Gatukök i Saigon

Saigon i Vietnam är vida känt som gatukökens paradis. Här hittar du mängder med spännande rätter, både kända som den vietnamesiska soppan pho, och kanske totalt okända som chả lụa. Här kan du läsa mer om vilka gatukök, och mumsiga maträtter, som inte får missas i Saigon!

Frukost på Bánh Mì Hòa Mã

Bánh Mì Hòa Mã är ett gatukök där du kan köpa "banh mi op la", en vietnamesisk frukost som består av en baguette, stekta ägg, paté och charkuterier. Maten serveras charmigt i en gränd vid sidan av byggnaden, i äkta vietnamesisk anda! Tänk på att komma tidigt då Bánh Mì Hòa Mã är populärt, både bland lokalbefolkningen och turister.

Populära Bánh Mì Huỳnh Hoa

Gatuköket Bánh Mì Huỳnh Hoa, även kallat Banh Mi O Moi, öppnades av ett par för över 30 år sedan och är känt för att ha de bästa bánh mì-mackorna i Saigon. Bánh mì är egentligen det vietnamesiska ordet för den franska baguetten som introducerades för vietnameserna under den kolonialtiden. Idag när man beställer en bánh mì syftar man på den vietnamesiska baguetten som är fylld med kött och grönsaker - en typiskt rätt som man inte får missa i Saigon och Vietnam.

Den vietnamesiska mackan Banh Mi

Fisk- och skaldjur i Distrikt 4

I Distrikt 4 i Saigon hittar du Saigons bästa fisk- och skaldjursrestaurangen, med specialiteter som sniglar, krabba, musslor, fisk och bläckfisk. Gatan kallas "Seafood street", och här hittar du flera kvarter av gatukök som serverar rätter från havet. Sniglar är en äkta delikatess i Vietnam och en av de bästa ställena att testa dessa är på restaurangen Ốc Oanh på gatan Vinh Khanh i Distrikt 4.

Bột Chiên Đạt Thành – favorit bland lokalborna

Gatuköket Bột Chiên Đạt Thành är en favorit bland lokalborna och känt för sin "bot chien", en rätt som består av friterade kakor, gjorda på rismjöl, som toppas med ägg för att göra allt godare. 

Nya smaker på Cơm tấm Trần Quý Cáp

Vill du testa rätten "broken rice" ska du besöka Cơm tấm Trần Quý Cáp. Rätten kallas "broken rice" (brutet ris) eftersom den är gjord på ris som gått sönder på risfälten, under torkningsprocessen eller under transporten. Man brukar beskriva det som att riskornen smakar något nötigare än vanligt ris, nästan som risotto.

Ben Thanh Street Food Market

I närheten av Ben Than Market ligger Ben Than Street Food market, en trendig marknad med mängder av gatukök som serverar olika typer av mat. Här möts du av en skön atmosfär där stämningen inte är lika hetsig som på andra matmarknader - något som uppskattas av turister.

Handla på Giò Chả Minh Châu

På Giò Chả Minh Châu kan du köpa olika vietnamesiska matvaror. Testa till exempel chả lụa, en sorts vietnamesisk korv som skärs i skivor.

Windsor Plaza

På hotellet Windsor Plaza ligger den härliga restaurangen Ngan Dinh som serverar autentisk kantonesisk mat och dim sum. Åk ända upp till 25:e våningen för att besöka Top of the Town Bar & Restaurant, där du förutom högklassig mat även kan njuta av en slående utsikt över storstaden.

Saigon Bar

På toppen av berömda Caravelle Hotel i Saigon ligger skybaren Saigon Bar. Under Vietnamkriget kom de amerikanska soldaterna hit för att roa sig, och delar av musikalen ”Miss Saigon” utspelar sig här. Den kända musikalen Miss Saigon handlar om en amerikansk soldat och en vietnamesisk barnflicka som blir hopplöst förälskade i varandra under Vietnamkriget. Förutom läckra drinkar, så bjuder också baren på bra musik och stadens bästa utsikt. En drink här kostar lite mer än på andra ställen, men du kommer snart upptäcka att hela upplevelsen är värt de extra slantarna.

Barbecue Garden

Nära presidentpalatset i Centrala Saigon hittar du den mysiga restaurangen Barbecue Garden, omgiven av en grönskande trädgård. Borden har inbyggda grillar där du steker ditt kött själv - testa specialiteter som krokodil och hjort. Den prisvärda menyn och härliga servicen gör att upplevelsen får det lilla extra. Du hittar restaurangen på hörnet vid Nam Ky Khoi Nghia och Le Thanh Ton, Distrikt 1. Öppet 11.00-23.00, varje dag.