Mat och vin i Kroatien

Marknadsshoppa och ta en kaffe i Split, prova vin i Makarska och fiskgryta i Hvar – Kroatien fullkomligt flödar av matsensationer. Här har vi samlat några av våra bästa Kroatien-tips för dig som är intresserad av kulinariska upplevelser.

Nyfiskat på Hvar

Är du på Hvar måste du prova öns främsta specialitet när det kommer till mat – Gregada, som är en fiskgryta som serverats under århundraden.  Du hittar rätten på nästan alla restauranger på ön, men med varierade recept. Basen är dock alltid dagens fångst av fisk, som kokas med potatis, svartpeppar, selleri och lök. Gregada är enkelt, gott och billigt. Bra att veta är att det tar nästan 40 minuter för rätten att tillagas, så kom inte vrålhungrig till restaurangen.

Givetvis hittar du även andra goda fiskrätter på menyerna i Kroatien, med nyfångad fisk och närodlade grönsaker. 

Traditionell Peka

Peka är en traditionell dalmatisk maträtt som kan varieras i det oändliga, men  oftast består rätten av kött och grönsaker som tillagas under flera timmar i en gryta som placeras i glödande kol. Den långa tillagningstiden gör köttet otroligt mört. Tänk bara på att rätten ofta måste förbeställas.

Hamnpromenaden i Split, Kroatien

Crni rižot

Beställer du in en crni rižot kommer du få en annorlunda matupplevelse. Risotton är gjord på en bläckfisk som runt Medelhavet kallas sepia. Bläcket från vanlig bläckfisk färgar riset svart och ger rätten sin karaktäristiska smak. Den krämiga svarta risrätten toppas elegant med riven parmesanost.

Frukt och grönsaker på marknaderna

Skinande persikor, färska fikon, söta vindruvor och färska nötter. På frukt- och grönsaksmarknaden i Split hittar du allt för en dag på stranden. Hit kommer de boende på landsbygden för att sälja sina nyskördade frukter och grönsaker varje dag. Tips! Missa inte att köpa färska fikon om de är i säsong. Godare än godis!

Kaffepaus i Split

Splits hamnpromenad, kallad Riva i folkmun, är bästa platsen när du är kaffesugen eller när du behöver svalka dig med något kallt att dricka. Kaféerna och barerna ligger på rad och hit kommer både Splitborna och turisterna för att kolla på folkvimlet.

Jeny

Restaurant Jeny ligger vackert uppe i bergen ovanför Tučepi och är ett måste att besöka för den matintresserade. Restaurant Jeny är den första – och enda – restaurangen på Makarska rivieran som omnämns i Michelin-guiden.

Prova vin i Makarska

Kroatien är ett underskattat vinland. Lär dig mer om de kroatiska vinerna på vinbaren Grabovac, vid torget i Makarska, huvudorten längs Makarska rivieran. Här serveras även lokala ostar och charkuterier. Har du jobbat upp aptiten ska du fortsätta till Kalalarga, gågatan som ringlar genom Gamla stan, och Konoba Stari Grad, stadens bästa restaurang.

Vill du lära dig mer om viner kan du följa med på vår utflykt Vinprovning i byn Imotski, där familjen Grabovac har sin vingård.

Vingård i byn Imotski