En livsstil
Kost och hälsa är ett stort intresse för många i dagens hälsomedvetna samhälle, och trenderna varierar ständigt. En kostmetod som fortsätter leverera positiva resultat inom forskningen är Medelhavskosten, som kan bidra till att minska risken för bland annat övervikt, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Egentligen är det fel att kalla Medelhavskosten en diet, då den snarare handlar om en livsstil - en livsstil som folket i Medelhavsländerna utvecklat med lokala råvaror, matglädje och kärlek till det som växer. Gå loss på godsaker som frukt, olivolja, grönsaker, nötter, fisk- och skaldjur och komplettera med kött, vin och yoghurt. Recepten är enkla att följa, och ger dig samtidigt positiva hälsoeffekter som höjer livskvalitén. Och det bästa är att det smakar supergott.
Kostens fördelar
Medelhavskosten baseras på den traditionella mat och råvaror som användes av folket kring Medelhavet. Här var människorna friskare och levde längre än i övriga världen, och än idag kan Medelhavskosten skryta med världsrekord i livslängd. En av hemligheterna, och en av hörnpelarna i kosten, är oliver och olivolja. Produkter från olivträdet har använts sedan urminnes tider och modern forskning visar att olivoljan består av antiinflammatoriska-och immunstimulerande ämnen. Oljan är även bra för hjärtat då den innehåller ämnet resveratrol som ska förbättra hjärtats tillstånd.
Mindre sockersug
All frukt, grönsaker och baljväxter gör att du på ett naturligt sätt får i dig den fibermängd du behöver. Fibrerna gör så att blodsockret stiger långsammare, vilket undviker stora blodsockersvängningar. Kosten är även rik på nyttiga, långsamma kolhydrater som bidrar till ett jämnare blodsocker och mindre sockersug, till skillnad från dagens moderna mat som innehåller mycket snabba kolhydrater som gör att blodsockret stiger rejält. Grönsakerna och frukterna ger dessutom rikligt med vitaminer och mineraler. Ett annat namn för Medelhavskosten är Omegakosten, då den är rik på nyttiga fetter och de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Den främsta källan är fisken, nötterna och olivoljan.