Recept på spanakopita – spenatpaj med fetaost
1 kg spenat
500 g fetaost
1 gul lök
1 knippe dill
4 ägg
100 g smör
50 g olivolja, extra virgin
1 förpackning filodeg
salt, peppar
Gör så här:
Hacka spenat och lök och stek den sedan i olja. Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt fetaost, hackad dill och ägg. Rör ihop snabbt. Smörj en stor ugnsform och lägg två blad av filodegen i botten. Pensla plattorna med lite smält smör och lägg sedan på lite av fyllningen (så det täcker plattorna). Lägg på 3 blad av filodegen, pensla med smält smör och sedan ytterligare lite av fyllningen. Repetera tills fyllningen är slut. Avsluta med 2-3 blad filodeg, smält smör och lite salt. Ställ i kylen ca 1 timme. Markera rutor i degen med en vass kniv. Grädda pajen i ugn, 175°C i ca 45 minuter. Låt gärna pajen stå en stund innan den serveras. Servera gärna med tzatziki och en grekisk sallad. Passa även bra som förrätt eller på buffébordet.
Recept från Dimitri Alexiadis.