8 gastronomiska distrikt - och ännu fler kök
Det traditionella grekiska köket är huvudsakligen uppdelat i åtta gastronomiska distrikt, var och en med sina egna särdrag och lokala produkter: Kreta, norra Grekland, Epirus, norra Egeiska havet, Joniska öarna, Kykladerna, Peloponnesos och Thrakien.
Enligt den berömda grekiska kocken Mirsini Lampraki är det precis där vi turister felar. Eftersom våra smaklökar hade en själslig upplevelse första gången vi smakade moussaka i Grekland, beställer vi den om och om igen i hopp om att återskapa exakt samma magi.
Men moussaka smakar inte likadant överallt, eftersom den är gjord med olika ingredienser beroende på var i Grekland du befinner dig. På de flesta håll görs den enligt tradition; med aubergineskivor sauterade i olivolja, toppade med köttfärs och förkokta med örter, lök och tomater. På andra områden är dock kronärtskockor receptets stjärna. Ibland tillagad med karamelliserad lök och fetaost, andra gånger med lamm. Och smakerna på de olika är helt olika!
Därför är kockens tydliga första och viktigaste tips detta: Fråga alltid servitrisen om lokala specialiteter. Inte grekiska specialiteter, utan specialiteter för ön eller staden du befinner dig i. Då kommer du att se att en helt ny matvärld öppnar sig för dig.