Ark of the World

Ark of The World

Apollo ökar sedan 2019 engagemanget kring barns livsbetingelser och rättigheter genom att aktivt stötta två grekiska barnhem: Ark of The World eller på grekiska ”Kivoto ston kosmo”. De båda barnhemmen ligger i regionen Epirus, där bland andra de populära orterna Parga och Sivota är belägna. Grundare av Ark of the World är den grekisk-ortodoxa prästen, Pater Andonis.

Barnhemmen i Epirus drivs helt ideellt och med hjälp av donationer och volontärer kan 54 barn tas om hand. Barnen delar alla en bakgrund som har präglats av ytterst svåra omständigheter, där den grekiska staten ingripit och placerat barnen på dessa hem. På barnhemmen bedrivs ett gediget arbete med att fostra och skola barnen, läka emotionella sår och ge livshopp. Trygghet, utbildning och kärlek är nyckelorden för verksamheten.

Mer om barnhemmen ”Kivoto”

Ett av barnhemmen ligger i Pogoniani, en bergsby i nordvästra Grekland, på gränsen till Albanien. Här bor pojkar i åldern 7-18 år. Aktivitet är ett av nyckelorden här och ses som ett verktyg i läkningsprocessen som de flesta barnen behöver. Aktiviteterna utgörs av såväl fysisk aktivitet/sport och musikutövning, som arbete med djur och odling. Barnhemmet är i stort självförsörjande gällande livsmedel. Här finns kor, hästar, åsnor, höns, ankor, hundar, grisar och biodlingar. Här finns också en kryddträdgård, fruktträd, växthus och slutligen en butik där barnen säljer en mångfald av produkterna de själva producerat som ost, olja, honung och tvål.

I bergsstaden Konitsa, känt för sina jaktmöjligheter, vandringsleder i bergen och forsränning/kajaking i närliggande flod, ligger det andra Kivoto-hemmet. Detta barnhem tar hand om de riktigt små barnen, samt flickor i åldern 3,5-13 år. Här finns flera aktivitetsrum för skapande och kreativitet, samt symaskiner och tyg som används i utbildningssyfte.

Apollos bidrag till Ark of The World

  • Apollo bidrar med finansiella donationer från egen organisation och från gäster. Donationerna kan också utgöras av leksaker och skolmaterial, dock ej kläder.
  • Apollo erbjuder logi på sina hotell vid barnhemmens studieresor och utflykter, barnen får då också möjlighet att simma på Apollos egen simskola.
  • Apollos gäster erbjuds att stödja barnhemmen genom att besöka dem och har då möjlighet att köpa barnhemmets egenproducerade produkter.

 

Vill du veta mer om barnhemmen och deras arbete? Här kan du läsa vidare om Ark of the World.


Besök barnhemmet Kivoto

På din resa kan du följa med upp i Epirus-bergen och besöka ett av barnhemmen. På plats ges en presentation om barnhemmets verksamhet och sedan besöks bland annat barnhemmets kryddträdgård, ostmejeri, bioodlingar och honungsproduktion. Barnen får dagligen hjälpa till med dessa lokalt odlade produkter, som en läkande aktivitet. Det finns möjlighet att stötta barnhemmets verksamhet genom att köpa produkter som honung, grekiska sötsaker, ost och örtkryddor från Kivotos egen butik. Läs mer om utflykten som utgår från Parga eller Sivota.