Olivolja och örter smaksätter
Den grekiska färskpressade olivoljan är världsberömd för sin goda smak. Man använder oljan i nästan all matlagning men också istället för smör på brödet. Det är utsökt i all sin enkelhet att doppa bitar av ljust bröd i olivolja och sedan smaksätta med salt och peppar.
Örter och kryddväxter används flitigt i grekisk matlagning. Oregano, timjan, rosmarin och basilika hör till de vanligaste. Till té används främst malotira – en ört som växer i torra bergstrakter, och kamomill som sägs ha en anti-inflammatorisk effekt.
Grekisk snabbmat
Den grekiska motsvarigheten till våra korv- och hamburgerbarer är Souvlaki-barerna. Här serveras grillspett med eller utan pita samt gyros (det vi kallar kebab). Blir du hungrig under shoppingrundan eller promenaden kan du för bara några få euro komponera ihop en alldeles egen crêpe med de ingredienser du gillar. Vill du ha en söt variant rekommenderas en med nutella och jordgubbar!