Lokala specialiteter

Våra resmål fullkomligt flödar av matsensationer och lokala specialiteter. Vem är du på semestern? Vågar du prova en massa nya rätter? Eller kör du mest på dina säkra kort? Frågar du oss så tycker vi såklart att du ska upptäcka maten i det land du ska till. 

Kroatiska specialiteter

Beställ in en peka, bakad under glödande kol i många timmar. Eller varför inte en fräsch crni rižot! I Kroatien finns många spännande specialiteter du inte får missa.

Läs mer

Spanska tapas och annat gott

Tapas, bouquerones, paella, pimentos de padron och sobreasada ... På Mallorca finns mängder av utsökt mat och spännande delikatesser att pröva på!

Läs mer

Café con leche, por favor

I Spanien dricker man espresso med eller utan varm mjölk. Vad som gör kaffekulturen på spanska solkusten är unik är det stora utbudet av varianter som finns. Ta hjälp av vårt lexikon för att få ditt kaffe precis så som du vill ha det! 

Läs mer

Läcker mat på Kreta

Kretensarna är kända för sin gästvänlighet och sin goda mat. Åk upp till bergen, hitta en mysig taverna och beställ in flera smårätter på lokala råvaror att dela på. 

Läs mer

Grekiska meze

Ingen semester i Grekland är fullkomlig utan grekiska meze, små förrätter som serveras på tavernor, restauranger och ouzerier tillsammans med vin, ouzo, tsipouro eller retsina.

Läs mer

Det grekiska vita guldet

Fetaost är nästan synonymt med Grekland och har en gedigen historia som sträcker sig tillbaka till år 700 f.kr. Vet du vilken dag vi firar Fetaostens dag och vad namnet feta kommer ifrån? 

Läs mer

Recept

När längtan blir för stor - släng ihop en rätt och njut hemma

Shrimp saganaki

Shrimp saganaki är en klassisk grekisk rätt med tomater, räkor och fetaost i en ljuvlig kombination. Här hittar du receptet! 

Läs mer

Olivtapenade

En ljuv delikatess i Grekland är olivtapenaden som ofta serveras till bröd. Vill du prova att göra en grekisk olivtapenade hemma? Här kommer ett klassiskt recept! 

Läs mer

Recept på Stifado

En mustig och smakrik grekisk gryta med bland annat nötkött, lök, cognac, lagerblad och muskot. Serveras med kokt eller stekt potatis. Tillaga gärna grytan dagen innan den ska ätas så smakerna hinner sätta sig ordentligt.

Läs mer

Recept på Moussaka

En grekisk favorit med lammfärs och aubergine. Moussakan kan tillagas på flera sätt och ofta har grekerna själva en hemlig ingrediens eller särskilt trick för att göra sin moussaka extra god. Moussakan är lika god vegetarisk!

Läs mer

Recept på Kleftiko

Kleftiko är en mustig, grekisk lammgryta som blir bättre ju längre och sakta den kokar.

Läs mer

Den perfekta tapasbrickan

Tapas! Perfekta fredagsmaten där man bara ställer fram en massa småplock och alla får själva plocka av vad de gillar. Det mesta går att köpa färdigt, och resten svänger man lätt ihop innan gästerna kommer. Bara din fantasi sätter gränserna! 

Här tipsar vi om vad den perfekta tapasbrickan ska innehålla

  • Oliver
  • Ostar av olika slag
  • Lufttorkad skinka 
  • Tunnskivad chorizo eller annan stark korv
  • Kex och något gott bröd
  • Röror av olika slag (köp färdiga eller fixa egen) 
  • Pimentos de padron (steks hastigt i olja och toppas med flingsalt) 
  • Cocktailtomater
  • Vitlöks- och chilifrästa räkor

Smaklig spis! 

 

 

 

Palacinke - Kroatiska pannkakor

Palacinke är en tunn crêpe-liknande variant av pannkakor. Smaken är ungefär detsamma som vanliga pannkakor och du kan fylla dem med precis vad du vill. Ät till huvudrätt eller som dessert.


3,5 dl mjölk
1,5 dl kolsyrat vatten
2 st ägg
4 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
1 msk socker
0,5 tsk salt

Ovan sats blir ca 15 st pannkakor. Fyll dem med precis vad du vill. Som efterrätt kan det vara gott med jordgubbar och nutella.


Mums!