Recept på Gemista
Ingredienser
12 tomater
2 gul lök
4 vitlöksklyftor
Hackade örter (exempelvis finhackad persilja, dill och mynta)
2,4 dl olivolja
2,4 dl ris (arborio eller liknande)
Gör så här
Gröp ur tomaterna med en tesked. Innehållet ska användas senare, så ta tillvara på all vätska och tomaternas fruktkött. Hacka lök och stek tills löken fått en fin yta. Tillsätt ris och pressad vitlök och stek i cirka 2 minuter under omrörning. Tillsätt hälften av vätskan samt fruktköttet från tomaterna och låt sjuda i cirka 5 minuter. Stäng av plattan och tillsätt örterna. Fyll tomaterna till 2/3-delar med fyllningen. Lägg på locket, vänd hastigt och lägg i en form. Blir det utrymme kvar i pannan – fyll hålen med potatis. Ös över resterande vätska, ringla lite olivolja över och tillaga i ugnen i 200 grader i cirka 60 minuter. Tomaterna är klara när riset är mjukt och lite kladdigt, likt risotto.