Hemester semestra i Sverige

Hemester – tips på hur du semestrar hemma i sommar

Hemester handlar om att skapa den semesterkänsla du upplever under en resa fast i ditt eget hem. Det kan man göra på många olika sätt exempelvis genom att anordna en spansk temamiddag, lära sig nya grekiska fraser, ställa till med en riktig hotellfrukost eller att fånga solen på balkongen till orientaliska toner. Kanske blev träningsresan inställd? Vi hjälper dig att hitta träningspeppen hemma! Nu finns både tid och tillfälle att uppleva och utmana dig själv och de du bor med på hemmaplan. Ta del av vår träningskalender och hitta träning som finns på en ort nära dig! Vare sig du bor i Stockholm, Sveg, Malmö, Piteå eller Göteborg så har du alla möjligheter att hemestra. Nedan tipsar vi om hur du får till en riktigt skön hemester. Vidare finns även fler bra tips på en riktigt skön staycation eller spännande svemester.

1. Måla dina resedrömmar

Nu finns både tiden och kanske även lusten att låta kreativiteten flöda. Plocka fram penslarna och favoritfärgerna. Måla stort, litet, detaljerat eller abstrakt. Drömmer du om turkosblåa hav, svajande palmer, sammetsmjuka sandstränder, orientaliska marknader, magiska solnedgångar eller oförglömliga vyer – släpp lös drömmarna och ta med dina sinnen på en färgstark resa. Släpp alla krav på prestation och måla precis som du vill och känner för, det är bara du som sätter gränserna för vart din målarresa tar dig.

2. Hemmadejt

Hi stranger! Kommer du någonsin att få ett bättre tillfälle än detta att bjuda ut någon du bor med på en romantisk hemmadejt? Varför inte börja om från början och lära känna varandra på nytt, låtsats att ni aldrig tidigare träffats. Klä dig i den bästa av dejtingstasser - släck lamporna, och fyll lägenheten med levande ljus och färska blommor. Laga din paradrätt och duka med finporslinet. Denna kväll ska innehålla både för- huvud och efterrätt och du står för notan. Kanske har nu någon därhemma som kan hjälpa till att agera kock eller servitör för lite extra semesterkänsla. Låt detta bli dejten med extra allt och se var samtalen och kvällen tar er… En stark rekommendation är att låta bli era ”elektroniska devices”, instagramma kan du göra i efterhand. Ikväll är det fokus på er och romantiken!

Konst
Plantera blommor

3. Plantera så det doftar och sprakar

Trots rådande omständigheter får vi inte glömma bort att våren och sommaren är underbar! Har du länge levt efter devisen att du inte har gröna fingrar, tänk om! Alla kan plantera det handlar bara om var du lägger ambitionsnivån. Antingen sätter du frön (läs på paketet när och hur de ska planteras) eller också väljer du att plantera redan utslagna blommor till ett färgsprakande blomsterarrangemang. Under vår och sommar finns massor av fint att välja mellan: pioner, hortensia, påskliljor, förgätmigej, bellis, pelargoner och snödroppar. Eller varför inte driva upp en egen liten kryddträdgård med timjan, rosmarin, koriander och basilika? Vill du få till en riktig medelhavskänsla hemma, varför inte slå till på ett citronträd eller en färgsprakande bougainvillea? Det kan dock vara bra att veta att dessa kräver både värme och omvårdnad.

Tips! Vill du har blomster men helst avstår planteringsbiten finns nu flera onlinetjänster där man kan beställa snittblommor direkt till dörren.

4. Temamiddagar

Även om gränserna är stängda och resorna inställda så finns inga hinder för nya smaker, toner och atmosfärer. Gör ditt vardagsrum till en grekisk taverna med blåvitrutiga dukar, tända ljus och grekiska toner i högtalarna. Kanske är detta kvällen då ni lär er dansa zorba ordentligt. Bjud på din personliga grekiska favoriter – feta, tzatziki, saganaki, moussaka, riktigt mört grillat kött, färska skaldjur, iskallt vitt vin och kanske en ouzo till efterrätten? Eller är det kanske Spanien som du längtar allra mest efter? Då föreslår vi sangria och en riktigt smarrig paella – salud! Vill du imponera lite extra så kanske du bjuder på ett lite mindre känt kök som exempelvis det albanska, fullt med färska grönsaker, örter och fisk eller kanske bjuder du på lapas (musslor) och nationaldrycken poncha från den portugisiska ön Madeira? Ja, det finns en hel del temakvällar att planera in därhemma framöver – kanske får ni till hel jorden-runt-resa, eller i alla fall en ”kryssning” i Medelhavet? 

Drinkar
Lär dig grekiska

5. Lär dig ett nytt språk

Det finns inget bättre sätt att lära känna ett land eller ett resmål än att faktiskt lära känna och prata med lokalbefolkningen – det är ju de som sitter inne på de bästa tipsen och de hemliga smultronställena. Visst engelska fungerar på många ställen men oftast blir dialogen både närmare och varmare om du för konversationen på lokalbefolkningens modersmål. Varför inte ta tillfället i akt att vässa språkkunskaperna inför din nästa resa? Det finns oändligt bra verktyg på nätet för den som är intresserad av att lära sig ett nytt språk – och kanske blir det ännu roligare om ni gör det till en familjeaktivitet. Sätt upp veckans ord och småkonversera med varandra kring vardagens göromål så blir det lättare att komma igång. Varför inte börja med grekiska? 

6. Hotellfrukost

Det finns få saker vi uppskattar så mycket på våra semesterresor som just en lyxig hotellfrukost – så varför inte överraska dina nära och kära med den sådan hemma? Här finns inget poäng med att spara på krutet! Alla smarrigheter som hör en frukost till bör finnas med på bordet! Färskpressad juice, fräscha smoothies, pannkakor, croissanter, äggröra och avokado toasts. Du vet såklart bäst vad de du bor med uppskattar. Här hittar du mer inspiration till din hemma-hotellfrukost

7. Sätt ihop en playlist med bra sommardängor

Ja, du kommer inte undan – sommarplågorna kommer i takt med värmen att etsa sig fast i dig. Men varför inte göra ett försök att ta kontrollen i år? Kanske har du nu faktiskt möjlighet att styra över vilka låtar du kommer att ha på hjärnan det närmsta halvåret. Det må ta tid att kräver ett gediget arbete – men oj så värt det är att sätta ihop en riktigt bra go-to playlist. I år är det dags att ta kontroll över din sommarmusik!

Hotellfrukost
Träna hemma

8. Träna på hemmaplan

Blev träningsresan inställd i år? Det är ett faktum, det är svårare att få den motion du behöver om du jobbar, lever och semestrar på hemmaplan. Men med lite planering och pannben så kan du se till att hålla dig stark och välmående även fast du befinner dig hemma. I sommar erbjuder vi ett stort utbud outdoor bootcamps, yogasessioner och andra roliga daycamps runtom i Sverige - haka på ett träningspass på din ort! Annars är Youtube fullt med bra och gratis träningsvideos och det finns en hel uppsjö av appar som hjälper till att hålla koll på din dagliga aktivitet.