Jessica, destinationschef för Apollo på Gran Canaria

Så är läget på Gran Canaria under corona

Funderar du på att åka till Gran Canaria men undrar hur det är där just nu? Vår destinationschef Jessica som sedan många år arbetar på Gran Canaria berättar... 

Denna artikel är uppdaterad den 22 november 2021, och uppdateras löpande under hösten. Fullständiga regler och rutiner kring Covid-19 finns att läsa här.

-                         Min mormor tog med mig till Gran Canaria första gången 1980. Jag minns de exotiska restaurangerna längs Las Canteras-stranden och de roliga butikerna i Las Palmas stad. Nu bor jag här sen flera år tillbaka och älskar att tipsa våra gäster om små pärlor och bra restauranger, säger Jessica och ler stort.

Ankomst & transfer

Under sommaren har Gran Canaria haft ett relativt stort antal inhemska turister, men även en del internationella. Till viss del känns det som vanligt, men merparten har respekt för de regler som gäller.  Förväntan inför vintern och återkomsten av de skandinaviska turisterna är stor hos kanarierna.

Som alltid är säkerheten det viktigaste ombord på flyget, och att flyga nu innebär en rad extra säkerhetsåtgärder. Till exempel måste både du och kabinpersonalen ha munskydd under hela flygresan och du ska helst sitta på din plats under hela flygningen. Vill du veta mer om hur det är ombord på Novair just nu, kan du läsa mer i denna rapport, där vår kabinchef berättar om läget just nu
 

Vår egna barnklubb Club Polly & Mino Vår egna barnklubb Club Polly & Mino på Lopesan Baobab.

På våra hotell och barnklubben

De flesta faciliteterna har öppet och man får samma service som innan. Skillnaden är att en del faciliteter kan ha stängt på grund av låg beläggning på hotellen eller restriktioner från regeringen (t ex spa).

-               På Gran Canaria och hela Kanarieöarna  är det olika nivåer baserat på smittotal och ändras nivån kan det påverkar till exempel bufféerna på hotellen, säger Jessica. Lägre nivå innebär att det är tillåtet att ta maten själv, men högre nivå kräver att man blir serverad av personalen.

Alla hotell har tydliga markeringar på golvet som påminner om avstånd och handsprit finns på flera ställen inom hotellområdet. 

I vår barnklubb Club Polly & Mino på Lopesan Baobab är tanken att alla barnaktiviteter ska vara utomhus till hösten och vintern.

 

Stranden Las Canteras Gran Canaria Vilken av Gran Canarias alla stränder blir din favorit?

På stränderna

På Gran Canaria finns många härliga stränder att upptäcka och eftersom många av stränderna är så breda och långa är det inte svårt att hålla avstånd. Det är inget tvång att bära munskydd på stränderna där avstånd kan hållas.

-    Under helgerna kan det vara lite mer människor på stränderna, då lokalborna också gärna spenderar sina dagar på stranden, men det känns ändå inte trångt, säger Jessica.

Det är svårt att säga någon favoritstrand på Gran Canaria, de är olika varandra. Drömmiga små lokala stränder dit få kommer, eller stränder där man kan vandra långt, långt i vattenbrynet. Ljus korallsand eller mörk vulkansand, här finns något för alla. Prova en dag på Amadores eller Anfi beach som har ljus sand och knallturkost hav som ger den lilla extra semesterfeelingen!

Ta del av våra tips på Gran Canarias 7 bästa ständer - vilken blir din favorit? 

Bergsbyn Fataga på Gran Canaria Ta dig upp i bergen under din semester på Gran Canaria och upplev det äkta Kanarieöarna.

Utflykter

Vi som arbetar här för Apollo tar oss gärna en tur upp i bergen på ledig tid. Vandrar en bit i pinjeskogarna och njuter av utsikten och naturen för att sedan äta lunch I någon av byarna.  Det är få saker som slår en kanarisk måltid med pinfärsk fisk eller nygrillat kött till papas arrugadas con mojo efter en dag i friska luften.
Vi har fortsatt ett brett utbud av utflykter för den som vill uppleva mer under sin semester.

-            Något av det vackraste jag upplevt är när en stor flock nyfikna delfiner simmade länge längs med båten ute till havs, säger Jessica. Det är något helt magiskt med att se delfiner i frihet!

Utflykten Delfinsafari är en av våra populäraste utflykter och eftersom antalet platser är begränsat är det en god ide att boka utflykterna i god tid. Även utflykten Katamaranen Afrikat är väldigt populär och blir snabbt fullbokad. 

Hyrbil kan vara svårt att få tag i på Gran Canaria nu. Många uthyrningsföretag fick göra sig av med bilar under 2020 när det inte var några turister på ön.

Här kan du läsa mer om alla våra utflykter på Gran Canaria.

De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt De flesta butiker och restauranger har öppet som vanligt.

Restauranger och shopping

Restaurangerna är nog med restriktionerna och har något färre bord än normalt. Är man ett större sällskap kan det vara en god idé att boka bord. Restaurangerna har en QR-kod på eller i anslutning till bordet som man scannar för att få upp menyn. Tycker man det är besvärligt så brukar det inte vara några problem att få en tryckt meny. 
I nuläget är det tillåtet att sitta 12 personer vid samma bord men skulle nivåerna som styr restriktioner och lagar på Kanarieöarna höjas, kan detta ändras. Just nu måste alla restauranger och barer stänga kl 03.00. 

-          Kontanter används i något mindre utsträckning nu än innan pandemin. De flesta restauranger och affärer föredrar kortbetalning, men många accepterar även kontanter om man hellre vill betala med det, säger Jessica. 

Vaccinationstakt på Gran Canaria

Ca 70 % av befolkningen på Gran Canaria är vaccinerade med dubbla doser.

Att testa sig gör man snabbast och lättast hos en privat läkare. Ett antigen-test kostar ca 35€ och ett PCR-test ca 100€. Misstänker du att du är smittad av Covid-19, ta kontakt med Apollos reseledare på plats som hjälper dig med information hur du ska gå tillväga.

Läs mer om tryggt resande i Spanien.


Tips & Inspiration

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, hitta ditt favoritresmål på Gran Canaria eller ta del av våra restips

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Hitta ditt Gran Canaria

På Gran Canaria finns något för alla! Här är klimatet skön året om och oavsett om du är ute efter sol & bad, shopping eller om du vill ha en aktiv semester så hittar du det på Gran Canaria.

Hitta ditt Gran Canaria

Restips

Gran Canaria är fullt av magiska ögonblick. Bortom turiststråken väntar en hel värld på att upptäckas – vitkalkade bergsbyar, undanskymda vikar, magiska solnedgångar och hisnande naturscenerier. 

Läs mer