Fira mat, sport och kärlek i februari

En solklar del utav att resa är såklart all spännande mat, antingen på stranden, i staden eller kanske i hotellets restaurang. I februari finns det flera anledningar att fira, äta och njuta oavsett om du gillar mat, kärlek eller sport. Häng med så kollar vi närmare på fem februaridagar som doftar ljuvligt av mat.

Fira Frankrike och crepes den 2 februari


Crepes, världens kanske mysigaste måltid, härstammar från Bretagne i Frankrike. De mångsidiga små pannkakorna kan serveras antingen till frukost, lunch eller middag.

Och du kan fylla dem med allt ifrån skinka, räkröra och svamp till choklad, nötter och glass. Smarrigt, eller hur? Vårt tips för att fira den internationella crepes-dagen är förstås att göra franska desserten Crêpes Suzette med apelsin och Grand Marnier. 

Läs mer om Frankrike här och favoriter som Nice och Paris.

 

Fira Storbritannien och Yorkshire Pudding den 6 februari


Frågan är om det finns något mer brittiskt att äta förutom en Yorkshire Pudding. Okej, engelsk frukost kanske. Men förutom det så är nog Yorkshire Pudding härskaren av brittiska maträtter. Så pass att den fått en alldeles egen dag den 6 februari.

Det svåra med en bra Yorkshire Pudding är att få till konsistensen, som ska vara ett mellanting mellan bröd och pannkaka. Puddingen passar perfekt till kötträtter som lamm och rostbiff.

Läs mer om Storbritannien här och favoriter som London, Manchester och Edinburgh.

Fira Italien och pizzans dag den 9 februari


Finns det något godare än en färskt rykande, stenugnsbakad pizza? Tveksamt. Rätten som anses härstamma från Italien, måste väl ses som den mest spridda i hela världen, och går att kombinera på miljarder olika sätt. Klassisk italiensk pizza tenderar att vara något mer sparsmakad än våra skandinaviska versioner.

Den här underbara rätten har rötter tillbaka till år 997, då de första spåren av pizzan härstammar. Vårt tips? Håll det klassiskt italiensk med en pizza Margherita, med tomatsås, basilika och mozzarella. Smaskens. 

Läs mer om Italien här och favoriter som Rom, Venedig och Sicilien.

Fira USA och Superbowl


Superbowl, finalen i den amerikanska fotbollsligan NFL, är ett av världens största sportevent och den överlägset största i USA. Sedan 1966 har de två bästa lagen från respektive serie i NFL mötts i en kamp om att få plocka hem Vince Lombardi Trophy. 

Okej, den här dagen är väl egentligen ingen matdag men det äts massvis med underbar amerikansk mat under Superbowl så den kvalar absolut in på listan, tycker vi. Superbowl brukar spelas den första eller andra söndagen i februari, så datumen varierar.

Till Superbowl ska du helst käka supersmarriga chicken wings, guacamole, en mustig chiligryta eller varför inte revbensspjäll eller Buffalo Wings-dipp? Valen är många, och i ett så djupt mångfacetterat land som USA är det inte konstigt. Här kokar och puttrar maträtter från nästan hela världen.

Här hittar du våra resmål i USA - och var förberedd, det kan vara svårt att välja mellan fantastiska platser som New York, Kalifornien, Florida och mycket mer.

Fira Alla Hjärtans Dag 14 februari


Nu är Alla Hjärtans Dag inte riktigt en matdag heller, men kärlekens dag måste väl vara värd att fira oavsett, eller hur? Historien - likt många andra sådana här dagar - går tillbaka till martyrer och helgon, nämligen Sankt Valentin. Sedan dess bryr vi oss inte jättemycket om just honom, utan fokuserar mera på att äta smarrig choklad, ge varandra vackra blommor och självklart fira vår kärlek till varandra.

På Alla Hjärtans Dag passar det förstås utmärkt med choklad i alla dess former. Dessutom går ju alla romantiska lyxmiddagar hand i hand med Alla Hjärtans Dag - och supergoda efterrätter såklart. Tänk lyx så är du rätt ute.

Rom eller Paris är självklart de två mest romantiska städerna - och Venedig såklart. 

Foto: Apollo och Lisa Baker (Yorkshire Pudding) och Chad Montano (chicken wings)


Boka en weekendresa

Välj mellan en mängd resmål - kombinera sol och bad med storstad, shopping, nöjen och kultur.

Rom

  • Upplev historiska sevärdheter
  • Fantastisk matkultur
  • Bra shopping
Boka en resa till Rom

Paris

  • Restauranger i världsklass
  • Rik historia, kultur för alla smaker
  • Shopping i överflöd
Boka en resa till Paris

Barcelona

  • Unik arkitektur
  • Härliga tapasbarer
  • Strand mitt i staden
Boka en resa till Barcelona