Tzatziki
Tzatziki är nästan synonymt med Grekland och serveras allt som oftast med lite bröd som förrätt på så väl stora som små restauranger i Grekland.
Vill du göra din egen tzatziki är detta ett bra recept:
Blanda 2 dl grekisk yoghurt med en halv riven gurka. Blanda i lite salt och valfri mängd vitlök. Ringla över lite olivolja.
I vissa delar av Grekland blandar man även i lite dill i tzatzikin. Testa gärna det!
Fler goda grekiska röror
Röra på favabönor
En meze som har sitt ursprung på Santorini där favabönan växer. Fava, som är som ett mellanting av linser och kikärtor, skalas och mixas till en slät röra.
Melitzanosalata / Aubergineröra
1 aubergine, 1 gul lök, 1 klyfta hackad vitlök, 1 röd paprika, salt, peppar, lite persilja (hackad) , 3 tsk vinäger, 3 tsk balsamvinäger. Grilla aubergine och paprika i ugnen tills de är mjuka och skalet bränt. Gröp ur dem och blanda köttet försiktigt med vitlök, salt, peppar, persilja och vinäger. Dekorera med hackad tomat, några oliver och lite fetaost (smulad) innan servering.
Taramosalata / Fiskromsröra
125 g vit fiskrom, 175 g hackad gul lök, 225 g brödsmulor (blötlagda i vatten innan), 100 g kokt potatis, 80 g citronsaft, 50 g krossade tomater, 200 g olivolja, 100 g solrosolja, 50 g kallt vatten. Mixa allt utom vatten och olja i en mixer eller med elvisp. Tillsätt olja och vatten, börja med att droppa i lite grann och öka sedan på mängden. Smaka av med salt.