Viktig information inför din resa!

Nedan finns viktig information som du måste ta del av innan du reser. I korthet behöver du göra två saker för att kunna resa nu:

1. Fylla i ett digitalt inreseformulär.

2. Uppvisa ett covidbevis, om det krävs.

Läs mer om detta för respektive resmål. 

Kom ihåg att det är ditt ansvar att uppfylla de krav som krävs för inresa till ditt resmål. Ändringar kan komma med kort varsel och du är själv ansvarig för att ha korrekta inresedokument.

Cirka två veckor före avresan får du ett mejl från oss med en länk till denna sida, där aktuella inresekrav uppdateras kontinuerligt. Om det är mindre än två veckor till avresa när du bokar din resa får du ett sms med en länk till denna sida strax efter att du genomfört din bokning.

Uppdaterat 8 september 2021.Vart ska du resa?

Välj den destination du ska resa till för att hitta information om inreseformulär och covidbevis, samt information om regler och restriktioner på plats.


Övrig viktig information

För dig som ska resa på ett Covid-19-test till ett resmål som godkänner antigentest erbjuder vi inte längre subventionerat PCR-test. Har du en resa bokad till Grekland, Spanien eller Kroatien gäller att du bokar ett antigentest istället för PCR-test. Se mer under fliken om hur du bokar ett antigentest. Ska du resa till Cypern, Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten erbjuder vi fortsatt subventionerat PCR-test.

Covid-19-test hos Vårdkuriren

Vårdkuriren är anslutna till E-hälsomyndigheten och garanterar godkänt reseintyg som laddas upp i E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.

 

PCR-test inklusive reseintyg för dig som reser till Cypern, Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten

Vi på Apollo erbjuder dig ett PCR-test inklusive reseintyg innan avresa där Apollo står för den största kostnaden och du betalar endast 500 kronor per test vid testtillfället. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Värdet på ett PCR-test är för närvarande cirka 2000 kronor. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande PCR-tester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Vi rekommenderar att du tar testet 1-2 dagar innan avresa. Du får självklart göra ett PCR-test hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre, men då får ni själva stå för hela kostnaden. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Har du bokat endast flyg och ska resa till Cypern,Thailand, Madeira, Qatar eller Förenade Arabemiraten?

Det går bra att boka in sig via länken längre ner och då betalar du Apollos förmånliga pris 1290 kronor direkt på plats till Vårdkuriren

Antigentest inklusive reseintyg för dig som reser till Grekland, Kroatien eller Spanien

Vi på Apollo erbjuder dig som har bokat en resa med oss ett antigentest innan avresa där du betalar 295 kr per test inklusive reseintyg och detta betalar du vid testtillfället till Vårdkuriren. Detta gäller för resor med avresa till och med 31 december 2021. Erbjudandet gäller dig som har bokat en charterresa, med charterflyg och hotell kombinerat eller endast flyg. Vår samarbetspartner Vårdkuriren utför för närvarande antigentester i provtagningslokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö. Du väljer själv tid för provtagning och är själv ansvarig för att boka in testet inom den tidsram som krävs. Du får självklart göra ett antigentest hos någon annan leverantör än vår partner om det passar dig och ditt sällskap bättre. Självtester är inte godkända som reseintyg. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

Ska du resa till Grekland, Kroatien och Spanien och har en bokad tid för PCR-test behöver du byta till antigentest

  • Om den tid du har bokad fortfarande gäller inom den tidsram som är kraven för inresa så kan du bara säga till i receptionen vid testtillfället. Se under ”Krav för inresa” till respektive land för att se de aktuella inresebestämmelserna.

  • Om du behöver boka om din tid kan du göra det på två sätt:

  1. Mejla Vårdkuriren via deras kontaktformulär Kontakta oss
  2. Boka en ny tid för antigentest och mejla Vårdkuriren den tid som du vill avboka Kontakta oss (du kommer inte bli debiterad för den tid du inte dyker upp på förutsatt att du har meddelat att du vill avboka)

 

Följande platser för PCR-test och antigentest erbjuds i samarbete med Vårdkuriren:

-        Sturegatan 46 i Stockholm

-        Drottningtorget 2A i Malmö

-        Drottninggatan 27 i Göteborg

 

När och hur bokar jag tid för Covid-19-test?

Vi rekommenderar att du bokar tid för Covid-19-test tidigast cirka 2-3 veckor före avresa, i det fall att inresebestämmelserna ändras under sommaren. Vi garanterar att det kommer finnas lediga tider för alla våra kunder. Om krav på Covid-19-test tas bort eller om du inte längre ska resa är du själv ansvarig att avboka ditt test. Läs mer om vad som gäller för det landet du ska resa till under fliken för respektive land.

1. Du bokar in dig hos Vårdkuriren som garanterar svar i tid för din avresa, förutsatt att du har bokat ditt test inom den tidsram som krävs för det land du ska resa till. Vi rekommenderar att du tar ditt test 1-2 dagar innan avresa. Se separata inresebestämmelser för det land du ska resa till.

2. Du genomför testet på något av de angivna testcentren. Ta med pass och biljett till testtillfället. Biljetten fungerar som en bekräftelse på att resan är betalad. Du får ditt reseintyg digitalt samma kväll som du tagit testet. Detta intyg ska visas både vid incheckning i Sverige samt vid ankomst till landet du reser till. Apollo tar inte del av testresultatet, men ser till att intyget innehåller den information som landet du reser till kräver.

Boka tid för Covid-19-test här

 

Vad händer om mitt testresultat visar positivt?

Skulle du eller någon i ditt resesällskap testa positivt vill vi att du ringer till oss under våra öppettider eller mejlar [email protected] så kan vi hjälpa dig med att boka om resan. Läs mer om det trygga valet här. Rekommendationen är att boka om till minst åtta veckor framåt i tiden för att undvika fortsatt positivt testresultat. Har du tecknat vårt Av och ombokningsskydd kan du i så fall avboka din resa och få pengarna tillbaka.

Covidbevis

Behöver jag ett vaccinationsbevis för att kunna resa framöver?

I dagsläget ser inresekraven olika ut för olika länder. De flesta länder kräver ett negativt covid-19-test om man inte är vaccinerad eller har ett immunitetsintyg (sk. recovery certificate). Innan EU:s gemensamma Covidbevis är på plats och fungerar praktiskt rekommenderar vi dig att resa med ett negativt covid-19-test.

 

Hur får jag tag på ett Covidbevis?

E-hälsomyndighetens tjänst Covidbevis.se öppnar den 1 juli och du kan läsa mer om det fungerar här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

 

Vad händer om jag inte hunnit vaccinera/fullvaccinera mig innan min inbokade resa eller om jag inte kan uppvisa det i det digitala Covidbeviset, måste jag då ta ett covid-19-test?

Ja, om du inte kan uppvisa det digitala Covidbeviset så behöver du ta ett covid-19-test för att kunna resa. Du behöver själv ta reda på vilket typ av test som krävs för det land du ska resa till.

 

Kan jag avboka min resa kostnadsfritt om jag eller någon i mitt sällskap inte har det digitala Covidbeviset när det är dags att resa?

Nej, du kan inte avboka din resa utan kostnad. Du och ditt resesällskap kan istället resa in med ett covid-19-test.

 

Vem kontaktar jag om jag har frågor om mitt Covidbevis?

Du hittar information om covidbevis här https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/

Vi på Apollo har inte möjlighet att hjälpa dig med Covidbeviset och ber dig ta alla frågor med E-hälsomyndigheten som är utfärdare av tjänsten.

Testning av Covid-19 vid ankomst

Alla länder förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ankommande resenärer

  • Slumpmässig testning av kroppstemperatur kan förekomma vid ankomst. 
  • Användning av kameror som tar temperaturen på resenärer kan förekomma vid ankomst.
  • Endast resenärer får vistas inne på flygplatsen, om assistans behövs tillåts icke-resenärer att komma in.

 

Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad via information på Sweden Abroad.

Gällande covid-19-test vid ankomst till Sverige

Från den 12 juli till den 31 oktober är Folkhälsomyndighetens rekommendation att alla, inklusive svenska medborgare, ska ta ett PCR-test vid ankomst till Sverige från länder utanför Norden. Detta gäller även om du inte har symtom. Har du vaccinerats med åtminstone en dos vaccin minst två veckor innan ankomst till Sverige eller om du haft covid-19 under de senaste sex månaderna behöver inte testa dig, förutsatt att du är symtomfri. Barn under sex år undantas från rekommendationen om testning.
Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida

Kravet på negativt test för inresa till Sverige för utländska medborgare ligger kvar. Undantag görs för resenärer från de nordiska länderna, som från och med den 1 juni därmed kan resa fritt och pendla över gränsen, de omfattas inte heller av Folkhälsomyndighetens rekommendation om testning och isolering efter symtomfria resa.

Mer information om vilka personer som undantas från testkravet finns på regeringens hemsida med frågor och svar om bland annat kravet på negativt covid-19-test.
 

 

För dig som har bokat en resa från Köpenhamn/Kastrup

Utresa

För att resa in i Danmark från Sverige krävs att personer från 15 år och uppåt kan uppvisa ett covidbevis (bevis på att du är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar tillbaka eller ett negativt PCR-test/antigentest som inte får vara äldre än 48 timmar) Observera att detta endast gäller inresa i Danmark. Du behöver även vara observant på vilka inresebestämmelser som gäller i det land du sedan reser vidare till.  

Hemresa

Var uppmärksam på de inreseregler som gäller när du ska resa hem från det land du semestrat i och till Danmark. Krav för att åka på hemresan 

  • Det är inte längre krav på test innan ombordstigning vid hemresa till Danmark för personer som bor i Blekinges län, Skånes län, Hallands län och Västra Götalands län.
  • Bor du i ett annat län och inte är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar före behöver du ta ett covid-19-test vid ankomst till Kastrup. Du hittar testcenter utanför terminalen. Testet är kostnadsfritt och väntetid kan förekomma.

Håll dig uppdaterad

Som resenär är det viktigt du är påläst och håller dig uppdaterad både före, under och efter din resa:

Utrikesdepartementet beslutar att från och med den 1 oktober 2021 häva den avrådan från icke nödvändiga resor till alla länder som infördes med anledning av covid-19-pandemin. Denna avrådan beslutades den 14 mars 2020 och har därefter förlängts vid flera tillfällen samt hävts för vissa länder. Från och med den 1 oktober 2021 upphör denna avrådan helt att gälla.

I vissa länder och områden har Utrikesdepartementet beslutat om avrådan från resor av andra anledningar än covid-19. Dessa beslut gäller även efter den 1 oktober 2021 och till dess annat meddelas.

 Detta innebär att den pandemirelaterade avrådan från icke nödvändiga resor för samtliga länder gäller fram till och med 30 september 2021, utom för de länder där avrådan hävts. Dessa är:Albanien, Andorra, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Brunei, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Förenade kungariket Storbritannien och Nordirland, Grekland, Irland, Island, Israel, Italien, Japan, Jordanien, Kanada, Kosovo, Kroatien, Lettland, Libanon, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Moldavien, Monaco, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Nya Zeeland, Polen, Portugal, Qatar, Rumänien, San Marino, Saudiarabien, Schweiz, Serbien, Singapore, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sydkorea, Tjeckien, Tyskland, Ukraina, Ungern, USA, Vatikanstaten och Österrike, samt Hongkong, Macao och Taiwan.

f

Öppet köp
Fri ombokning
Vi återbetalar din resa inom 7 dagar
Boka nu, vänta med att slutbetala
Byt resekompis kostnadsfritt
Ändra dina tillval fram till 24h före avresa
Vi ordnar ditt PCR-test om det behövs