Grekisk sallad med utsikt över havet

Vad är hemligheten med den sunda maten på Kreta?

Befolkningen på den grekiska ön Kreta sägs vara bland världens sundaste. De blir gamla. De håller sig i form och de både äter och dricker gott. Vad är hemligheten till ett långt och sunt liv? Vi bjöd med oss matskribenten Helle Øder Valebrokk, känd från norska programmet Helles Kitchen, till Kreta för att finna svaret! Detta är vad hon kom fram till! 

Mat, dryck & motion

Efter att ha pratat med folk över hela ön är det uppenbart att de alla är eniga om vad hemligheten är: den består av flera element, men de viktigaste är mat, dryck och motion.

De kallar det för Kreta-dieten. För oss turister kan det misstolkas med allt för mycket friterad mat, öl och söta drinkar - den klassiska semestermaten. Men ser man på vad grekerna äter på denna ö får du en helt annan uppfattning om grekisk mat och hälsa. Grekerna äter faktiskt tre gånger så mycket fett som en genomsnittsamerikan. Men vad för slags fett är det som äts? Där ligger mycket av svaret.

Helle får en introduktion i hur man trollar fram de godaste grekiska rätterna.

Olja, olja, olja!

I genomsnitt äter en grek som bor på Kreta så mycket som 31 liter olivolja per år. Det sägs att extra virgin olivolja hjälper mot inflammationer, hjärt-kärlsjukdomar, fetma, cancer och andra sjukdomar. Dessutom äter grekerna färska, solmogna grönsaker under säsong och ekologisk produktion blir allt viktigare.

När du frågar en grek om receptet på en maträtt kommer han/hon att säga att "här på Kreta följer vi inte recept. Vi följer årstiderna".

Vi kanske inte tycker att en tomat smakar annorlunda i början av säsongen på försommaren än i slutet av säsongen i september. Detta förklaras av att tomaten här har mer syra tidigt på säsongen och passar bättre att använda i en tillagad rätt än de mogna tomaterna man plockar på sommaren. När du hör sådana argument är det rimligt. För oss som kan köpa tomater och ananas i butiken året om tänker vi inte lika mycket på när grönsakerna och frukten är som bäst. Men det är detta de är intresserade av på Kreta.

«The better life»

På Dounia's Traditional Cretan Food har man valt att återgå till hur Kreta var på sin mormors tid. De få som jobbar här använder bara ekologiskt odlade grönsaker (som det var förr), kött från djur som betar i bergen runt byn och honung från sina egna bikupor. De använder inte el, utan bara braskaminer och säger själva att det här är en slags protest och motkampanj mot det hektiska och stressiga livet i storstäderna. Det här är "The better life", säger de.

Många av rätterna på Kreta innehåller mycket grönsaker och getost. De är ofta blötlagda i massor av olivolja, vilket vi nu har lärt oss är hälsosamt. De äter också varierat: fisk, lite kött, frukt, baljväxter, grönsaker, vilda växter, örter (timjan, oregano och basilika) och hembakat bröd. Och så dricker de vin. Varje dag. Men till skillnad från en genomsnittlig svensk håller sig greken till ett glas. De tror att vin är hälsosamt, men det här handlar om måttlighet. Är det där vi missar något?

Hälsoresa?

Samtidigt får vi inte glömma att det är ett kuperat landskap på Kreta och daglig motion i form av arbete utomhus och promenader gör sitt till att hålla Kretas befolkning i form. Därmed är det kanske inte så svårt att tro på kretensarna, när de hävdar att Sitia är det område på Kreta där lokalbefolkningen är friskast. Inte bara har produktionen av kvalitetsolja och vin här fortsatt sedan tidernas begynnelse - vilda växter, sjögräs och örter används också flitigt i maträtter, och användningen av rött kött är minimal.

Så nästa gång du reser till Kreta kanske du kan ta del av lokalbefolkningens kosthållning och komma hem sundare och fräschare. En riktig hälsoresa!


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Kreta, hitta och boka en resa till Kreta eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Kreta

Här hittar du våra bästa tips på underbara stränder, de mysigaste restaurangerna, bästa sevärdheterna och mycket mer!

Se alla våra restips för Kreta

Kreta

  • Den största av de grekiska öarna
  • Naturupplevelser och fantastiska stränder
  • Mängder av orter med olika karaktär
Se alla resor till Kreta

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här