Grekiskt kaffe

Grekiskt kaffe

Det är inte mycket som slår en svalkande god frappé en varm semesterdag i Grekland. Den krämiga och iskalla drycken serveras i höga glas med sugrör och du dricker den med fördel i en solstol på stranden, med vågornas brus i öronen. Vill du prova andra grekiska kaffesorter ska du beställa in en freddo cappuccino eller en freddo espresso! Till skillnad från en frappé, som görs på nescafé, är dessa baserade på espresso-kaffe men såklart fortfarande lika uppfiskande iskalla!

Frappé – söt, medium eller utan socker?

Frappé är Greklands svalkande svar på iskaffe och något du måste prova när du är i Grekland. Oftast serveras den i ett stort glas med sugrör – perfekt att ta med till stranden eller på promenaden. Givetvis kan du sätta dig på vilket café eller taverna som helst – i Grekland är en frappé aldrig långt borta! Namnet frappé sägs komma från franskan ”frappé” som betyder slagen. Att frappé, tillsammans med det starka brik-kaffet, är Greklands nationalkaffe nummer ett är ingen underdrift, och den har till och med en egen dag! Vill du fira nationella Frappé-dagen är det den 7 oktober som gäller.

När du beställer din frappé kommer du att få frågan om du vill ha den glykós (söt), métrios (medium) eller skétos (det vill säga utan socker), och beroende på smak får du den alltså så som du önskar. En riktig frappé görs på pulverkaffe som mixas med riktigt kallt vatten och, om så önskas, mjölk. För att den ska vara så där svalkande iskall serveras den med isbitar.

frappe

Gör din egen frappé

Prova att göra din frappé hemma! Bästa sättet får du om du har en speciell mixer för frappé, men även en mjölkskummare fungerar.

Du behöver

4-6 cl iskallt vatten En tesked pulverkaffe Socker efter tycke och smak Mjölk efter tycke och smak

Gör så här

Mixa iskallt vatten, pulverkaffe och så mycket socker du vill ha i ca 15 sekunder, eller tills du har ett lagom tjockt och krämigt skum. Fyll ett högt glas med isbitar och iskallt vatten. Gillar du att ha mjölk i kaffet ska du även mixa frappén med det. Servera i ett högt glas med sugrör. Njut!


Grekiskt brik-kaffe

Svart kaffe på grekiskt vis görs, precis som i Turkiet och flera arabiska länder, i en speciell kaffepanna som heter brik. Själva bägaren är oftast gjord i mässing eller koppar, och är bredare nertill än upptill, och har en liten pip och ett långt handtag. För att få kaffet på grekiskt vis ska du leta efter riktigt finmalet kaffe, enligt gammal tradition maldes det med en kvarnsten. Nuförtiden är det enklare att köpa med sig kaffet från semestern, leta efter papagalos när du är i butikerna. Ett annat trevligt tips är att köpa en dekorativ brik på Greklands-semestern så att du enkelt kan göra det grekiska, starka kaffet hemma!

Du behöver (till 4 små koppar)

Ca 1,5 msk finmalet kaffe 3 dl vatten ett par tsk socker

Gör så här

Börja med att värma upp vatten och socker i ibriken, det ska inte koka så håll uppsikt. När det är varmt häller du i det finmalda kaffet och rör runt tills det börjar koka. Så fort kaffet stiger tar du bort det från den varma plattan. Sätt tillbaka på plattan och upprepa 2 gånger. Därefter är kaffet klart! Servera i små koppar.

ibrik-900x600

Freddo espresso & freddo cappuccino

freddo espresso
freddo cappuccino

Läs mer om det grekiska köket


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Utsikt över Symi stad, med vackra hus och rosa blommor

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa tips inför resan till Grekland. Oavsett om du är en erfaren Greklandsresenär eller om det är din första gång, har vi alla tips du behöver för en härlig semester!

Se alla våra restips för Grekland

strand i grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar

  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos

  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos

Se alla resor till Grekland


Kids in pool

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här