Hemester semestra i Sverige

Hemester – tips på hur du semestrar hemma

Hemester handlar om att skapa den semesterkänsla du upplever under en resa fast i ditt eget hem. Det kan man göra på många olika sätt exempelvis genom att anordna en spansk temamiddag, lära sig nya grekiska fraser, ställa till med en riktig hotellfrukost eller att fånga solen på balkongen till orientaliska toner.

Vare sig du bor i Stockholm, Sveg, Malmö, Piteå eller Göteborg så har du alla möjligheter att hemestra. Nedan tipsar vi om hur du får till en riktigt skön hemester. Vidare finns även fler bra tips på en riktigt skön staycation eller spännande svemester.

1. Måla dina resedrömmar

Nu finns både tiden och kanske även lusten att låta kreativiteten flöda. Plocka fram penslarna och favoritfärgerna. Måla stort, litet, detaljerat eller abstrakt. Drömmer du om turkosblåa hav, svajande palmer, sammetsmjuka sandstränder, orientaliska marknader, magiska solnedgångar eller oförglömliga vyer – släpp lös drömmarna och ta med dina sinnen på en färgstark resa. Släpp alla krav på prestation och måla precis som du vill och känner för, det är bara du som sätter gränserna för vart din målarresa tar dig.

2. Hemmadejt

Hi stranger! Kommer du någonsin att få ett bättre tillfälle än detta att bjuda ut någon du bor med på en romantisk hemmadejt? Varför inte börja om från början och lära känna varandra på nytt, låtsas att ni aldrig tidigare träffats. Klä dig i den bästa av dejtingstasser - släck lamporna, och fyll lägenheten med levande ljus och färska blommor. Laga din paradrätt och duka med finporslinet. Denna kväll ska innehålla både för- huvud och efterrätt och du står för notan. Kanske har du någon där hemma som kan hjälpa till att agera kock eller servitör för lite extra semesterkänsla. Låt detta bli dejten med extra allt och se var samtalen och kvällen tar er… En stark rekommendation är att låta bli era ”elektroniska devices”, instagramma kan du göra i efterhand. Ikväll är det fokus på er och romantiken!

3. Skapa din egen exotiska Medelhavsnatur

​Har du länge levt efter devisen att du inte har gröna fingrar, tänk om! Alla kan plantera det handlar bara om var du lägger ambitionsnivån. Antingen sätter du frön (läs på paketet när och hur de ska planteras) eller också väljer du att plantera redan utslagna blommor till ett färgsprakande blomsterarrangemang.Varför inte skapa den vackra Medelhavsnaturen hemma hos dig själv? Plantera en liten kryddträdgård inomhus med timjan, rosmarin, koriander och basilika, eller slå på stort och ta in ett citronträd eller ett olivträd! 

Tips! Vill du har blomster men helst avstår planteringsbiten finns nu flera onlinetjänster där man kan beställa snittblommor direkt till dörren.

4. Temamiddagar

Även om gränser är stängda och resor inställda så finns inga hinder för nya smaker, toner och atmosfärer. Gör ditt vardagsrum till en grekisk taverna med blåvitrutiga dukar, tända ljus och grekiska toner i högtalarna. Kanske är detta kvällen då ni lär er dansa zorba ordentligt? Bjud på din personliga grekiska favoriter – feta, tzatziki, saganaki, moussaka, riktigt mört grillat kött, färska skaldjur, iskallt vitt vin och kanske en ouzo till efterrätten? Eller är det kanske Spanien som du längtar allra mest efter? Då föreslår vi sangria och en riktigt smarrig paella – salud! Vill du imponera lite extra så kanske du bjuder på ett lite mindre känt kök som exempelvis det albanska, fullt med färska grönsaker, örter och fisk eller kanske bjuder du på lapas (musslor) och nationaldrycken poncha från den portugisiska ön Madeira? Ja, det finns en hel del temakvällar att planera in där hemma framöver – kanske får ni till hel jorden-runt-resa, eller i alla fall en ”kryssning” i Medelhavet!

Santorini, Grekland

5. Lär dig ett nytt språk

Det finns inget bättre sätt att lära känna ett land eller ett resmål än att faktiskt lära känna och prata med lokalbefolkningen – det är ju de som sitter inne på de bästa tipsen och de hemliga smultronställena. Visst engelska fungerar på många ställen men oftast blir dialogen både närmare och varmare om du för konversationen på lokalbefolkningens modersmål. Varför inte ta tillfället i akt att vässa språkkunskaperna inför din nästa resa? Det finns oändligt bra verktyg på nätet för den som är intresserad av att lära sig ett nytt språk – och kanske blir det ännu roligare om ni gör det till en familjeaktivitet. Sätt upp veckans ord och småkonversera med varandra kring vardagens göromål så blir det lättare att komma igång. Varför inte börja med grekiska? 

Hotellfrukost

6. Hotellfrukost

Det finns få saker vi uppskattar så mycket på våra semesterresor som just en lyxig hotellfrukost – så varför inte överraska dina nära och kära med den sådan hemma? Här finns inget poäng med att spara på krutet! Alla smarrigheter som hör en frukost till bör finnas med på bordet! Färskpressad juice, fräscha smoothies, pannkakor, croissanter, äggröra och avokado toasts. Du vet såklart bäst vad de du bor med uppskattar.

7. Sätt ihop en playlist med din bästa höstmusik

Hösten och vintern är som gjord för att mysa med musik i öronen. Skapa din bästa spellista för höstmörkret och dröm dig bort till varmare tider och platser, tillsammans med vänner, familj eller någon du tycker om. Det kan vara allt från låtar du lyssnade på under båtluffen i Grekland till spanska gitarrer eller italiensk middagsmusik. På med lurarna och dröm dig bort till nya breddgrader!

Träna hemma

8. Träna på hemmaplan

Det är ett faktum, det är svårare att få den motion du behöver om du jobbar, lever och semestrar på hemmaplan. Men med lite planering och pannben så kan du se till att hålla dig stark och välmående även fast du befinner dig hemma. Youtube fullt med bra och gratis träningsvideos och det finns en hel uppsjö av appar som hjälper till att hålla koll på din dagliga aktivitet.


Tips & Inspiration

Se våra resor inom Sverige, boka en weekendresa i Sverige eller signa upp dig till vårt nyhetsbrev.

Resor inom Sverige

Boka en resa inom Sverige och upptäck vackra platser, hotell och sevärdheter nära dig. 

Läs mer och boka

Weekend i Sverige

Boka en weekendresa till ett av våra hotell i Sverige.

Läs mer och boka

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här