Typiska tapas

Det kanariska köket

På den kanariska menyn finner du såväl spanska klassiker som egna specialiteter. Få det att vattnas i munnen genom att kolla in våra kulinariska tips på allt från papas till paella.

Spanska klassikern paella

Har du inte ätit en riktig paella får du äntligen chansen att göra det på Teneriffa. Paella är en av Spaniens mest käneda rätter och är en risrätt som tillagas med ingredienser som kött, fisk, musslor och räkor och som kryddas med saffran. Ofta läggs även ärtor, chorizo och paprika i. Paellan har sitt ursprung i Valencia, och namnet paella sägs komma från den stora pannan den tillagas i. Uttalas ”pa-e-ja". Bästa paellan hittar du i Los Cristianos hamn – fråga din reseledare efter special-ställena!
 

Papas arrugadas och mojo

När du väl är på Teneriffa måste du prova på den kanariska potatisvarianten, papas arrugadas. Potatisen kokas i vatten med en stor mängd havssalt, som ger en läckert intensiv smak. Förutom att förstärka smaken ger denna process också potatisen ett lustigt utseende genom att saltet skrynklar till skalet för att sedan lägga sig som ett lager ovanpå.

Det vanligaste är at papas  arrugadas serveras med mojo, en kanarisk sås som finns i olika varianter. Den röda är gjord på paprika och chili och är lite starkare medan den gröna är lite mildare i smaken och har inslag av koriander. Ett sätt att bedöma mojons kvalitet är att se hur fast i konsistensen själva dressingen är. De billigare varianterna är ofta bara olja med inslag av kryddor på botten, medan kvalitetsmojon liknar majonnäs i sin konsistens.

Spanska tapas

Tapas är en av Spaniens viktigaste matkultur. Du kan välja att äta tapas både som förrätt och till huvudrätt – det handlar helt enkelt om hur många du beställer. Skinka, korv, ost, friterad bläckfisk, räkor i vitlök, champinjoner – listan kan göras lång! Ofta finns inte någon meny, utan du väljer direkt från en stor buffé eller disk. Ett tips är att beställa in flera rätter att dela på – då får ni möjlighet att prova på ännu fler rätter! Här kan du läsa lite mer tapasrätterna:

  • Jamón serrano är lufttorkad skinka från norra Spanien som efter ett års hängning är klar att avnjutas – en populär delikatess. På en tapasbar ses ofta skinkan hänga från en krok i taket.
  • Cordero ska du beställa omdu är sugen på lamm. I Spanien heter det "cordero" och tillagas så att det blir gastronomiska fyrverkerier.
  • Gambas al ajillo är räkor som steks i olja tillsammans med massor av vitlök och ett stänk sherry eller cognac.
  • Tortilla är den välkända spanska omeletten och finns i hur många varianter som helst, oftast med potatis som bärande ingrediens. Vill du ha en vanlig äggomelett ska du beställ en "tortilla francesa".
  • Pimientos de padrón är de små rostade gröna paprikor som steks i olja och serveras med salt.
  • Papas arrugadas con mojo är små färskpotatisar som serveras med en het vitlökssås.
En klassisk spansk tortilla

Kanin

Vill du prova på att äta kanin så är det värt att veta att kaninrätter betraktas som en delikatess på Teneriffa. Prova tillsammans med salmorejo, en kryddig sås i vilken man lägger det färdiga köttet. Gott!

Grillat

Missa inte det läckra kanariska biffköttet som tillreds med en så kallad ”asador”. Många restauranger erbjuder sina gäster små bordsgrillar, där du själv får tillreda det möra köttet och avnjuta det tillsammans med olika goda såser och tillbehör.

Ost

På Kanarieöarna produceras en mängd olika sorters ostar, som alla är riktigt goda. Det bästa är naturligtvis att själv smaka dig fram till din favoritost. Gå på upptäcktsfärd i ett snabbköp för att se vad som finns att köpa. Ett sant nöje!

Vin från Teneriffa

Teneriffa är välkänt för sina goda viner. Det finns fem vindistrikt – Abona, Tacoronte-Acentejo, Valle de Güímar, Valle de la Oratava och Ycoden-Daute-Isora. Fråga efter det lokala vinet nästa gång du går på restaurang – du kommer inte att bli besviken. De goda vinerna från Valle de la Orotava och Abona är ofta lite dyrare, men det beror på att det kostar mycket att vattna odlingarna. Å andra sidan är dessa viner komplexa och kraftiga till sin karaktär.

Sangría

En annan dryck värd att prova är såklart den spanska nationaldrycken sangría. Egentligen finns inget generellt recept utan alla restauranger har sitt alldeles egna, hemliga recept. Men sangrían bör innehålla rödvin, brandy, mineralvatten, citron, is och socker. Drycken är svalkande god och ett populärt val på Teneriffa!

Café con leche condensada och annat kaffe

Väl på Teneriffa bör du prova en café con leche condensada på maten. Drycken består av en enkel eller dubbel espresso som serveras i ett litet glas där botten med råge fyllts med kondenserad mjölk (alltså söt, smörig och krämig i konsistens och smak). Njut!

Ett annat hett tips är den spanska cortadon, som är spanjorernas eget favoritkaffe. Det är ungefär som en espresso med en gnutta mjölk i. Föredrar du svart kaffe ska du beställa in in en café sólo och gillar du att dricka kaffet med mjölk är det en café con leche du vill ha. Svenskt kaffe kan vara svårt att hitta men café filter är vanligt bryggkaffe och är det närmaste.

Mer kanarisk mat

Potaje canario är en mustig kött- och grönsakssoppa, som ofta består av spaghetti, kål, ärter, morötter och olika köttbitar. Ett spännande kulinariskt äventyr!

"Gamla kläder” smakar alldeles utmärkt! Ropa vieja betyder just gamla kläder, och är en utomordentligt läcker spansk gryträtt och en sann kulinarisk kullerbytta. Rätten tillagas av kött, kikärtor, paprika, lök, stekt potatis och en skvätt vin. Kanarierna äter traditionellt ropa vieja varje söndag.

En annan välkänd kanarisk rätt är gofio. Det är rostat och grovt malet majs-, korn- eller vetemjöl som används på massvis av olika sätt.  Det används bland annat till att strös över en banan, som frukostflingor tillsammans med mjölk, till kvällsmåltiden blandad i en soppa eller som rent tillbehör och komplement i maten.

Chopitos, calamares, pulpo frito … Kärt barn har många namn. På Kanarieöarna är bläckfisken en omtyckt delikatess! Här kan du prova på precis alla olika varianter av bläckfisk som finns att tillgå. Glöm eventuella tidigare erfarenheter av sega, friterade calamares. Detta är något helt annat.

 

Se fler restips för Teneriffa