Restips - Grekiska drycker

Vad ska du dricka i Grekland?

På semester i Grekland är det lätt att frossa i god mat och dryck. I det här restipset guidar vi dig genom dryckeskulturen i landet, från gamla traditioner till nya trender. Skölj ned din meze med en klunk ouzo, besök en vingård och få ett smakprov på prisbelönta viner eller prova hippa Tsipouro. Giámas! säger vi och skålar med dig.

Ouzo i Grekland

Oavsett om du gillar att dricka något riktigt kallt, strävt, starkt eller mjukt finns det gott om härliga alternativ i Grekland. I det här restipset kommer vi att fokusera på ouzo, tsipouro och den prisbelönta vinskatten som finns i landet, men visst finns det mer. Prova en cocktail gjord på den grekiska spriten Mastiha. En iskall öl dricks bäst om det är Mythos, Alpha, Fix eller Piraiki. Det grekiska kaffet är en konst i sig.

Trendiga Tsipouro

Tsipouro har snabbt blivit en av de mest trendiga dryckerna i Grekland. Tsipouron görs på druvor och görs på biprodukterna av vin. Drycken produceras ofta ren eller ibland med smak av anis. Det är främst i regionerna Epirus och Kreta som tsipouro är populär. Precis som ouzon rekommenderas man ta sin tsipouro med lite smårätter. Oliver, chark, skaldjur och saltad fisk tillsammans med ett glas tsipouro är en folkkär kombination. Här och var börjar det dyka upp så kallade Tsipouradikas, en taverna med stort utbud av tsipouro.

Ouzo - stämningshöjaren

En av de mest älskade dryckerna i Grekland är såklart ouzon. Grekerna själva refererar gärna till ordspråket ”Ouzo skapar känslan” – den är lika självklar till måltiden som människorna runt bordet, den ackompanjerande grekiska musiken och delikata maten på framför dig.

Ouzon är en starksprit som smaksätts med anis. Det första Ouzo-destilleriet öppnade 1856 i Tyrnavos. Ouzon serveras oftast ren, men blandas gärna ut med isvatten, vilket gör den lite grumlig och mjölkig. Idag anses ouzon från Plomari på Lesbos vara Greklands bästa.

Över hela Grekland finns så kallade ouzerier, där du kan hitta ett stort utbud av ouzo, som serveras med meze. Tillsammans blir ouzon och mezen en lång och härlig måltid, som ska ta tid och njutas av ordentligt. 

Vitt vin från Santorini, Grekland

Grekiska viner – Allt du behöver veta om vin från Grekland

Vin från Grekland har hamnat i skymundan från andra vinproducenter runt Medelhavet, vilket är synd. De flesta förknippar Grekland med retsina, när det finns många andra fantastiskt goda viner. De senaste 30 åren har Grekland producerat några av de mest spännande vinerna i hela världen, och många vinner priser. 

Det finns en hel del vinappellationer i landet. Bland de ioniska öarna är Zakynthos och Korfu två exempel. Även öar som ParosSamos och Rhodos har vinappellationer. Santorini och Kreta är två stora, kända vinproducenter – passa på att ta en tur till en vingård om du ska hit. 

Santorinis vin

På Santorini finns det runt 3500 hektar av vingårdar, där vinrankorna växer i stenöknar. Precis som ön själv är vinerna från Santorini kraftfulla med stark karaktär. Några av de mest använda druvorna för att göra vin här är:

  • Den gröna druvan assyrtiko dominerar på ön, med en frisk och krispig smak av citrus och sälta
  • Athiri och aidani brukar användas för vita viner
  • Vanliga, blå druvor är mavrotraganomandilaria och voudomato
     

På Santorini finns det flera prisvinnande vingårdar. Vingården Artemis Karamolegos Winery på Santorini har funnit priser sedan flera år tillbaka i flera renommerade vintävlingar, såsom Decanter. Vingårdens vita vin gjort på druvan Assyrtiko vann 2018 platinum. Tätt bakom ligger vingården Gaia, även den ett vitt vin på samma druva. Även Estate Argyros och Sigalas har vunnit priser. 

Om du är på plats på Santorini och vill besöka en vingård kan du följa med oss på utflykt. Vill du åka själv är det bara hoppa in i närmsta taxi, men glöm inte bort att vingårdarna är populära och att besök ofta behöver förbokas. Ett exempel är Santo Wines, där du kan kombinera vinprovning med en middag och makalös utsikt.

Vin från Kreta

På Kreta ligger vingårdarna högt upp, de flesta på den norra sidan av ön. Klimatet är svalare, och druvorna trivs bättre där. Det finns över 30 vinerier på ön idag där man odlar druvor som anoskelivilanadafnimandilariaplito och kotsifali.

Är du sugen på att ta en tur till en vingård på Kreta finns det massvis med alternativ. Cirka 30 minuter med bil från Platanias ligger Manousakis Winery. Nära Heraklion, som enkelt nås från Anissaras, ligger Lyrarakis Winery, där du kan ta en ljuvlig promenad bland vinrankorna. Lyrarakis har både prisvinnande röda och vita viner sedan flera år tillbaka. Diamantakis Winery och Alexakis Wines är två andra prisbelönta vingårdar på Kreta. 

Du kan också välja att följa med oss på utflykt till en äkta, kretensisk vingård där vi provsmakar anoskeli-viner. 

Vin i Grekland

Rödvin från Nemea och Náousa

Några av Greklands bästa röda viner kommer från Nemea på Peloponnesos och Náousa, runt en timme från Thessaloniki. Náousa var den första regionen i Grekland som fick en officiell appelationstitel. Vinerna från Náousa görs av den röda druvan xynomavro, och de räknas som bland de finaste vinerna. Viner som odlas här har hög syra och är bra att lagra. Den äldsta vingården på Nemea, Mitravelas Winery, har vunnit guld för sitt röda vin gjort på druvan Agiorgitiko i tävlingen Decanter Awards 2018. 

Nemea å andra sidan är en av Greklands viktigaste rödsvinsregioner. Här har man odlat vin i flera århundraden av druvan agiorgitiko, som passar till lättare såväl som tyngre viner. I området finns runt 40 vintillverkare. De bästa vinerna odlas på höga höjder där lägre temperaturer hjälper till att producera bra druvor. En prisbelönt vingård i Nemea är Tselepos, Ktima Driopi. 


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här