Nilenkryssning med Spring Tours Collection

Dagsprogram för Nilenkryssning med Spring Tours Collection

Nilenkryssningen med Spring Tours Collection bjuder på några av Egyptens mest imponerande upplevelser, medan du bekvämt färdas ner för Nilen i de gamla egypternas fotspår. Kryssningen startar i Luxor och åker sedan vidare mot Edfu, Kom Ombo och Aswan, med sevärdheter i varje hamn.

Boka kryssningen

Dag 1: Sverige - Hurghada - Luxor

När flyget landat i Hurghada sker transfer (ca 4 timmar med buss) till Luxor och incheckning på kryssningen. Middag ombord. Övernattning vid kajen i Luxor. 

Dag 2: Luxor - Edfu

Dagens första stopp är Luxortemplet, ett forntida tempel i Thebe dedikerat till gudarna Amon, Mut och Khonsu. Vid ingången till templet står en 24 meter hög pylon som Ramses II lät uppföra, som även senare faraoner utsmyckat med bilder av deras triumfer. Från början stod här sex statyer av Ramses framför pylonen, med idag finns enbart två kvar. Även en 25 meter hög rosa obelisk går att se här, och dess tvilling finns att se på Place de la Concorde i Paris.

En gång i tiden var Luxor Övre Egyptens huvudstad, och hur mycket man än har läst om staden i resehandböcker överträffar verkligheten alla fantasier. Dag 2 innehåller också färd till Nilens västra strand och de döda faraonernas sista viloplats. Konungarnas dal är en av dagens höjdpunkter – här finns inte mindre än 62 gravar som med gamla målningar, reliefer och hieroglyfer berättar om faraonernas färd till dödsriket. En av de mest kända är Thutankamuns grav som upptäcktes, helt orörd, av Howard Carter 1922. I området finns två andra världskända monument, nämligen de 18 meter höga, sjungande Memnonstoderna. Statyerna har fått sitt namn av grekerna som trodde att Eos, morgonsolens gudinna, grät över att hon förlorat sin son, Memnon. 

Memnonstoderna i Egypten

Drottning Hatshepsut dödstempel Deir el Bahri är också en imponerande syn. Templet är ett arkitektoniskt mästerverk och ligger strategiskt beläget vid foten av en klippvägg. Upptäck detaljrika bilder av den expedition som Hatshepsut lät utrusta till Puntländerna (Somalia) för att hämta djur och växter. Den kanske mest häpnadsväckande sevärdheten är Karnaktemplet, som åtskilliga faraoner byggt upp och utsmyckat genom åren. Templet är ett av världens äldsta religiösa byggnadsverk i den storleken och hypostylhallen med sina 134 kolonner tar andan ur de flesta.

Efter förmiddagens upptäcktsfärder bjuds det på en sen lunch ombord innan det är dags att åka vidare mot Edfu. Frukost, lunch och middag ombord. Övernattning på båten vid kajen i Edfu. 

Dag 3: Edfu - Kom Ombo - Aswan

Idag står templet i Edfu först på agendan. Templet är helgat åt falkguden och det finns inget annat tempel i Egypten som ger besökaren en sådan realistisk föreställning om hur tempellivet tedde sig i forna dagar som i Edfu. 

Drottning Hatshepsuts tempel

På denna plats utspelades kampen mellan det onda och det goda; legenden säger att Horus hämnade sin fars död genom att dräpa sin farbror Seth. Här finns även välbevarade reliefer och hieroglyfer som berättar hur templet byggdes. Lunch vid kajen i Kom Ombo. Kryssningen åker vidare mot Aswan, som många anser vara den vackraste staden i Egypten. Frukost, lunch och middag ombord. Övernattning vid kajen i Aswan.

Dag 4: Aswan

Idag är det dags att utforska Philaetemplet, tillägnat gudinnan Isis. Templet är ett fint exempel på nubisk arkitektur och har åtskilliga gånger blivit omnämnt i historiska sammanhang. Det är en mytomspunnen plats som har ansetts ointaglig – det sägs att fåglar undviker att flyga över det och fiskar inte närmar sig öns stränder. 

Efter Philaetemplet står ett besök vid Höga dammen på schemat – ett enormt byggnadsverk som byggdes av Nasser för att tämja och reglera Nilens vattenflöde. Från Aswan fraktade man också alla granitblock som de faraoniska templen och obeliskerna är byggda av. En av obeliskerna lämnades kvar i stenbrottet. Den ofullbordade obelisken skulle ha blivit den största i världen, 42 meter hög, om den inte spruckit.

Horustemplet i Edfu

Innan det är dags för middag ombord finns det tid till att utforska souken på egen hand, full av dofter och färger av kryddor, parfymer, sjalar och korgar. Frukost, lunch och middag ombord. Övernattning i Aswan.

Dag 5 - Aswan

Njut av en dag på egen hand! Eller följ med på ett besök till Abu Simbel (ingår inte) som ligger nära gränsen till Sudan. För att få kontroll över Egyptens södra områden byggde Ramses II två imponerande klipptempel, ett till sig själv och ett till sin favorithustru Nefertari. Templen är utan tvekan några av de mest imponerande i landet, ett av dem är byggt så att solens strålar två gånger om året når in genom öppningen och lyser upp statyerna som står längst in i templet. På 60-talet räddades templen av Unesco från att sjunka i vattenmassorna som uppstod till följd av byggnationerna av dammen i Aswan. Ramsesstatyerna och templen sågades ned i 20 ton tunga block, flyttades 80 meter upp på en platå och fogades samman igen av det svenska byggföretaget Skanska. Frukost, lunch och middag ombord. Övernattning vid kajen i Aswan.

Abu Simbel i Egypten

Dag 6: Aswan - Kom Ombo - Edfu

På morgonen erbjuds en tur med felucca (en traditionell träsegelbåt) för att njuta av den magnifika utsikten över Nilen, som strömmar genom bärnstensöken och granitklippor, runt öar täckta av palmlundar och tropiska växter. Sedan åker kryssningen vidare till Kom Ombo för att upptäcka krokodilguden Sobeks tempel. Faraonerna hade stor respekt för de stora krokodilerna, som förr i tiden levde längs Nilens strand, och i templet finns flera mumifierade krokodiler att beskåda. Dessutom besöks den del av templet som är tillägnad falkguden Haroeris, även känd som Horus den äldre. Kryssningen fortsätter sedan till Edfu och lägger till vid kajen för natten. Frukost, lunch och middag ombord. 

Dag 7: Edfu - Luxor

Kryssningen åker tillbaka till Luxor med övernattning vid kajen. Frukost, lunch och middag ombord. 

Dag 8: Luxor - Hurghada - Sverige

Kryssningen har kommit till sitt slut, och det är dags att åka hem till Sverige igen efter en resa full med nya intryck. Frukost ombord. 


Observera att programmet kan komma att ändras på grund av lokala förhållanden som exempelvis Nilens vattennivå. 

Dubbeltemplet i Kom Ombo