Fetaost

Greklands vita guld - fetaosten

Fetaost, det vita grekiska guldet med sin salta, lätt syrliga smak och sin mjuka konsistens, är tillsammans med olivolja och oliver en av basvarorna i det grekiska köket. Fetaost används i en mängd grekiska recept och passar till i princip allt. Här får du lära dig mer om osten som älskas av så många, och vi har även samlat några av våra absoluta favoritrecept med fetaost. 

Fetaost

Feta = Grekland

Fetaost är nästan synonymt med Grekland och har en gedigen historia som sträcker sig tillbaka till år 700 f.kr. Enligt eposet Odysséen, som tillsammans med Illiaden är de äldst bevarade grekiska litteraturen, var cyklopen Polyfemos den första att tillverka fetaost. Han ska ha transporterat mjölk i en påse tillverkad av en gets magsäck och upptäckte att innehållet koagulerat och bildat en välsmakande vit massa. Namnet feta börjar nämnas under det bysantinska riket under namnet ”prospatos” vilket betyder friskt. I slutet av 1700-talet börjar namnet feta, som betyder skiva, användas.

Visste du att?

  • Fetaost tillverkas av get- eller fårmjölk och lagras minst 2 månader.
  • Fetaost får inom EU endast kallas fetaost om den är tillverkad i vissa regioner i Grekland.
  • Fetaostens dag firas den 15 oktober.

Greklands bästa fetaost

Smaken på fetaosten varierar beroende på var den är tillverkad, detta eftersom fåren och getterna betat på olika sorters mark. En av Greklands mest prisade tillverkare av fetaost är familjen Panteliadis företag Epiros som har sin tillverkning i det natursköna Epirusområdet. En annan populär och mycket smakrik fetaost är Avramoulis från regiondelen Larissa i centrala Grekland.

Recept på Shrimp Saganaki

Recept på Shrimp saganaki

Recept på Spanakopita

Recept på Spanakopita – spenatpaj med fetaost


Enkelt och gott med feta

Ibland är det det enkla som är det allra godaste.

 

 Vattenmelon och fetaost

Läskande och gott

Skär upp vattenmelon i kuber och smula över fetaost. En oslagbar kombination!

Grekisk sallad

En klassisk grekisk bondsallad med ett stort block fetaost är svårslaget.

Fetaoströra

Gott till det mesta

Blanda fetaost med grekiskt yoghurt och lite peppar och du har det perfekta tillbehöret till såväl fisk, kött och grönsaker.