Mallorca

Spanska specialiteter
På Mallorca finns mängder av utsökt mat och spännande delikatesser att pröva på. För bästa möjliga smakupplevelse ligger här fokus på vilka råvaror som används och många av ingredienserna återfinns i stora delar av medelhavsområdet.
Aptitretare
På många restauranger runt om på Mallorca får man en liten aptitretare serverad innan maten. Den består oftast av gröna oliver, aioli och bröd. Oliverna är ofta ”aceitunas aliñadas” det vill säga inlagda och marinerade, ofta i en ansjovismarinad. Aioli är en utsökt vitlöksmajonnäs som är läcker att doppa brödet i.
Tapas – en spansk klassiker
Några av våra favoriter är: Gambas al ajillo – vitlöksräkor Alcachofas aliñadas – marinerade kronärtskockor Tortilla de patatas – spansk potatisomelett Croquetas – kroketter av skinka, fisk, grönsaker eller kyckling Chipirones – små friterade bläckfiskar Pimientos de padrón – små gröna paprikor stekta i olivolja Patatas bravas – friterad potatis med chili- och vitlökssås Dátiles con bacon – baconinlindade stekta dadlar Pescaditos – pyttesmå friterade fiskar

Jamón ibérico - lufttorkad skinka
Jamón ibérico anses vara en riktig delikatess. Den kommer från viltgående grisar och är därför relativt dyr. Skinkan lufttorkas i upp till två år för att få sin goda smak. Jamón Serrano är bergsskinka som serveras i tunna skivor. Den färska skinkan täcks med salt i två veckor för att dra ut vätska. Därefter hängs skinkan upp för att torka i mellan sex och arton månader. Cortadoren kallas den som skär upp skinkan: det anses vara en konst att göra det på rätt sätt och det anordnas till och med årliga tävlingar i konsten.
Boquerones
De små inlagda, marinerade ansjovisarna, boquerones, finns med på nästan alla tapasmenyer på de baleariska öarna. De marineras i vinäger men i vissa recept används citron. Fiskarna serveras också friterade och kallas då boquerones fritos. Bägge rätterna äts som en tapa eller förrätt. Ett glas kallt vitt vin eller en caña, öl på fat, smakar gott till de salta små fiskarna.
Pan con tomate
Ät frukost som en riktig”mallorquín”! Beställ in en café con leche och pan con tomate. Rostat lantbröd med olivolja och riven tomat är en typisk frukost på de baleariska öarna. Dricker du inte kaffe så byt ut den mot en zumo de naranja, en vitaminkick i form av färskpressad juice på solmogna apelsiner.
Paella
Den spanska nationalrätten paella är en smakupplevelse du inte får missa! Rätten har fått sitt namn efter den stora stekpanna den tillagas i. Den består av ris smaksatt med saffran, ärtor, paprika och kryddor. Det finns flera olika varianter av paella men den klassiska innehåller kanin, fläskkött, korv, fisk och skaldjur. En äkta paella tar runt 20 minuter att tillaga och det krävs mycket kärlek och goda och färska råvaror för att uppnå bästa resultat. När paellan serveras är det en riktig fröjd för ögat.
Sobreasada
Den rökta korven sobrasada är gjord på kött från ”porc negre”, svart gris. Korven smaksätts med röd stark paprika. Den hängs för att torka i mellan en och åtta månader. Även om det ser ut som en vanlig korv på utsidan liknar innehållet mer en paté. Istället för att skära skivor så breds den ofta ut på en skiva bröd.

Ensaimadas
Öns stora stolthet är det fluffiga snäckformade bakverket ensaimadas. Bakverken är antingen pudrade med florsocker eller fyllda med kanderad frukt, grädde, choklad eller sylt. De finns att köpa på nästan alla supermarkets och är en populär gåva att ta med sig hem.
Tips & Inspiration
Se alla våra restips för Mallorca, hitta och boka en resa till Mallorca eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.


