Svart kaffe på grekiskt vis görs, precis som i Turkiet och flera arabiska länder, i en speciell kaffepanna som heter brik. Själva bägaren är oftast gjord i mässing eller koppar, och är bredare nertill än upptill, och har en liten pip och ett långt handtag. För att få kaffet på grekiskt vis ska du leta efter riktigt finmalet kaffe, enligt gammal tradition maldes det med en kvarnsten. Nuförtiden är det enklare att köpa med sig kaffet från semestern, leta efter papagalos när du är i butikerna. Ett annat trevligt tips är att köpa en dekorativ brik på Greklands-semestern så att du enkelt kan göra det grekiska, starka kaffet hemma!
Du behöver (till 4 små koppar)
Ca 1,5 msk finmalet kaffe
3 dl vatten
ett par tsk socker
Gör så här
Börja med att värma upp vatten och socker i ibriken, det ska inte koka så håll uppsikt. När det är varmt häller du i det finmalda kaffet och rör runt tills det börjar koka. Så fort kaffet stiger tar du bort det från den varma plattan. Sätt tillbaka på plattan och upprepa 2 gånger. Därefter är kaffet klart! Servera i små koppar.