Öl

Brukar du testa den lokala ölen på din semester? Passa på att lära dig mer om vad öl egentligen är, några av världens olika öltyper och var de produceras. Kanske hittar du en ny favoritöl!

Vad är egentligen öl?

Öl är en dryck om oftast innehåller alkohol, serveras kall och som har producerats i ca 7000 år. Ursprungligen producerades öl av jäst, vatten och stärkelsebaserade ingredienser som korn, vete, ris och majs. Idag är humle en av huvudingredienserna i de allra flesta ölsorter. Öl kan delas in i flera olika sorter som ale, lager, stout och veteöl. Under 2000-talet producerades för första gången alkoholfri öl med godtagbar kvalitet.

Hur produceras öl?

I huvudsak består ölbryggning av sex steg: mältning, mäskning, vörtkokning, jäsning, filtrering och pastörisering. Vare ölbryggare har sitt eget recept som ska återskapas för varje "batch", omgång.

Öl i Grekland

Thessaloniki - Mythos

Thessaloniki är Greklands näst största stad och här produceras den populära grekiska ölet Mythos. Denna öl smakar allra godast och serveras ofta i ett iskallt glas direkt från frysen.

Santorini - Donkey Beer

En liten bit utanför Kamari, längs vägen mot Fira, ligger det lilla bryggeriet Santorini Brewing Company som brygger det lokala ölet Donkey Beer. Här kan du gå en guidad tur som självklart avslutas med provsmakning. Åsnan som symbol för ön återkommer hela tiden. Det lokala ölet har fått både etikett och namn från detta älskade djur. Donkey Beer finns i tre varianter: Yellow, den svagaste, Red, en god smakrik öl eller Crazy, som är den starkaste. Läs mer om öl på Santorini.

Korfu – Corfu Beer och Ionian Beer

På Korfu produceras de två lokala ölsorterna Corfu Beer och Ionian Beer, röd eller svart. Tsitsimpyra är också en öl som är typisk för Korfu som är väldigt uppfriskande i smaken. Läs mer om öl på Korfu här.

Öl i Prag, Tjeckien

Tjeckien är födelselandet för många kända öler, som till exempel Staropramen och Starbrono. Prag kan verkligen beskrivas som en riktig ölstad. Här kan du göra det mesta i ölets väg: besöka bryggerier, gå på museum, ölprovning och mycket mer. Läs mer om öl i Prag här.

Öl i Krakow, Polen

I Krakow finns det mycket lokal öl att välja bland och det är tätt mellan de olika barerna längs med gatorna. Passa på att njuta av den lokala ölen från någon av mikrobryggerierna T.E.A Time eller Pracownia Piwa som ligger i staden. Läs mer om öl i Krakow här.