Staycation – tio tips på hur du semestrar i din egen hemstad

Vad betyder Staycation? Staycation är en form av resande som innebär att du håller dig i ditt närområde eller i din hemstad. Du hittar nya stigar, skogsgläntor och öppna landskap, eller varför inte en resa bland lokala delikatesser? Ta dig till havet eller gå på sightseeing i din egen stad. Ta in en natt på ett mysigt närliggande hotell eller unna dig en romantisk middag på kvarterskrogen. Akta dig för att bli hemmablind! Nya spännande upplevelser finns oftast närmare än du tror.

En Staycation är inte att förväxla med en Hemester – där du semestrar hemma eller en Svemester som istället handlar om en Sverigesemester. Under en Staycation håller du dig i ditt närområde, nedan får du tio tips på hur du semestrar i din egen hemstad.

 Person på berg i Sverige

1. Ta dig ut i naturen

Hitta semesterpulsen i naturen! Var än du bor i vårt avlånga, skogstäta land så bör du inte ha allt för långt till närmaste naturupplevelse. Byt om till något vindtätt, varmt och foträtt och ge dig ut! Hösten är den bästa tiden för att hitta svamp, men den krispiga luften och de gulröda landskapet är även perfekt för rekreation. Har det börjat snöa där du bor? Perfekt! Ut och bygg en igloo, snögubbe eller gör snöänglar i det vackra vinterlandskapet. Hitta ditt inre barn och bygg en redig koja som garanterat uppskattas av hela familjen. En fika på en mossig sten är ju även grädden på moset för den optimala naturupplevelsen. Du behöver inte ha någon agenda för din utflykt, huvudsaken är att du ger dig ut och andas frisk luft, det ger energi och återhämtning åt både kropp och själ.

2. Upptäck lokala delikatesser

Tro det eller ej du behöver inte besöka en Michelin-restaurang i Frankrike för att få till en oförglömlig smaksensation. Med lite gedigen research kan du garanterat hitta en charmig lokalrestaurang, ett bryggeri eller ett rökeri som säljer närproducerad mat och dryck med himmelska smaker. Gör det till en utmaning att kombinera en lokal meny. Vad är just din ort känd för? Gå på jakt efter närproducerad och lokal mat och du ska se att du hittar mer spännande råvaror i grannskapet än vad du tror. Västerås stoltserar till exempel med att vara en gurkstad, Gränna med sina polkagrisar och Göteborg med sin havsfångst… alla städer har garanterat något att skryta om.

Cykla utomhus i sommar

3. Träna utomhus

Upptäck sköna träningsformer i ditt närområde! Även under hösten och vintern är det härligt att träna ute, och med rätt kläder och skor behöver du inte frysa. Hitta nya löp- eller cykelslingor, utegym eller skapa din egen hinderbana i trädgården eller närmaste grönområde. Det finns många snälla själar som delar med sig av sina bästa tips på träning i närområdet på internet. Sporra dig själv genom att sätta upp personliga mål och se till att ta med dig lite positiva resultat från denna period. 

4. Hitta din plats för meditation

Har du inte ett eget smultronställe i din närmiljö är det verkligen dags att du hittar ett! En plats att spara och återkomma till när du vill andas, njuta och hitta lugnet. Kanske är det ute på en brygga, uppe på ett berg, på ett favoritcafé eller en skogsglänta? Vad det än är så ska det vara ditt eget hemliga andrum, det skapar en mer långsiktig och hållbar energi – att ha en egen plats att återkomma till för återhämtning även när vardagen återgått till det normala igen.

Grilla korv utomhus

5. Picknick med familjen

Det är precis lika enkelt som det låter. Samla familjen, packa picknickkorgen och bege er ut i friska luften. Det kan vara allt från en picknick i skogsgläntan till en picknick uppe på ett berg. Ta med extra filtar och varm choklad och njut av den härliga hösten. Med lite krispig luft i lungorna och picknickmat i magen är de vardagliga familjegnabben som bortblåsta, dessutom smakar ju maten absolut bäst utomhus. Varför inte ställa till med korv och marshmallow-grillning? En kul överraskning är om du i förväg satt ihop en skattjakt åt familjemedlemmarna! Det perfekta sättet att få ut hela familjen, även på hösten och vintern. 

6. Finn frihetskänslan på cykeln

Ett bra sätt att faktiskt upptäcka lite mer av ditt närområde är att cykla, och så länge det inte snöar eller är halt på vägarna så kan du cykla långt in på hösten och vintern. Cykling är ett smidigt sätt att ta sig runt på och du hinner uppleva mycket mer än om du tar dig runt till fots. Vare sig du cyklar mot ett mål eller planlöst driver omkring så är det en stor frihet att susa fram längs grus- eller landsvägar och stanna till för en fika på nyupptäckta caféer eller vid mysiga gläntor (glöm inte packa matsäcken!). Detta är ett ypperligt sätt att spendera en dag eller två för att lära känna sitt närområde bättre.

7. Gå på sightseeing i din egen stad

Hur mycket kan du egentligen om staden eller orten där du bor? Vad vet du om dess historia och varför är den uppbyggd som den är? Ofta vet vi mer om platser i främmande länder och stora kända städer än om vårt eget grannskap och vår egen stad. Beroende på var du bor finns säkerligen olika mycket information att ta del av och här är internet, statskontor, museum, turistguider eller bibliotek en bra hjälp. Passa på att förkovra dig och bli bästa vän med din stad!

8. Utforska de lokala hotellen

Allt eftersom att hotellbranschen blir bättre på att erbjuda kompletta helhetsupplevelser så blir det också allt mer vanligt att ta in på hotell även fast man har sin egna säng på nära avstånd. I dessa tider är det ett ypperligt tillfälle att stötta sina lokala hotellaktörer som för tillfället erbjuder fina priser då de internationella besöken fallit bort. Så varför inte unna dig och någon du tycker om en skön hotell-Staycation på stans bästa hotell? Spana in våra hotell i Skåne och på västkusten.

Dyk från klippa ner i havet

9. Kallbada!

Vågar du? Fördelarna med att kallbada är många; starkare  immunförsvar, mer energi och såklart den härliga uppfriskande känslan. Vare sig du är erfaren kallbadare eller badkruka - man ångrar aldrig ett dopp! Men se alltid till att du har någon med dig. Dessutom är det roligare att bada i grupp än ensam! Avsluta doppet i bastun eller framför en varm brasa och njut av hösten och vintern som är ganska trevlig ändå.

10. Paddla kajak

På vintern är det kanske lite för kallt för att paddla kajak, men på hösten är det fortfarande en härlig utflykt i det gula och röda landskapet. Oavsett om ditt närmsta vatten är en sjö, å, hav eller bäck så kommer du att uppleva stor njutning av att ge dig ut på en paddlingsutflykt. Vissa av oss gillar att i snabb tävlingstakt paddla oss flåsiga dit vi ska medan andra väljer att finpaddla, njuta av upplevelsen och ta några genomtänkta paddeltag i minuten. Du väljer själv vad du uppskattar mest. Bara en googling bort hittar du din närmsta kajakuthyrare sedan är det bara att paddla på.


Tips & Inspiration

Se våra resor inom Sverige, boka en weekendresa i Sverige eller signa upp dig till vårt nyhetsbrev.

Resor inom Sverige

Boka en resa inom Sverige och upptäck vackra platser, hotell och sevärdheter nära dig. 

Läs mer och boka

Weekend i Sverige

Boka en weekendresa till ett av våra hotell i Sverige.

Läs mer och boka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här