Shopping i Krakow

Shopping i Krakow

Krakow är en mysig stad fylld med små personliga butiker där du kan handla allt från vackra bärnstenssmycken till traditionellt godis. Dessutom är priserna lägre än i Sverige, så det är ett gyllene tillfälle att ta fram plånboken och köpa med dig en ny garderob hem. På med de bekväma shoppingskorna och passa på att besöka följande fyndplatser.

1. Stare Miasto – Gamla stan

I Gamla stan hittar du de flesta shoppinggatorna i Krakow. Inne på World of Amber kan du köpa vackra smycken eller skulpturer i bärnsten. Stary Kleparz är en inhemsk marknad där du tillsammans med polackerna kan inhandla färsk frukt, grönsaker och blommor. Inne i affären Kacper Ryx hittar du historiska hantverk som du med stor sannolikhet inte hittar någon annanstans i staden. Det finns mycket att fynda i Krakows gamla stad och vi garanterar att du hittar spännande saker att ta med dig hem. I den vackra Tyghallen, Sukiennice, på stora torget kan du shoppa souvenirer och fina hantverksprodukter.

2. Krakowska Galeria

Inne på Krakowska finns ett stort utbud av alla möjliga sort butiker. Det är en galleria med 270 butiker och du hittar välkända märken tillsammans med en stor del lokala varumärken, vilket ger en möjlighet att hitta unika kläder och produkter. Personalen i gallerian pratar engelska och när du är hungrig finns det gott om restauranger och kaféer. Läs mer om gallerian här.

 

Tyghallen Krakow

3. Kazimierz

I denna stadsdel hittar du de gamla judiska kvarteren, fyllda med vackra byggnader och synagogor. I dessa kvarter är det lite lägre priser jämfört med Gamla stan och du kan hitta allt från kläder till souvenirer. Här finns också en gammal marknadsplats där du kan köpa matvaror såväl som kläder och hantverk. På lördagar har du möjlighet att hitta antikviteter på marknaden. Om du kommer tidigt till marknaden, cirka 5.30 på morgonen, på tisdagar och fredagar, kan du vara med om en häftig matmarknad som serverar udda rätter som duva. Om du gillar att pruta är detta ett ställe för dig där du kan öva upp dina färdigheter. När du besökt marknaden kan du fortsätta till Galeria Kazimierz som har 130 butiker och öppet fram till klockan 22 på kvällen alla dagar utom söndag då den stänger 20.

4. Wawel slott

På Wawels slott kan du göra mer än titta på den vackra byggnaden. Här finns nämligen även en marknadsplats inne på slottsgården. Du behöver inte betala något inträde för att få tillgång till äkta Krakowsk choklad och andra souvenirer. Även här är priserna lägre än i gamla stan och du får en häftig upplevelse av slottet på köpet!

5. Julmarknad i Krakow

Om du besöker Krakow från november månad har den kända julmarknaden på Stora torget öppnat i staden. Här promenerar du runt och lyssnar på julsånger samtidigt som du passar på att införskaffa vackra julgransdekorationer och julklappar till dina nära och kära. Självklart finns det också traditionella godsaker att köpa, och passa på att smaka på den varma fårosten som serveras från grillarna på marknaden. Läs mer om hur man firar jul i Krakow här.

Tips inför shoppingrundan

Öppettiderna i Krakow varierar lite från affär till affär. Det är vanligt att de öppnar mellan 10-11 och stänger mellan 18-20 på vardagar. På lördagar är affärerna ofta öppna mellan 10-13 och söndagar är det vanligtvis stängt. Det finns undantag och Krakowska Galleria har till exempel öppet mellan 9-22 måndag till lördag och 10-21 på söndagar. Se upp under påsken. Under högtiderna är allting stängt.

Du handlar med valutan zloty och det är ganska billigt i Polen. En kopp kaffe kostar mellan ca 15 kronor om du köper den på kafé. En middag kostar ca 100 kronor och en 50cl öl på en pub kostar ca 20 kronor. På marknader kommer du undan ännu billigare och du förväntas pruta på de produkter du köper. Prisuppskattningarna är gjorda i september 2019.

Påbörjat shoppingturen med magen halvtom? Det finns gott om härliga små kaféer och restauranger att njuta av, så passa på att smaka av allt som Krakow har att erbjuda.

Åk kollektivt! I Krakow finns det gott om kommunala förbindelser som buss och spårvagn. Du tar dig smidigt fram på gatorna med dessa. Om bussarna är fulla och du har mycket shoppingpåsar kan en taxi vara ett alternativ. Det är billigare att åka taxi än i Sverige och kilometerpriset är ca 2 zloty.

Om du tycker om Prag så kommer du att älska Krakow!

Krakow julmarknad