Guide till Greklands 1000 kök

Det grekiska köket består inte av ett kök, utan en enorm mångfald av flera. Varje region har sina egna specialiteter, och varje ö har sin stolthet. För att hitta in i de gastronomiska drömmarnas valv frågade vi därför den grekiska kändiskocken Mirsini Lampraki om hennes bästa tips. Smaklig matresa!

Souvlaki Det är något magiskt med det grekiska köket. Eller köken – för det finns många av dem. 

Det magiska grekiska köket

Mat blir en allt viktigare faktor för oss när vi väljer resmål. Kanske är det därför så många av oss är överhuvudtaget förälskade i Grekland? Det är inte bara vägen till hjärtat som går genom magen, utan den tar även en sväng utomlands.

Bara tanken på en grekisk sallad har en unik förmåga att teleportera oss från en grå vardag till en pittoresk pastellfärgad krog vid vattenbrynet – och om någon nämner frappé kan vi nästan känna hur fräknarna på näsan kommer. Inte ens souvlaki är ett oskyldigt ord. Då tar vårt luktsinne fart – och plötsligt är vi insvepta i ljudet av zorba, skratt och gästfrihet.

Moussaka Magisk moussaka

8 gastronomiska distrikt - och ännu fler kök

Det traditionella grekiska köket är huvudsakligen uppdelat i åtta gastronomiska distrikt, var och en med sina egna särdrag och lokala produkter: Kreta, norra Grekland, Epirus, norra Egeiska havet, Joniska öarna, Kykladerna, Peloponnesos och Thrakien.

Enligt den berömda grekiska kocken Mirsini Lampraki är det precis där vi turister felar. Eftersom våra smaklökar hade en själslig upplevelse första gången vi smakade moussaka i Grekland, beställer vi den om och om igen i hopp om att återskapa exakt samma magi.

Men moussaka smakar inte likadant överallt, eftersom den är gjord med olika ingredienser beroende på var i Grekland du befinner dig. På de flesta håll görs den enligt tradition; med aubergineskivor sauterade i olivolja, toppade med köttfärs och förkokta med örter, lök och tomater. På andra områden är dock kronärtskockor receptets stjärna. Ibland tillagad med karamelliserad lök och fetaost, andra gånger med lamm. Och smakerna på de olika är helt olika!

Därför är kockens tydliga första och viktigaste tips detta: Fråga alltid servitrisen om lokala specialiteter. Inte grekiska specialiteter, utan specialiteter för ön eller staden du befinner dig i. Då kommer du att se att en helt ny matvärld öppnar sig för dig.

Köp med dig detta hem

Som alla bra saker så har även semestern i Grekland ett slut och i ett desperat försök att förlänga den härliga semesterkänslan springer vi till närmaste marknad eller mataffär och tar med oss ​​olivolja, en fetaost och kanske en kylskåpsmagnet eller två. När vi kommer hem droppar vi oljan över salladen med gott mod och försöker återskapa magin. Men någonstans, mitt i nostalgi och beslutsamhet, inser vi den smärtsamma sanningen: Även om de viktigaste ingredienserna är möjliga att hitta på närmaste mataffär, smakar den aldrig riktigt likadant.

Lyckligtvis finns det fortfarande hopp. För även om vi såklart inte kan fylla resväskan med solmogna tomater så finns det mycket annat vi kan ta med oss ​​som kommer att lyfta smakerna hemma till nya höjder. Vi rådfrågade kocken om vilka, och här är inköpslistan:

  • Ost - gärna mjuka ostar, fetaost och gruyere
  • Såser - speciellt tomatsåser med aubergine
  • Örter - Urtica (nässla), fänkål, oregano, timjan, basilika och mynta
  • Trachana - en blandning av ris och pasta, gjord av mjöl, sur yoghurt och salt
  • Bergste och honung
  • Oliver och kapris
  • Vin, vin, vin!

Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Grekland

Här hittar du våra bästa Greklandstips inför din resa – oavsett om du är en van Greklandsresenär eller besöker detta vackra och solvänliga land för första gången.

Se alla våra restips för Grekland

Grekland

  • Kristallklart vatten och långa tavernakvällar 
  • Små, genuina byar på folkkära Kreta och nyheten Limnos
  • Välj bland romantiska Parga, härliga Rhodos och vackra Skiathos
Se alla resor till Grekland

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här