Bläckfisk eller bläckfisk?
Har du någon gång kikat på en grekisk meny och funderat på vilket sorts bläckfisk du ska beställa? Det finns ju så många olika. Ett återkommande problem för oss svenskar är att vi bara har ett namn för bläckfisk, medan grekerna har flera olika. Så hur vet man egentligen vilken sort man beställer till kvällens middag?
Bläckfisk delas enklast in i åttaarmade bläckfiskar och tioarmade bläckfiskar:
Åttaarmad bläckfisk
Den åttaarmade bläckfisken är den som vi kanske mest känner igen och associerar med ordet bläckfisk; ett litet huvud och åtta armar. De gömmer sig bland stenarnas håligheter, och sprutar bläck när den känner sig hotad. Här sitter köttet framförallt i de långa armarna.
Den åttaarmade bläckfiskens storlek varierar kraftigt och det finns allt från riktigt små som exempelvis friteras hela, till de lite större som vi brukar se hänga på tork i fiskebyarna, till riktigt stora som gömmer sig långt nere i havsdjupen.
Tioarmad bläckfisk
Den tioarmade bläckfisken är mindre och har ofta ett konformat huvud och mindre armar som pekar bakåt när den simmar. Det är den tioarmade bläckfisken som man använder till att göra bläckfiskringar, så kallade calamares. En välkänd rätt som ingen Medelhavsresenär kan ha missat!
Även denna bläckfisk finns i flera olika storlekar, allt från riktigt små som friteras, till riktigt stora.
Koka alltid bläckfisken
Bläckfiskens kött kan vara segt vilket, utöver faktorer som färskhet och tillagning, också har att göra med att bläckfisken inte har något skelett utan endast består av bindväv och muskler. Om du kokar bläckfisken vet du att den är redo när en kniv enkelt kan skära genom köttet utan motstånd. Koka dock inte för länge, då blir köttet lätt torrt. Oavsett kommer bläckfisk alltid ge en del tuggmotstånd - och det är så det ska vara!