Bläckfisk i Grekland

En vanlig syn i Grekland är bläckfisk som hänger på tork i solskenet. Bläckfisk är nämligen väldigt omtyckt av grekerna och sätten att tillaga dem på är oändliga. Här berättar vi mer om denna delikatess och hur du kan få till de äkta grekiska recepten på hemmaplan.

Bläckfisk eller bläckfisk?

Har du någon gång kikat på en grekisk meny och funderat på vilket sorts bläckfisk du ska beställa? Det finns ju så många olika. Ett återkommande problem för oss svenskar är att vi bara har ett namn för bläckfisk, medan grekerna har flera olika. Så hur vet man egentligen vilken sort man beställer till kvällens middag?

Bläckfisk delas enklast in i åttaarmade bläckfiskar och tioarmade bläckfiskar:

Åttaarmad bläckfisk

Den åttaarmade bläckfisken är den som vi kanske mest känner igen och associerar med ordet bläckfisk; ett litet huvud och åtta armar. De gömmer sig bland stenarnas håligheter, och sprutar bläck när den känner sig hotad. Här sitter köttet framförallt i de långa armarna.

Den åttaarmade bläckfiskens storlek varierar kraftigt och det finns allt från riktigt små som exempelvis friteras hela, till de lite större som vi brukar se hänga på tork i fiskebyarna, till riktigt stora som gömmer sig långt nere i havsdjupen.

Tioarmad bläckfisk

Den tioarmade bläckfisken är mindre och har ofta ett konformat huvud och mindre armar som pekar bakåt när den simmar. Det är den tioarmade bläckfisken som man använder till att göra bläckfiskringar, så kallade calamares. En välkänd rätt som ingen Medelhavsresenär kan ha missat!

Även denna bläckfisk finns i flera olika storlekar, allt från riktigt små som friteras, till riktigt stora.

Grillad tioarmad bläckfisk

Koka alltid bläckfisken

Bläckfiskens kött kan vara segt vilket, utöver faktorer som färskhet och tillagning, också har att göra med att bläckfisken inte har något skelett utan endast består av bindväv och muskler. Om du kokar bläckfisken vet du att den är redo när en kniv enkelt kan skära genom köttet utan motstånd. Koka dock inte för länge, då blir köttet lätt torrt. Oavsett kommer bläckfisk alltid ge en del tuggmotstånd - och det är så det ska vara!


Två recept med bläckfisk att laga hemma

Gastra

En välsmakande grekisk måltid är bläckfiskgrytan som kallas "gastra".

Du behöver

  • Bläckfisk
  • Grönsaker och rotfrukter
  • Zucchini, selleri och fänkål
  • Vitlök
  • Rödvin och röd vinäger
  • Olivolja
  • Anis och koriander
  • Vatten

Gör så här

Koka bläckfisken långsamt med bland annat grönsaker och rotfrukter, i minst 3 timmar med en temperatur på ca 120°C. Koka bläckfisken med potatis, lök, morötter, zucchini, vitlök, selleri, fänkål, rödvin, röd vinäger, olivolja, anis, koriander, och så lite vatten för att binda samman smakerna. Resultatet blir en god, grekisk gryta som för tankarna till varmare breddgrader.

Fyllda kalamares med ris

Till detta recept används tioarmad bläckfisk som fylls med ris och en mix av olivolja, persilja, färsk gul lök och en skvätt ouzo.

Du behöver

  • Tioarmad bläckfisk
  • Ris
  • Olivolja
  • Persilja
  • Gul lök
  • Ouzo

Gör så här

Vik ihop bläckfisken och försegla med en tandpetare. Därefter tar du en bred gryta och blandar ihop olivolja, krossade tomater, persilja, dill och lök som får kokas tillsammans i ca tre minuter. Lägg sedan ner de fyllda bläckfiskarna i grytan (bredvid varandra) och tillsätt 4 cl ouzo och vatten. Detta får sedan koka i ca 1,5 timme i 120°C och är därefter redo att serveras!