ol_i_prag

Öl i Prag

Tjeckien är födelselandet för många kända öler, som till exempel Staropramen och Starbrono. Prag kan verkligen beskrivas som en riktig ölstad. Här kan du göra det mesta i ölets väg: besöka bryggerier, gå på museum, ölprovning och mycket mer.

Ölmuséum

Vill du lära dig mer om ölets historia i Tjeckien är ölmuseet Muzeum Piva perfekt. Uppdelat på två våningar berättar museet historien om hur öltillverkningen sett ut i Tjeckien, och hur landet kunde bli en av de största ölproducenterna i hela världen. I entréavgiften ingår provsmakning. Museet ligger på Husova 7.

Ölprovning i Prag

Med sin förkärlek till öl är det lätt att lista ut att det finns ett ton olika företag som erbjuder ölprovning och ölturer. Många bryggerier i Prag erbjuder själva en provsmakning, medan du på en öltur går med en guide från pub till pub.

Ölhallar i Prag med tåg, här Vytopna

 

Prags bästa ölhallar

Ölhallarna i Prag är pubar i olika storlekar och slag. Ofta finns ett litet bryggeri knutet till ölhallen. Hela Prag fullkomligt kryllar av ölhallar och du kan lätt hitta en egen favorit, men vi kan ge några tips på vägen. Bäst Pilsner Urquell får du på Zlatehy Tygra, som bara serverar just denna ölsort. U Hrocha är en liten ölhall med låga priser och få turister. U Fleků sägs vara den äldsta ölhallen i Prag. På restaurangen Vytopna kommer tågen serverandes på små tåg. När du är klar med din öl ställer du helt enkelt upp ölet på ett lok som sedan kör iväg med det.

Gå på ölspa

För många är ett ölspa kanske i det längsta laget. Känner du att det låter som en drömupplevelse kan vi berätta att det finns ett antal ölspan i Prag, där du badar i och dricker öl: Bernard, Pivní Lázně och Beer Spa är tre exempel.

Besök ett tjeckiskt ölbryggeri

Idag finns det runt 22 bryggerier som är aktiva i Prag. Många av dem har provsmakning, andra har en pub. Ett bryggeri med pub är U Supa, som råkar vara det äldsta just sådana i Prag. Sedan 1500-talet har man kunnat ta sig ett glas här, mitt i Gamla stan. Ett annat känt bryggeri i Prag är U Tri Ruzi, som härstammar sedan 1400-talet. Strahov Monastic Brewery är ett gammalt kloster tillika bryggeri på en kulle som ger fantastiska utsikter över Prag.