Nilenkryssning med M/S Alyssa

Dagsprogram för Nilenkryssning med M/S Alyssa

Nilenkryssningen med M/S Alyssa bjuder på några av Egyptens mest imponerande upplevelser, medan du bekvämt färdas ner för Nilen i de gamla egypternas fotspår. Kryssningen startar i Luxor och åker sedan vidare mot Edfu, Kom Ombo och Aswan, med sevärdheter i varje hamn.

Boka kryssningen

Dag 1 – Sverige – Hurghada - Luxor

Efter att du checkat in på kryssningen serveras en middag ombord på M/S Alyssa, följt av övernattning ombord vid kajen i Luxor.

Dag 2 - Luxor - Esna - Edfu

Efter frukost följer magiska upplevelser i Luxor. Vi besöker tempelstaden i Karnak, som under århundraden var det religiösa centrumet i det antika Egypten. Mest känt är kanske Amontemplet och salen med de 134 pelarna i 16 rader. Från södra delen av Karnak och mot Luxortemplet går den ofta avbildade sfinxallén.

Vid ingången till det forntida Luxortemplet står en 24 meter hög pylon som Ramses II lät uppföra. Från början stod här sex statyer av Ramses framför pylonen, med idag finns enbart två kvar. Här finns också den 25 meter höga rosa obelisken vars tvilling skänktes som gåva till Frankrike 1835 och som nu finns att se på Place de la Concorde i Paris.

Lagom till lunch lägger vi ut från Luxor och styr mot Esna. Under färden serveras lunch ombord. Under eftermiddagen serveras Afternoon High Tea på soldäck. Vid kvällningen ankommer vi Edfu. Middagen serveras ombord och övernattning sker vid kajen i Edfu.

Memnonstoderna i Egypten

Dag 3 - Edfu - Kom Ombo - Aswan

Först ut denna dag är templet i Edfu. Templet är helgat åt Horus, falkguden, och det finns inget annat tempel i Egypten som ger besökaren en sådan realistisk föreställning om hur tempellivet kan ha tett sig i forna dagar. Här finns välbevarade reliefer och hieroglyfer som berättar hur templet uppfördes.

Lunch serveras ombord under resan söderut mot Kom Ombo. Väl framme väntar ett besök i Kom Ombo-templet. En del av templet är tillägnat falkguden Horus. Den andra delen är tillägnad Sobek, flodernas och sjöarnas gud, som oftast avbildas som en man med krokodilhuvud. I templet finns några av de nära trehundra krokodilmumierna man hittat i närheten.

Afternoon High Tea serveras på soldäck under färden ner mot Aswan, av många ansedd som den vackraste staden i Egypten. Middag ombord och övernattning vid kajen i Aswan.
 

Drottning Hatshepsuts tempel

Dag 4 - Aswan

Efter frukost ombord väntar tid för egna strövtåg i Aswan på förmiddagen. På eftermiddagen erbjuds en utflykt till en nubisk by för den som vill, i annat fall väntar mer tid för egna äventyr. Eller varför inte passa på att njuta den egyptiska solen på däck. Middag serveras ombord och övernattning sker vid kajen i Aswan.

Dag 5 - Aswan

Efter frukost väntar ett besök vid Höga dammen – ett enormt byggnadsverk som Nasser byggde under 1960-talet för att tämja och reglera Nilens vattenflöde. Från Aswan fraktade man alla de granitblock som de faraoniska templen och obeliskerna är byggda av. En obelisk lämnades kvar i stenbrottet. Denna ofullbordade obelisk skulle ha blivit den högsta i världen, 42 meter hög, om den inte spruckit.

Därefter beger vi oss till Philaetemplet, tillägnat gudinnan Isis. Templet är ett fint exempel på nubisk arkitektur och har åtskilliga gånger blivit omnämnt i historiska sammanhang. Det är en mytomspunnen plats som har ansetts ointaglig – det sägs att fåglar undviker att flyga över det och fiskar inte närmar sig öns stränder. 
Efter lunch, som serveras ombord, besöker vi den botaniska trädgården i Aswan. Middag ombord och övernattning vid kaj i Aswan.

Horustemplet i Edfu

Dag 6 - Aswan - Luxor

Tidigt på tisdagsmorgonen kastar vi loss och styr norrut igen. Vi åker förbi Kom Ombo och Edfu på färden mot Luxor. Såväl frukost, som lunch och middag serveras ombord och på eftermiddagen dukas Afternoon High Tea upp på soldäck. Vi ankommer Luxor sent på kvällen och övernattning sker ombord vid kajen i Luxor.

Dag 7 - Luxor

Efter frukost väntar ett besök på Nilens västra sida och Konungarnas dal – de döda faraonernas sista viloplats. Här finns inte mindre än 62 gravar som med gamla målningar, reliefer och hieroglyfer berättar historien om faraonernas färd till dödsriket. Den mest kända graven är Thutankamuns grav som upptäcktes av Howard Carter 1922. Stora delar av skatterna från graven visas på Egyptiska museet i Kairo. Lunch och middag serveras ombord och övernattning sker ombord vid kaj i Luxor.

Dubbeltemplet i Kom Ombo

Dag 8 - Luxor – Hurghada - Sverige

Efter frukost lämnar vi M/S Alyssa och vänder åter mot Hurghada och vidare resa hem.


Observera att programmet kan komma att ändras på grund av lokala förhållanden som exempelvis Nilens vattennivå.