Gliko tou Koutaliou – sötsak på sked
Vad är en semester i Grekland utan goda sötsaker? Har du inte ätit Gliko tou Koutaliou måste du prova det nästa gång du är i Grekland. Att förklara vad Gliko tou Koutaliou är, görs bäst genom att säga “sötsaker på sked”. Det är helt enkelt olika frukter, bär och ibland också grönsaker som ligger inlagda i en riktigt söt sockerlag, gjord på honung, socker eller sirap. Som namnet beskriver serveras dem på en tesked tillsammans med ett iskallt glas vatten.
Enligt legenden ska sötsak på sked ha kommit till när alla fick äta från en och samma skål, detta för att undvika att bli förgiftade. I antikens Grekland gjordes själva inläggningen på honung och sirap, innan socker blev vanligt.
Apelsin, aubergine eller melon
Vilken frukt eller grönsak som läggs in och serveras kan skilja sig beroende på var i Grekland du är, men vanliga varianter är apelsiner, körsbär, aprikoser, vattenmeloner, ibland med instoppade nötter. Andra varianter av sötsaker på sked, som kanske är mer ovanliga när man tänker på sötsaker, är tomater, potatis och morötter. På Kreta görs de till exempel på små mandelfyllda auberginer, och är kryddade med kryddnejlika, kanel och citronsaft. På Naxos är Gliko tou Koutaliou ofta smaksatt med basilika. Andra recept är kryddade med rosor eller citroner. På Santorini är pomodoro-tomater vanligt, kryddade med kanel och hela mandlar.
Frukten ska vara fast och behålla sin färg, och själva sirapslagen ska vara tjock nog att kunna lägga på en sked. Den ska helt enkelt vara mer fast än gelé och marmelad. Ofta tar det flera dagar att göra Gliko tou Koutaliou och resultatet blir fantastiskt gott och är värt all tid! Varje familj har sina egna recept på Gliko tou Koutaliou, som förts vidare i generationer.