Staycation – tio tips på hur du semestrar i din egen hemstad

Vad betyder Staycation? Staycation är en form av resande som innebär att du håller dig i ditt närområde eller i din hemstad. Du hittar nya stigar, skogsgläntor och öppna landskap, eller varför inte en resa bland lokala delikatesser? Ta dig till havet eller gå på sightseeing i din egen stad. Ta in en natt på ett mysigt närliggande hotell eller unna dig en romantisk middag på kvarterskrogen. Akta dig för att bli hemmablind! Nya spännande upplevelser finns oftast närmare än du tror. En Staycation är inte att förväxla med en Hemester – där du semestrar hemma eller en Svemester som istället handlar om en Sverigesemester. Under en Staycation håller du dig i ditt närområde, nedan får du tio tips på hur du semestrar i din egen hemstad.

 

1. Ta dig ut i naturen

Hitta semesterpulsen i naturen! Var än du bor i vårt avlånga, skogstäta land så bör du inte ha allt för långt till närmaste naturupplevelse. Byt om till något vindtätt och foträtt och ge dig ut! Kanske letar du blommor, bär, svamp, fågelkvitter eller en bra pinne? Att bygga en redig koja är garanterat något som uppskattas av hela familjen! Glöm inte att ta med fika och slå dig ner på en mossig sten, grädden på moset för den optimala naturupplevelsen. Du behöver inte ha någon agenda för din utflykt, huvudsaken är att du ger dig ut och andas frisk luft, det ger energi och återhämtning åt både kropp och själ.

2. Upptäck lokala delikatesser

Tro det eller ej du behöver inte besöka en Michelin-restaurang i Frankrike för att få till en oförglömlig smaksensation. Med lite gedigen research kan du garanterat hitta en glasskiosk, ett bryggeri eller ett rökeri som säljer närproducerad mat och dryck med himmelska smaker. Gör det till en utmaning att kombinera en lokal meny. Vad är just din ort känd för? Gå på jakt efter närproducerad och lokal mat och du ska se att du hittar mer spännande råvaror i grannskapet än vad du tror. Västerås stoltserar tillexempel med att vara en gurkstad, Gränna med sina polkagrisar och Göteborg med sin havsfångst… alla städer har garanterat något att skryta om.

Person på berg i Sverige
Cykla utomhus i sommar

3. Träna utomhus

Ja, sommarens träningsresa till varmare breddgrader ställdes in men gräv inte ner dig och träningen för den sakens skull. Nu har du chansen att upptäcka sköna träningsformer i ditt närområde. Hitta nya löp- eller cykelslingor, utegym eller den perfekta badplatsen för simträning. Det finns många snälla själar som delar med sig av sina bästa tips på träning i närområdet på internet. Just nu är har våra yogainstruktörer och partners förlagt sin träning utomhus och sätter upp klasser och bootcamps på lokala orter runt om i Sverige. Kolla in vår träningskalender och se vad som finns där du bor! Sporra dig själv genom att sätta upp personliga mål och se till att ta med dig lite positiva resultat från denna period. 

4. Hitta din plats för meditation

Har du inte ett eget smultronställe i din närmiljö är det verkligen dags att du hittar ett! En plats att spara och återkomma till när du vill andas, njuta och hitta lugnet. Kanske är det en blomsteräng, en brygga, uppe på ett berg, på ett favorit café eller en skogsglänta? Vad det än är så ska det vara ditt eget hemliga andrum, det skapar en mer långsiktig och hållbar energi – att ha en egen plats att återkomma till för återhämtning även när vardagen återgått till det normala igen.

5. Picknick med familjen

Det är precis lika enkelt som det låter. Samla familjen, packa picknickkorgen och bege er ut i friska luften. Bre ut er på filtar och slappa tillsammans! Med lite frisk luft i lungorna och picknickmat i magen är de vardagliga familjegnabben som bortblåsta, dessutom smakar ju maten absolut bäst utomhus. Varför inte ställa till med korv och marshmallow-grillning? En kul överraskning är om du i förväg satt ihop en skattjakt åt familjemedlemmarna eller förberett för kubbturnering.

6. Finn frihetskänslan på cykeln

Ett bra sätt att faktiskt upptäcka lite mer av ditt närområde är att cykla. På ett smidigt sätt tar du dig runt och hinner se och uppleva mycket mer än om du tar dig runt till fots. Vare sig du cyklar mot ett mål eller planlöst så är det en stor frihet att susa fram längs grus- eller landsvägar och stanna till för en fika på nyupptäckta caféer eller vid mysiga gläntor (glöm inte packa matsäcken!). Detta är ett ypperligt sätt att spendera en dag eller två för att lära känna sitt närområde bättre. För dig som vill ta dig iväg lite längre är det inte en dum idé att packa med tältet, vår fantastiska allemansrätt gör ju att du kan slå läger nästan varsomhelst och frihetskänslan blir optimal.

Grilla korv utomhus

7. Gå på sightseeing i din egen stad

Hur mycket kan du egentligen om staden eller orten där du bor? Vad vet du om dess historia och varför är den uppbyggd som den är? Ofta vet vi mer om platser i främmande länder och stora kända städer än om vårt eget grannskap och vår egen stad. Beroende på var du bor finns säkerligen olika mycket information att ta del av och här är internet, statskontor, museum, turistguider eller bibliotek en bra hjälp. Passa på att förkovra dig och bli bästa vän med din stad!

8. Utforska de lokala hotellen

Allt eftersom att hotellbranschen blir bättre på att erbjuda kompletta helhetsupplevelser så blir det också allt mer vanligt att ta in på hotell även fast man har sin egna säng på nära avstånd. I dessa tider är det ett ypperligt tillfälle att stötta sina lokala hotellaktörer som för tillfället erbjuder fina priser då de internationella besöken fallit bort. Så varför inte unna dig och någon du tycker om en skön hotell-Staycation på stans bästa hotell? För er som bor i Skåne och på Västkusten - kolla in vårt nya Apollo Mondo Family-hotell i Båstad!

9. Ta dig till havet

…och gör dig till kung! Inget är så uppfriskande som en dopp i våra svenska vatten. Fördelarna med badet är många! Starkare immunförsvar, mer energi och såklart den härliga uppfriskande känslan. Vare sig du är erfaren simmare eller badkruka - man ångrar aldrig ett dopp! Varför inte sätta upp en ”bucket-list” med alla badplatser du ska testa i ditt närområde innan sommaren är slut och ranka vilka du gillar bäst – det är bara att börja checka av!

10. Paddla kajak

Oavsett om ditt närmsta vatten är en sjö, å, hav eller bäck så kommer du att uppleva stor njutning av att ge dig ut på en paddlingsutflykt. Vissa av oss gillar att i snabb tävlingstakt paddla oss flåsiga dit vi ska medan andra väljer att finpaddla, njuta av upplevelsen och ta några genomtänkta paddeltag i minuten. Du väljer själv vad du uppskattar mest. Bara en googling bort hittar du din närmsta kajakuthyrare sedan är det bara att paddla på.

Dyk från klippa ner i havet