Street food

Street food

Gillar du att upptäcka maten dit du reser? Då måste du testa på street food. Maten säljs på gator och torg, är ofta billig och äts med händerna. Från grillande kycklingspett i Thailand, tacos i Mexiko till bratwurst i Tyskland – vilka smaker passar dig bäst?

Tacos

Vad är street food?

Gatumat eller street food är mat eller dryck som säljs av gatuförsäljare ute på gator, torg och marknader. Maten som är tillagad för att ätas direkt säljs ofta från ett stånd, en kärra eller en bil, en så kallad food truck. Street food är ofta snabbmat och fingermat, det vill säga att det äts utan bestick. Det finns både lokal street food och street food som spridit sig från sitt ursprungsland och blivit populärt i helt andra delar av världen. Street food är ofta billigare än vanlig restaurangmat.

Street food har en mycket intressant historia och det är konstaterat att små stekta fiskar såldes som street food redan i antikens Grekland. I Sverige var företeelsen inte lika vanlig förrän på 1800-talet då varmkorv började säljas på gator och torg. Då kostade en korv med mos 20 öre.

Några av de mest populära street food rätterna i världen:

  • Tacos från Mexiko
  • Hamburgare från USA
  • Roti från Indien
  • Pommes frites från Belgien och Frankrike
  • Baozi från Kina
  • Pho från Vietnam
  • Churros från Spanien

Street food i Thailand

Thailand är känt för sina olika street food rätter. Bland annat pad thai (stekta nudlar), vårrullar, som tam (grön papayasallad) och mango sticky rice. Det finns även en rätt som heter Kanom Buang. Det är små, krispiga pannkakor gjorda på rismjöl. Den söta varianten innehåller kokos och äggula, den saltare kokos och salladslök. Det lokala tilltugget friterade bananer, crunchy snacks, håller blodsockret uppe och är dessutom är löjligt goda. Läs mer om street food i Thailand här.

Street food i Vietnam

I Vietnam kan du bland annat äta pho (nudelsoppa), banh mi (fyllda smörgåsar) och färska vårrullar. Upptäck Ben Thanh Street Food Market i Saigon. I närheten av Ben Than Market ligger Ben Than Street Food market, en trendig marknad med mängder av gatukök som serverar olika typer av mat. Här möts du av en skön atmosfär där stämningen inte är lika hetsig som på andra matmarknader - något som uppskattas av turister. Läs mer om street food i Saigon här.

Street food i Tyskland

Går du ut för att köpa street food i Tyskland kommer du mest sannolikt att stöta på olika typer av korv som bratwurst och currywurst, döner kebab och brezel (tyska kringlor). Självklart måste du också testa den tyska äppelpajen, apfelstrudel. I den kulturella stadsdelen Kreuzberg i Berlin har du nära till både barer, biergartens och street food. Läs mer om street food i Berlin här.

Street food i England

I England finns massor av olika matkulturer, förutom den typiska brittiska maten finns även bland annat afrikanska och indiska influenser. Upptäck gatumaten i London och Camden Town. Promenera upp till Camden Market och The Stables Market. Här kan du strosa bland små gränder och njuta av matmarknaden med massor av färgglad street food från hela världen. I övrigt är England nog mest känt för sin fish and chips, pork pie och Cornish pasty. Läs mer om street food i London här.