Grekland
Se alla länder
Greklands vita guld - fetaosten
Fetaost, det vita grekiska guldet med sin salta, lätt syrliga smak och sin mjuka konsistens, är tillsammans med olivolja och oliver en av basvarorna i det grekiska köket. Fetaost används i en mängd grekiska recept och passar till i princip allt. Här får du lära dig mer om osten som älskas av så många, och vi har även samlat några av våra absoluta favoritrecept med fetaost.
Feta = Grekland
Fetaost är nästan synonymt med Grekland och har en gedigen historia som sträcker sig tillbaka till år 700 f.kr. Enligt eposet Odysséen, som tillsammans med Illiaden är de äldst bevarade grekiska litteraturen, var cyklopen Polyfemos den första att tillverka fetaost. Han ska ha transporterat mjölk i en påse tillverkad av en gets magsäck och upptäckte att innehållet koagulerat och bildat en välsmakande vit massa. Namnet feta börjar nämnas under det bysantinska riket under namnet ”prospatos” vilket betyder friskt. I slutet av 1700-talet börjar namnet feta, som betyder skiva, användas.
Visste du att?
Fetaost tillverkas av get- eller fårmjölk och lagras minst 2 månader.
Fetaost får inom EU endast kallas fetaost om den är tillverkad i vissa regioner i Grekland.
Fetaostens dag firas den 15 oktober.

Greklands bästa fetaost
Smaken på fetaosten varierar beroende på var den är tillverkad, detta eftersom fåren och getterna betat på olika sorters mark. En av Greklands mest prisade tillverkare av fetaost är familjen Panteliadis företag Epiros som har sin tillverkning i det natursköna Epirusområdet. En annan populär och mycket smakrik fetaost är Avramoulis från regiondelen Larissa i centrala Grekland.

Recept på Shrimp saganaki, 4 portioner
500 g räkor 250 gr fetaost 50 ml ouzo 500 g tomater 1 klyfta vitlök (hackad) 50 gr extra virgin olivolja salt, peppar färsk persilja färsk oregano
Gör så här:
Skala räkorna och torka av dem med papper. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i den hackade vitlöken. Lägg i räkorna och häll sedan på ouzo. Låt puttra tills du inte känner lukten av alkohol. Häll på en liten skvätt vatten. Hacka tomaterna i små bitar och lägg i dem i stekpannan. Lägg i hackad oregano och fetaost och låt puttra under lock i ca 3 minuter. Salta och peppra och tillsätt hackad persilja. Ringla över lite olivolja innan servering. Servera gärna tillsammans med en grekisk sallad. Njut!
Recept från Dimitri Alexiadis.

Recept på spanakopita – spenatpaj med fetaost
1 kg spenat 500 g fetaost 1 gul lök 1 knippe dill 4 ägg 100 g smör 50 g olivolja, extra virgin 1 förpackning filodeg salt, peppar
Gör så här:
Hacka spenat och lök och stek den sedan i olja. Ta bort stekpannan från värmen. Tillsätt fetaost, hackad dill och ägg. Rör ihop snabbt. Smörj en stor ugnsform och lägg två blad av filodegen i botten. Pensla plattorna med lite smält smör och lägg sedan på lite av fyllningen (så det täcker plattorna). Lägg på 3 blad av filodegen, pensla med smält smör och sedan ytterligare lite av fyllningen. Repetera tills fyllningen är slut. Avsluta med 2-3 blad filodeg, smält smör och lite salt. Ställ i kylen ca 1 timme. Markera rutor i degen med en vass kniv. Grädda pajen i ugn, 175°C i ca 45 minuter. Låt gärna pajen stå en stund innan den serveras. Servera gärna med tzatziki och en grekisk sallad. Passa även bra som förrätt eller på buffébordet. Recept från Dimitri Alexiadis.
Enkelt och gott med feta
Ibland är det det enkla som är det allra godaste.
Läs mer om det grekiska köket
Tips & Inspiration
Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.





