Melitzanosalata / Aubergineröra
1 aubergine, 1 gul lök, 1 klyfta hackad vitlök, 1 röd paprika, salt, peppar, lite persilja (hackad) , 3 tsk vinäger, 3 tsk balsamvinäger. Grilla aubergine och paprika i ugnen tills de är mjuka och skalet bränt. Gröp ur dem och blanda köttet försiktigt med vitlök, salt, peppar, persilja och vinäger. Dekorera med hackad tomat, några oliver och lite fetaost (smulad) innan servering.
Taramosalata / Fiskromsröra
125 g vit fiskrom, 175 g hackad gul lök, 225 g brödsmulor (blötlagda i vatten innan), 100 g kokt potatis, 80 g citronsaft, 50 g krossade tomater, 200 g olivolja, 100 g solrosolja, 50 g kallt vatten. Mixa allt utom vatten och olja i en mixer eller med elvisp. Tillsätt olja och vatten, börja med att droppa i lite grann och öka sedan på mängden. Smaka av med salt.