Grekland
Se alla länder
Grekiska huvudrätter
Från den enkla men delikata gyrosen till en mustig Moussaka – Greklands goda huvudrätter får oss att längta till Grekland. Lär dig laga en Stifado eller Kleftiko hemma, eller planera in vilka rätter du ska äta på semestern i Grekland med hjälp av dessa tips!
Souvlaki
Souvlaki är en grekisk snabbmatsrätt, bestående av grillspett med grönsaker och antingen lamm-, kyckling eller fläskkött. Serveras i pitabröd eller med ris och pommes frites. Souvlakin smakar som allra bäst tillsammans med en nygjord tzatziki och en grekisk sallad.
Gyros
En annan omtyckt snabbmatsrätt i Grekland är gyros. Gyros består av strimlat fläskkött som serveras i pitabröd tillsammans med sallad, tzatziki och pommes frites. Perfekt när du är ute efter något snabbt och gott!
Recept på grekiska rätter
Här delar vi med oss goda recept på några grekiska huvudrätter.


En mustig och smakrik gryta med bland annat nötkött, lök, cognac, lagerblad och muskot. Serveras med kokt eller stekt potatis. Tillaga gärna grytan dagen innan den ska ätas så smakerna hinner sätta sig ordentligt.
Ingredienser 1 kg grytbitar av nöt 1,5 kg steklök 4 msk olivolja 1,5 dl rött vin 3 tsk rödvinsvinäger 0,8 dl cognac 1 stor tomat (grovhackad) 1 tsk tomatpure Ett lagerblad En nypa muskot
Gör så här Värm oljan i en kastrull, tillsätt köttet i små mängder och stek tills alla köttets sidor fått färg. Lägg åt sidan. Skala löken och stek på medelvärme i samma olja som köttet tills löken är mjuk. (ca 10 minuter) Tillsätt cognac, vin, vinäger och låt det sjuda i 3 minuter. Tillsätt kött, tomat, tomatpure, lagerblad och muskot. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt puttra ca 1,5 timmar eller tills köttet är klart och såsen tjocknat. Tillsätt lite kokande vatten om det ser ut som grytan kokar torrt. Salta och peppra.

En grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Moussakan kan tillagas på flera sätt och ofta har grekerna själva en hemlig ingrediens eller särskilt trick för att göra sin moussaka extra god. Moussakan är lika god vegetarisk!
Ingredienser
4 stora potatisar, kokade och skalade 1 gul lök 3 st auberginer 5-6 tsk olivolja Till färsen 1 gul lök 1 klyfta vitlök lite socker 1/2 tsk muskot 1 tsk kanel 1 tsk tomatpure 500 g färs (originalreceptet är med lammfärs, men det går lika bra med nötfärs eller vegetarisk färs) 400 g krossade tomater salt, peppar, timjan Till béchamelsåsen 100 g smör 100 g mjöl 7,5 dl mjölk (3%) 1 nypa muskot 100 g riven parmesan 3 äggulor
Gör så här Sätt ugnen på 200 grader. Skär potatisen i skivor som är ca 1 cm. Stek dem i olivolja tills de fått lite färg på båda sidorna. Lägg potatisen i en ugnssäker form (25x30 cm). Krydda med timjan och peppar. Skär löken i tunna skivor och stek den mjuk. Lägg löken ovanpå potatisen. Skär aubergine i skivor och stek tills de fått lite färg. Lägg skivorna ovanpå löken. Krydda med salt, peppar och timjan. Färsen: Hacka lök och vitlök. Stek löken i lite olivolja. Tillsätt socker, muskot, kanel och tomatpure. Tillsätt färsen och och puttra på låg värme i ca 10-15 minuter. Salta & peppra. Béchamelsås: Smält smöret och blanda i mjölet. Blanda noggrant. Tillsätt mjölken i små doser och rör konstant så ev klumpar försvinner. Koka på låg värme tills såsen tjocknat. Tillsätt muskot, salt, peppar, parmesan och äggula. Blanda noggrant. Häll 200 g béchamelsås i färsen. Detta gör att moussakan håller ihop bättre. Häll färsen i formen, ovanpå grönsakerna. Häll på resten av béchamelsåsen. Toppa med lite riven parmesan. Tillaga i ugnen i ca 35-40 minuter. Låt gärna moussakan stå en stund innan servering.
Kleftiko är en mustig, grekisk lammgryta som blir bättre ju längre och sakta den kokar.
Ingredienser
1 kg lammbog 100 g olivolja 4 klyftor hackad vitlök 100 g citronjuice Oregano, salt, paprikakrydda 5 gram korianderfrön. Går bra att ersätta med en liten liten mängd mald koriander. 100 g kefalotyri (getost). Går bra att ersätta med fetaost.
Gör så här
Salta lammet väl. Stek lammköttet I en stor stekgryta på hög värme I lite olivolja. Tillsätt vitlök, citronjuice och kryddor. Koka grytan på låg värme under lock I ca 2,5 timmar. Låt grytan sedan stå 1 dag. Vid servering lägger du upp grytan I portionsformar, toppar med ost och gratinerar I ugn tills grytan är varm och osten fått färg. Servera med potatis.
Tips & Inspiration
Se alla våra restips för Grekland, hitta och boka en resa till Grekland eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.