Krakow restaurang

Barer och restauranger i Krakow

När du är hungrig efter en upptäcktsfärd eller shoppingrunda i Krakow kan det vara skönt att bara sätta sig på ett mysigt fik och avnjuta en kopp kaffe vid en charmig kullerstensgata. I Krakow finns det mycket att välja bland och det är tätt mellan de olika restaurangerna, kaféerna och barerna längs med gatan. Krakow är Polens mathuvudstad och det finns någonting för varje smakpalett och plånbok!

Krakow bjuder på många restauranger med traditionellt polskt kök. Passa på att testa den matiga soppan Zurek, med korv och potatis i, eller varför inte smaka av en soppa gjord på rödbetor och klimp som heter Barszcz? Utöver maten kan vi rekommendera att smaka av den lokala ölen från mikrobryggerierna i staden, och glöm inte att choklad är en av Krakows specialiteter. Här tipsar vi om våra favoritrestauranger och barer i Krakow.

Restauranger i Krakow

Restaurang Wierzynek

En självklarhet och ett måste när du besöker Krakow är den historiska restaurangen Wierzynek. Det är en av Europas första restauranger, som dateras ända till 1364. Restaurangen är exklusiv med ett traditionellt polskt kök, men trots priset är den väl värd ett besök. Du finner den mitt i Krakows gamla stan, så när du har avnjutit din middag har du kort promenadavstånd till en mängd historiska byggnader, däribland Krakows stadshus.

Restaurang Sasiedzi

Restaurang Sasiedzi ligger i de judiska kvarteren av staden – Kazimierz, strax söder om Gamla stan. Här serveras traditionell polsk mat med fokus på långkok och köttgrytor. Äter gör du nere i en källare från sekelskiftet. På sommaren kan du avnjuta en romantisk middag på den blomsterklädda verandan. Här specialiserar de sig på vin vilket gör att du kan få en fint komponerad måltid med den bästa drycken till maten.

Krakow mat

Chimera

Det här är Krakows största restaurang för salladsälskare och vegetarianer. De serverar 40 olika sallader i en 35 meter lång salladsbar där du kan välja och vraka bland dina favoriter. Utöver salladsbaren har de även en restaurang med traditionella polska rätter och en butik där man kan köpa med sig Chimeras hembakade bakverk. Lamporna du ser i fönsterkarmarna har handmålade lampskärmar, som du också kan köpa och låta pryda ditt hem!

Pimiento

I detta kök får du smaka på fantastiskt kött direktimporterat från Argentina. Här finns en vacker innergård, matsalen är ljust inredd och du kan vara helt säker på att bli mätt oavsett vad du beställer. För dig som inte är köttälskare finns det vegetariska soppor och sallader på menyn. Priserna på Pimiento är lite högre än snittet i Krakow, men fortfarande billigare än priserna i Sverige och väl värt ett besök.

Barer med olika specialiteter

Pijalnie Czekolady

För dig som älskar choklad är detta himlen! Här kan du beställa en fantastisk avsmakningsmeny med både chokladdrycker, kaffe och praliner. Är du mer sugen på färska frukter serveras också smoothies och färskpressade juicer. Självklart görs allting för hand och om du vill ta med dig denna smakupplevelse hem kan du köpa med dig allt från kakao till grundsatser för till exempel mousse, dryck och glass. Läs mer om Pijalnie Czekolady här.

House of beer

Är du sugen på öl har du kommit till rätt ställe! I Krakow hittar du House of Beer – en pub med cirka 150 öl i sitt sortiment. Många av ölsorterna kommer från mikrobryggerier runt om i Polen och de kompletteras med smaker från Belgien, Tjeckien, Litauen, Ukraina och Tyskland. På deras webbplats hittar du några av ölerna som serveras - du lär inte bli besviken.

Cafe Krakow

Swieta Krowa

Om du promenerar lite för fort på den stora gatan Florianska i Krakow så går du lätt förbi och missar den hemliga ingången till baren Swieta Krowa – ett perfekt ställe för en drink. Öppna den omärkta dörren på nummer 16 och följ korridoren som leder dig till en dörr. Dörren tar dig till källaren där baren är och där kan du beställa härliga drinkar till rimliga priser.

Absynt Café & Drink Bar

Den spännande spritsorten Absint serveras på många spännande sätt när du kommer till Absynt Café & Drink, i de judiska kvarteren i Krakow. Här kan du beställa många olika cocktails baserade på Absint. Dessutom är priserna på drinkarna lagom billiga och bra. Den lilla baren liknar din farmors vardagsrum mer än en bar vilket bidrar till en härlig känsla av hemtrevnad och avslappning.