Bageri

3 spännande matfestivaler du inte får missa

Mat och festivaler går ju självklart hand i hand och här har vi valt ut tre stycken som på olika sätt hyllar mat, råvaror och fantastiska drycker. Om du har vägarna förbi Irland, Mallorca eller Cypern är väl värt att besöka någon av dem.
 

Fantastiska Dublin är ett högkvarter för St Patricks-firande.

Grönklätt firande på St Patricks day 

När: 17 mars 
Var: Irland, USA, Kanada och Storbritannien 
 
St Patricks Day är en av världens mest kända festivaler, som firas på Irlands nationaldag den 17 mars för att fira skyddshelgonet St Patrick. Festivalen firas stort inte bara på Irland utan även i USA, Storbritannien och Kanada. Som du säkert vet gäller det att bära endast grönt på St Patricks day. Visste du att i USA är det helt okej att nypa den som inte bär grönt eller använder gröna accessoarer?
 
Om du är sugen på att följa traditionen St Patricks Day finns det några saker som passar lite extra bra. Bland annat ska du äta corned beef och rätter lagade av kål.  Och om du gillar öl passar det förstås att ta en kall en till den smarriga maten. Ölmärket Guinness har bland annat meddelat att deras ölförsäljning under St Patricks day ökar femfalt. 
 
Vill du gå steget längre ska du självklart klä ut dig till den moderna maskoten för högtiden - en Leprechaun.

Om du inte är sugen på jordgubbar finns det förstås smaskiga cypriotiska grillspett att hugga in på.

Hylla jordgubben i Deryneia

När: slutet på maj (vartannat år) 
Var: Deryneia på Cypern 
 
Inte ens nära lika känd som St Patricks day (det är skapligt svårt att tävla med ett lands nationaldag) men minst lika lockande är jordgubbsfestivalen i Deryneia på Cyperns östkust.  

Den här supermysiga festivalen firar jordgubbens intåg på Cypern, det skedde för 55 år sedan. Då tog bonden Mitsio Yiannouko med sig jordgubben dit och började odla den. Under festivalen får besökare smaka smaskiga, färska jordgubbar och allt gott som går att göra med det populära bäret som sylt, juice, godsaker, glass och mycket mer. Självklart finns det musik, show och dans på festivalen som brukar locka runt 10 000 besökare.

Om du nöjer dig med att vara i jordgubbens närhet, är fantastiska Malama Beach Club på Cypern ett perfekt hotell.

På Mallorca odlas spanska druvor som macabeo, malvasia, monastrell och tempranillo.

Vin, dans och sång på Mallorca

När: slutet av september
Var: Binissalem på Mallorca 
 

I södra Europa gillar man att kasta mat på varandra. La Tomatina, den kända tomatfestivalen i Sevilla, eller italienarnas apelsinkastarfestival i Turin är två exempel. Ett tredje, om än inte lika känt exempel är "Vindruvsfestivalen" Fiesta des Vermar på Mallorca.  
Här samlas lokalbor och glada turister under två veckor i byn Binissalem för att umgås, kasta vindruvor och förstås dricka vin. Byn är nämligen känd för sitt fantastiska vin, och för länge sedan under romartiden “firade” man de dåliga skördarna genom att samlas och kasta och stampa loss bland vindruvor, en tradition som lever kvar.  

Festen startas med en rejäl raket, och sedan är det upp till alla deltagarna att ta så många vindruvor de kan och kasta på varandra tills dess att inte en enda hel vindruva finns kvar på marken.  

Sugen? Du kan ju skippa själva kastandet och bara njuta av Fideus de vermar, en känd smaskig maträtt med nudlar och lamm. Om kvällarna erbjuds dans, lokal musik och häftiga utklädnader.

Visste du att vi har flera hotell på Mallorca? Vilket passar din resa bäst?


Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Inresekrav & lokala regler för resmål

Läs om vad som gäller för just ditt resmål. Informationen uppdateras löpande och det är viktigt att du fram till avresan håller dig informerad om vad som gäller och förändringar kan ske med kort varsel.

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar