Matlagningskurs i Parga

Den grekiska maten får oss att längta till Grekland! Och när vi väl är där, önskar vi att vi kunde ta med oss en del av Grekland hem.  Lär dig laga grekisk mat under din semester i Grekland - gå en matlagningskurs, så kan du njuta av grekisk mat även här hemma.

Matlagningskurs i Parga

Paragaea - Matlagningskurs i Parga

I Pargas första mekaniska olivoljefabrik finns möjligheten att gå en matlagningskurs under semestern i Parga.

Paragaeas lokaler där kursen hålls är restaurerade och här tillverkar man fortfarande olivolja småskaligt. Ingredienserna är alltid färska och lokala, och recepten traditionellt grekiska. Ingen förkunskap krävs och det finns alltid hjälp till hands om du behöver. Här kan du njuta av ett gott glas vin och laga mat enligt receptet samtidigt som du får handledning. I närheten finns även mormor som delar med sig av sina bästa hemligheter för att lyckas i köket. Som avslutning på matlagningskursen, äter alla deltagare tillsammans som en enda stor grekisk familj. Självklart får du med dig alla recept hem!

Till sommaren 2023 kommer du kunna boka matlagningskursen som en utflykt med Apollo. 

Laga mat som en grek!

Vår samarbetspartner Paragaea delar med sig av sina bästa recept från matlagningskursen

Recept på Tzatziki

Ingredienser

1 kg grekisk yoghurt

2 gurkor

3 klyftor vitlök

3 teskedar olivolja, extra virgin

1 tesked vitvinsvinäger

Salt och peppar

Gör så här

Riv gurkorna och lägg dem i en sil. Salta, vänta 10-15 minuter och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt. Häll i olivoljan i en skål och blanda i pressad vitlök, vinäger, salt och peppar. Blanda sedan i yoghurt och gurka. Ställ kallt i minst 30 minuter så smakerna får sätta sig.

Recept på Gemista - fyllda tomater

Recept på Gemista

Ingredienser

12 tomater

2 gul lök

4 vitlöksklyftor

Hackade örter (exempelvis finhackad persilja, dill och mynta)

2,4 dl olivolja

2,4 dl ris (arborio eller liknande)

Gör så här

Gröp ur tomaterna med en tesked. Innehållet ska användas senare, så ta tillvara på all vätska och tomaternas fruktkött. Hacka lök och stek tills löken fått en fin yta. Tillsätt ris och pressad vitlök och stek i cirka 2 minuter under omrörning. Tillsätt hälften av vätskan samt fruktköttet från tomaterna och låt sjuda i cirka 5 minuter. Stäng av plattan och tillsätt örterna. Fyll tomaterna till 2/3-delar med fyllningen. Lägg på locket, vänd hastigt och lägg i en form. Blir det utrymme kvar i pannan – fyll hålen med potatis. Ös över resterande vätska, ringla lite olivolja över och tillaga i ugnen i 200 grader i cirka 60 minuter. Tomaterna är klara när riset är mjukt och lite kladdigt, likt risotto.

Recept på Tiropita - ostpaj

Ingredienser till filodeg

700 g mjöl

1,2 dl olivolja

3 teskedar vinäger

Varmt vatten

1 tesked salt

 

Ingredienser fyllning

150 gram fetaost

350 gram Anthotiro-ost (traditionell grekisk färskost)

Salt och papper

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader. Häll ut mjölet på ett bord och gör ett hål. Tillsätt alla ingredienser och knåda tills degen är mjuk och elastisk. Förbered nu fyllningen. Blanda osten och kryddorna i en bunke och mixa ordentligt med en stavmixer. Kalva ut degen och skär 10 cm breda remsor. Droppa lite olivolja på varje degremsa. Lägg en sked fyllning i ena kanten av remsan och rulla ihop. Lägg dem i en smord form och tillaga i ugnen i cirka 25-35 minuter.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Parga, hitta och boka en resa till Parga eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Parga

Här hittar du våra bästa tips på de mysigaste restaurangerna, härligaste stränderna, de bästa utflykterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Parga

Parga

  • Vackra stränder
  • Pittoreska Parga stad
  • Kombinera med Lefkas
Se alla resor till Parga

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här