Grekiska oliver

Grekernas stolthet - den grekiska oliven

Är du förtjust i oliver kommer en semester i Grekland vara lika med himmelrike. Nästan överallt syns de stora olivträden och olivlundarna. De är inte bara vackra, oliverna är landets nationalprodukt. Störst är Kalamata- och Halkidikioliverna. Passa på att njuta av oliverna på plats, hälla på lite mer olivolja på tallriken och köpa hem godsaker som du kan njuta av när vardagen är ikapp.

Olivolja från Grekland

Det rinnande guldet - grekisk olivolja!

I Grekland går de flesta oliver till produktionen av olivolja. God som godis, len som sammet och tillgänglig nästan överallt – den grekiska olivoljan är ett stående inslag på grekiska restauranger och i maträtter. Du får oftast en tallrik med bröd innan din måltid kommer in, som du helt och hållet kan dedikera åt att droppa i ljuvlig olivolja. Salladerna, fyllda med smakrika, närproducerade grönsaker, blir extra delikata med en generös skvätt olivolja. Användningsområdena är flera, men det är i sin rena form som vi fullkomligt älskar den grekiska olivoljan. På Peloponnesos, Kreta och Lesvos är produktionen av olivolja störst. Majoriteten av olivoljan som produceras i Grekland görs på oliven Koronaiki från Peloponnesos.

Visste du att Grekland är det land som förbrukar mest olivolja? Varje år konsumerar invånarna runt 25 liter. Grekland är också en av världens största producenter av olivoljan extra virgin. Grekerna kan sin olja helt enkelt, och de älskar den!

Grekiska oliver

Greklands bästa oliver

Att något så litet kan vara så ljuvligt gott. Syrliga, söta, fruktiga eller salta – grekiska oliver finns i de flesta former. Lär känna de mest populära oliverna!

Kalamataoliver och Kalamonooliver

Kalamonooliverna blandas ofta ihop med Kalamataoliverna. De är snarlika, men för att en olivsort ska få kallas för Kalamataoliver måste de komma från Kalamata-distriktet. Kalamono- och Kalamataoliver är oftast mörklila, nästan svarta, och är formade som mandlar. Tillsammans är de den mest kända olivsorten i Grekland.

Till smaken då? Du känner igen en Kalamono eller Kalamata genom den fruktiga och salta smaken. Oliverna hanteras varsamt när de skördas. För att inte skada träden skördas de ofta för hand, vilket tar tid. Den ömtåliga skötseln av oliverna känns i varje tugga. 

Den gröna Halkidikioliven 

Får du ett fat med gröna, stora oliver i Grekland är det förmodligen Halkidikioliven. Halkidikioliven är med sitt fylliga fruktkött en syrlig och krispig oliv, men med snäll smak. Oliven kommer, som namnet avslöjar, från Halkidiki-området. Oliverna skördas från september till oktober.

Tapenade på grekiskt vis

Recept på grekisk olivtapenade

En ljuv delikatess i Grekland är olivtapenaden som ofta serveras till bröd. Vill du prova att göra en grekisk olivtapenade hemma? Här kommer ett klassiskt recept! 

Ingredienser till en grekisk tapenade: 

  • Olivolja
  • Oliver 
  • Vitlök
  • Ansjovis

Så här gör du:

Mosa ansjovis med en gaffel, tills det är lätt att ta isär dem. Gör samma sak med oliverna, som antingen kan vara av samma sort eller en blandning av olika. Smaka av allteftersom och lägg till mer ansjovis eller oliver. Pressa i en vitlöksklyfta och blanda i olivolja. Servera olivtapenaden med krispigt bröd!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här