som använts, tillsammans med Merlot, Pinot Noir och Canaiolo Nero. Ratta in bilen och stanna till där du känner för. Här är några förslag på byar med mycket vingårdar i Toscana.  

Greve in Chianti

Mat- och vinfantaster kommer med allra största säkerhet bli tokiga i Greve in Chianti. Greve in Chianti räknas vara den största och mest välutvecklade staden i vindistriktet Chianti, och ligger nere i en dal. Strosa på stadens huvudsakliga torg, Piazza Matteotti, kantad av restauranger, och avsluta med ett besök på vinmuseet, där du kan gå på provsmakning och köpa hem viner från Toscana.

Gaiole in Chianti

I hjärtat av vindistriktet Chianti ligger Gaoile in Chianti. Utöver vingårdar väntar massvis med fästningar och slott i närområdet, men inte alltför många matställen. Det kan med andra ord vara klokt att komma dit mätt. Det finns gott om vandringsleder som tar dig förbi slott såväl som vingårdar. Besök närliggande städerna Vertine, Barbischio och Lecchi.

Radda in Chianti                      

Byn Radda in Chianti härstammar från 1002 och är ett pittoreskt litet ställe. Här kan du prova det lokala vinet Chianti Classico DOC, på en av alla restauranger och vinbutiker i byn, som ligger på toppen av en kulle på 533 meter över havet.

San Casciano in Val di Pesa

I norra Chianti-området ligger San Casciano in Val di Pesa. Runt byn, som bara ligger 15 kilometer från Florens, ligger ett flertal vingårdar. Det är en historisk by med bilfritt centrum och en drös med restauranger och vinbutiker. 

greve_in_chianti