Grekiska sötsaker

Grekiska sötsaker och efterrätter

I Grekland älskar man sina godsaker och en traditionell favorit är Gliko tou Koutaliou – även kallat sötsak på en sked. Frukter, bär och grönsaker som ligger i en söt honungsbaserad lag, ibland kryddad med kanel, vanilj, nejlikor… Som namnet säger får du den serverad på en tesked och med ett kallt glas vatten. Vill du inte äta enbart en sked kan du alltid äta det tillsammans med god, krämig yoghurt.

Grekiska Gliko tou Koutaliou, sötsak på sked

Gliko tou Koutaliou – sötsak på sked

Vad är en semester i Grekland utan goda sötsaker? Har du inte ätit Gliko tou Koutaliou måste du prova det nästa gång du är i Grekland. Att förklara vad Gliko tou Koutaliou är, görs bäst genom att säga “sötsaker på sked”. Det är helt enkelt olika frukter, bär och ibland också grönsaker som ligger inlagda i en riktigt söt sockerlag, gjord på honung, socker eller sirap. Som namnet beskriver serveras dem på en tesked tillsammans med ett iskallt glas vatten.

Enligt legenden ska sötsak på sked ha kommit till när alla fick äta från en och samma skål, detta för att undvika att bli förgiftade. I antikens Grekland gjordes själva inläggningen på honung och sirap, innan socker blev vanligt.

Apelsin, aubergine eller melon

Vilken frukt eller grönsak som läggs in och serveras kan skilja sig beroende på var i Grekland du är, men vanliga varianter är apelsiner, körsbär, aprikoser, vattenmeloner, ibland med instoppade nötter. Andra varianter av sötsaker på sked, som kanske är mer ovanliga när man tänker på sötsaker, är tomater, potatis och morötter. På Kreta görs de till exempel på små mandelfyllda auberginer, och är kryddade med kryddnejlika, kanel och citronsaft. På Naxos är Gliko tou Koutaliou ofta smaksatt med basilika. Andra recept är kryddade med rosor eller citroner. På Santorini är pomodoro-tomater vanligt, kryddade med kanel och hela mandlar.

Frukten ska vara fast och behålla sin färg, och själva sirapslagen ska vara tjock nog att kunna lägga på en sked. Den ska helt enkelt vara mer fast än gelé och marmelad. Ofta tar det flera dagar att göra Gliko tou Koutaliou och resultatet blir fantastiskt gott och är värt all tid! Varje familj har sina egna recept på Gliko tou Koutaliou, som förts vidare i generationer.

Färska fikon

Färsk frukt

I Grekland, liksom på många andra platser runt Medelhavet och mellanöstern är färsk frukt det som oftast får avsluta måltiderna. Och varför göra det svårt? Ställ bara fram ett stort fat med härlig frukt och lite goda ostar och njut av de färska smakerna. På de grekiska tavernorna är ett fat med uppskuren vattenmelon ett vanligt och gott avslut.

Att få tag på färsk frukt i Grekland är enkelt och ett tips är att strosa runt på de lokala marknaderna och köpa med dig godsakerna. I början av semestersäsongen kan du njuta av söta jordgubbar, sedan följer aprikoser, nektariner och persikor. I augusti och september kan du njuta av de härliga färska fikonen. Honungsmeloner och vattenmeloner finns tillgängliga hela sommaren och är både billiga och stora

Baklava med pistage

Baklava och kataifi

Baklava är en av Greklands mest kända sötsaker och något du absolut bör prova på semestern. Den söta, kladdiga och samtidigt krispiga baklavan består av flera lager filodeg och en fyllning som kan variera efter tycke och smak. Vanliga fyllningar är valnötter, pistagenötter, mandlar, kanel. Baklavan gräddas i ugnen och därefter dränks den i en lag av honung, kryddor, socker och ros- och apelsinblomvatten.

En annan variant av baklava är kataifi. Bakverket består av spagettiliknande trådar och har samma typ av fyllning och lag som baklavan.

Grekisk yoghurt med färska fikon

Grekisk yoghurt

Grekisk yoghurt är syrlig fantastisk. Till skillnad från till exempel den ryska eller turkiska yoghurten är konsistensen lite fastare och proteinhalten högre – vilket gör att det är ett perfekt mellanmål!

Ofta förknippas den grekiska yoghurten kanske mest som en matig yoghurt, som till exempel tzatziki men den passar också som tårtfyllning, till desserter och söta krämer. Fast ofta är ju det allra enklaste det bästa – grekiskt yoghurt med färska bär och frukter som du ringlar söt honung över.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här