Göra i Krakow, restips på Apollo.se

Göra i Krakow

Ta en promenad i medeltiden, picknicka i Plantyparken eller besök en gammal saltgruva - på semester i Krakow finns det massor av intressanta saker att göra! Här har vi samlat några favoriter.

Saltgruvan i Wieliczka

En av de mest kända sevärdheterna utanför Krakow är såklart Saltgruvan i Wieliczka. Inte hört talas om den? Varje år besöker nästan en miljon människor den gamla saltgruvan, som faktiskt varit i drift ända sedan 1200-talet. Idag är saltgruvan ett världskulturarv och ett unikt besöksmål; efter flera hundra år av saltutvinning är det idag likt en underjordisk stad med både kapell, saltsjöar och gamla kamrar. 125 meter under jorden väntar också restauranger och souvenirbutiker – hur häftigt är inte det? Öppettider, information om hur man tar sig dit och entréavgifter går att hitta på Saltgruvans hemsida

Judiska kvarteren i Krakow

Missa inte att besöka Krakows judiska kvarter! Området kallas Kazimierz och är ett av stadens mest hippa kvarter. Här ligger judisk historia i varje hörn, som den Gamla synagogan från 1500-talet, en kyrkogård och ett judiskt museum. Dessutom trängs vintagebutiker med snygga barer och gallerier i Kazimierz, och det är ett ypperligt ställe att bo på under resan till Krakow.

Oscar Schindlers fabrik

Vill du lära dig mer om andra världskriget, och hur det utspelade sig i Krakow? Då ska du besöka Oscar Schindlers fabrik. Fabriken är sedan 2010 ett museum som berättar om hur svårt judiska familjer hade det i Krakow under Förintelsen. Under andra världskriget räddade Oscar Schindler livet på 1200 judar när han erbjöd dem ett arbete på fabriken. Fabriken blev extra känd tack vare den kända filmen Schindler’s List, och på dagens museum kan du se fotografier från judarnas vardagsliv i Polen under den tiden.

Saltgruvan i Wieliczka
Planty-parken i Krakow

Krakows gröna oas - Planty

Längtar du efter en lugn promenad i vackra omgivningar? Plantyparken är Krakows största park och kantar Krakows gamla stan i en fyra kilometer lång ring. Parken består av 30 trädgårdar som alla skiljer sig åt med något extra speciellt – som en fontän, staty eller vackert blomarrangemang. Parken är hela 21 hektar stor, och stod klar 1830. Här och var i parken finns det restauranger, caféer och barer. Slå dig ned för en läskande dryck eller picknicka på egen hand i gräset.

Rynek Underground

Mitt i Krakow har du en chans att se hur Krakow såg ut på medeltiden - och hur vardagen såg ut för de som bodde här då. Under Tyghallen ligger nämligen ett unikt, historiskt museum - Rynek Underground. Fyra meter under marknivå är det som att kliva tillbaka i tiden. Museet uppkom efter en arkeologisk utgrävning som började 2005. Arkeologerna fann både spår av handelsplatser, hus och murar. Här finns till och med en kyrkogård! Du går alltså, bokstavligt talat, ned och runt i medeltiden.