Grekiskt kaffe

Det är inte mycket som slår en svalkande god frappé en varm semesterdag i Grekland. Den krämiga och iskalla drycken serveras i höga glas med sugrör och du dricker den med fördel i en solstol på stranden, med vågornas brus i öronen. Vill du prova andra grekiska kaffesorter ska du beställa in en freddo cappuccino eller en freddo espresso! Till skillnad från en frappé, som görs på nescafé, är dessa baserade på espresso-kaffe men såklart fortfarande lika uppfiskande iskalla!

Frappé – söt, medium eller utan socker?

Frappé är Greklands svalkande svar på iskaffe och något du måste prova när du är i Grekland. Oftast serveras den i ett stort glas med sugrör – perfekt att ta med till stranden eller på promenaden. Givetvis kan du sätta dig på vilket café eller taverna som helst – i Grekland är en frappé aldrig långt borta! Namnet frappé sägs komma från franskan ”frappé” som betyder slagen. Att frappé, tillsammans med det starka brik-kaffet, är Greklands nationalkaffe nummer ett är ingen underdrift, och den har till och med en egen dag! Vill du fira nationella Frappé-dagen är det den 7 oktober som gäller.

När du beställer din frappé kommer du att få frågan om du vill ha den glykós (söt), métrios (medium) eller skétos (det vill säga utan socker), och beroende på smak får du den alltså så som du önskar. En riktig frappé görs på pulverkaffe som mixas med riktigt kallt vatten och, om så önskas, mjölk. För att den ska vara så där svalkande iskall serveras den med isbitar.

Gör din egen frappé

Prova att göra din frappé hemma! Bästa sättet får du om du har en speciell mixer för frappé, men även en mjölkskummare fungerar. 

Du behöver

4-6 cl iskallt vatten
En tesked pulverkaffe
Socker efter tycke och smak
Mjölk efter tycke och smak

Gör så här

Mixa iskallt vatten, pulverkaffe och så mycket socker du vill ha i ca 15 sekunder, eller tills du har ett lagom tjockt och krämigt skum. Fyll ett högt glas med isbitar och iskallt vatten. Gillar du att ha mjölk i kaffet ska du även mixa frappén med det. Servera i ett högt glas med sugrör. Njut!


Freddo espresso & freddo cappuccino 

En annan grekisk kaffesort är freddon, som du kan få som en espresso eller en cappuccino. Freddo espresso är helt enkelt Greklands svalkande version på det italienska kaffet. Men istället för att servera det varmt och i en liten kopp har grekerna gjort drycken på sitt eget vis – svalkande och god! Till skillnad från frappén är den gjord på riktigt espressokaffe.

Det var under mitten av 2000-talet, när de italienska kaffesorterna redan fanns i Grekland, som den första freddo espresson såg dagens ljus. Med sin förkärlek till iskallt kaffe föddes alltså den svalkande freddo espresson – som bestod av en dubbel espresso som blandades med massa is. När du beställer en freddo espresso får du, precis som med frappén, bestämma om du vill ha den söt, medium eller utan socker.

Av alla grekiska kaffesorter är freddo cappuccino den som är allra trendigast! Drycken kan du beställa på de flesta caféer och barer och är liksom frappé och freddo espresso både svalkande och god.

Freddo cappuccino är gjord på samma sätt som freddo espresson, skillnaden är helt enkelt att du får den serverad med lite skummad mjölk på toppen, som skapar ett extra skikt. Du får helt enkelt själv röra runt och blanda kaffet med mjölken och isen. Precis som när du beställer in frappé och freddo espresso får du själv bestämma hur söt du vill ha den. 

Gör din egen freddo espresso

Vill du göra en svalkande freddo espresso hemma behöver du en espressomaskin och en bra mixer.

Du behöver

2 espressos
Is
Socker efter tycke och smak

Gör så här

Börja med att göra en dubbel espresso. Därefter mixar du 3-4 isbitar tillsammans med den dubbla espresson. Tillsätt så mycket socker som du vill. Mixa i ca 3-5 sekunder. Fyll ett lågt glas, till exempel ett whiskyglas, med is och häll på drycken. Njut!

Gör din egen freddo cappuccino

Du behöver

2 espressos
Is
Socker efter tycke och smak
Mjölk med låg fetthalt

Gör så här

Börja med att göra en dubbel espresso. Därefter mixar du 3-4 isbitar, espresso och så mycket socker du vill ha tills det har blivit krämigt. Häll upp is i ett högt glas och fyll upp med den mixade espresson. Tillsätt lite skummad mjölk på toppen och servera med sugrör.


Grekiskt brik-kaffe

Svart kaffe på grekiskt vis görs, precis som i Turkiet och flera arabiska länder, i en speciell kaffepanna som heter brik. Själva bägaren är oftast gjord i mässing eller koppar, och är bredare nertill än upptill, och har en liten pip och ett långt handtag. För att få kaffet på grekiskt vis ska du leta efter riktigt finmalet kaffe, enligt gammal tradition maldes det med en kvarnsten. Nuförtiden är det enklare att köpa med sig kaffet från semestern, leta efter papagalos när du är i butikerna. Ett annat trevligt tips är att köpa en dekorativ brik på Greklands-semestern så att du enkelt kan göra det grekiska, starka kaffet hemma!

Du behöver (till 4 små koppar)

Ca 1,5 msk finmalet kaffe
3 dl vatten
ett par tsk socker

Gör så här

Börja med att värma upp vatten och socker i ibriken, det ska inte koka så håll uppsikt. När det är varmt häller du i det finmalda kaffet och rör runt tills det börjar koka. Så fort kaffet stiger tar du bort det från den varma plattan. Sätt tillbaka på plattan och upprepa 2 gånger. Därefter är kaffet klart! Servera i små koppar.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här