En grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Moussakan kan tillagas på flera sätt och ofta har grekerna själva en hemlig ingrediens eller särskilt trick för att göra sin moussaka extra god. Moussakan är lika god vegetarisk!
Ingredienser
4 stora potatisar, kokade och skalade
1 gul lök
3 st auberginer
5-6 tsk olivolja
Till färsen
1 gul lök
1 klyfta vitlök
lite socker
1/2 tsk muskot
1 tsk kanel
1 tsk tomatpure
500 g färs (originalreceptet är med lammfärs, men det går lika bra med nötfärs eller vegetarisk färs)
400 g krossade tomater
salt, peppar, timjan
Till béchamelsåsen
100 g smör
100 g mjöl
7,5 dl mjölk (3%)
1 nypa muskot
100 g riven parmesan
3 äggulor
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär potatisen i skivor som är ca 1 cm. Stek dem i olivolja tills de fått lite färg på båda sidorna. Lägg potatisen i en ugnssäker form (25x30 cm). Krydda med timjan och peppar. Skär löken i tunna skivor och stek den mjuk. Lägg löken ovanpå potatisen. Skär aubergine i skivor och stek tills de fått lite färg. Lägg skivorna ovanpå löken. Krydda med salt, peppar och timjan.
Färsen: Hacka lök och vitlök. Stek löken i lite olivolja. Tillsätt socker, muskot, kanel och tomatpure. Tillsätt färsen och och puttra på låg värme i ca 10-15 minuter. Salta & peppra.
Béchamelsås: Smält smöret och blanda i mjölet. Blanda noggrant. Tillsätt mjölken i små doser och rör konstant så ev klumpar försvinner. Koka på låg värme tills såsen tjocknat. Tillsätt muskot, salt, peppar, parmesan och äggula. Blanda noggrant.
Häll 200 g béchamelsås i färsen. Detta gör att moussakan håller ihop bättre. Häll färsen i formen, ovanpå grönsakerna. Häll på resten av béchamelsåsen. Toppa med lite riven parmesan. Tillaga i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt gärna moussakan stå en stund innan servering.