Sevärdheter i Krakow, restips på Apollo.se

Sevärdheter i Krakow

Ska du resa till Krakow och undrar vilka som är de bästa sevärdheterna i staden? Här finns det gott om historiska föremål, platser och byggnader, både i och utanför Krakow. Här kommer våra bästa tips på sevärdheter i Krakow - vilken blir din favorit under resans gång?

Gamla stan i Krakow

Mest given på listan över Krakows bästa sevärdheter är såklart gamla stan. Stare Miasto, som det heter på polska, är flera hundra år gammalt med sevärdheter från flera tidsepoker. Stare Miasto är ett UNESCO-världsarv, och täcker egentligen allt innanför stadsmurarna. Här väntar vackra 1500-tals byggnader, trånga gränder och ståtliga turistattraktioner. Att promenera runt hela gamla stan går relativt fort, men det är lika trevligt att slå sig ned på en av de många uteserveringarna, ta något gott att dricka och titta på människor. 

Wawel Hill - hem till både slott och domkyrka

Beläget på en kulle i staden, Wawel Hill, ligger Krakows kungliga slott. Slottet, som är öppet för allmänheten, har både representationsvåningar och en skattekammare. Slottet härstammar ända från 1000-talet, och har genom tiderna varit en plats för kungliga kröningar och viktiga beslut genom historien. Öppettider och mer information om vad som finns att se på slottet hittar du på slottets hemsida

På slottsområdet ligger också den kända domkyrkan, Wawelkatedralen. Katedralens historia sträcker sig ända till 1000-talet, men den nuvarande byggnaden stod klar i mitten av 1300-talet. Att promenera inne i kapellet är som att resa genom tider; här finns vackra konstverk i alla stilar, snirklande stuckaturer och flera kapell. Kyrkan har öppet dagligen och är kostnadsfri att besöka. 

Wawelslott och katedral i Krakow
Rynek Glowny, Krakows största torg

Rynek Glowny – Krakows största torg

I gamla stans mitt sträcker det stora torget Rynek Glowny ut sig, kantad av uteserveringar, caféer och kända sevärdheter. I ena änden av torget sticker ett högt torn upp, det är Stadshustornet. Tornet är den enda som finns kvar av Krakows gamla stadshus, och härstammar ända från 1300-talet. På medeltiden fanns ett fängelse i källaren.

Längs torget är det en specifik byggnad som tar väldigt mycket plats, och det är Tyghallen, även kallad Sukiennice. Den här marknadsarkaden har varit en handlingsplats sedan 1400-talet. Idag är byggnaden, ritad i klassisk renässans, fortfarande en plats för shopping. Här kan du fynda bland stånden som säljer souvenirer och hantverk. Kliver du upp för trappan i arkaden kommer du istället till nationalmuseet.

I utkanten av torget ligger Mariakyrkan, som idag anses vara ett av Krakows mest kända landmärken. Kyrkan är byggd i tegelsten på 1200-talet, och har ett 80 meter högt torn. Varje hel timme ringer en trumpetmelodi från kyrkans torn. Melodin, som heter Hejnal mariacki, bryts abrupt mitt i låten. Detta för att hedra en trumpetspelare som på 1200-talet blev skjuten när staden blev anfallen av mongoler.

Fler tips på saker att göra i Krakow hittar du här!