Dagsprogram för M/S Captain Bota

Dag 1: Split

Våra skärgårdskryssningar börjar och slutar i Split, en av Kroatiens vackraste hamnstäder. Ankommer du tidigt på dagen finns möjlighet att lämna av ditt bagage ombord på båten,så att du enkelt kan utforska Split. Varför inte strosa längs hamnpromenaden Rivan eller besöka Diocletianus palats som utgör centrala Split. Hytterna är redo från ca klockan 13.00.  Kl. 19.00 är det välkomstmöte ombord på båten och kl. 19.30 serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split efter 19.30 väntar en kall måltid.

Dag 2: Split – Bol – Hvar

Första dagen sätter kaptenen kurs mot den populära badorten Bol på ön Brač. Väl framme får du tid att på egen hand ta dig runt bland smala gränder, svalka dig med ett dopp i  det kristallklara vattnet eller njuta av en kopp kaffe nere i hamnen. I närheten av Bol ligger stranden Zlatni Rat, som är en av Kroatiens bästa stränder. Lunch serveras sedan ombord medan kryssningen fortsätter till grannön Hvar.

Hamnen i Hvar - kryssning med Apollo
Snokling i Adriatiska havet - kryssning med Apollo

Hvar, som brukar kallas för lavendelön, är en av den kroatiska skärgårdens största öar. I Hvar stad kan du beundra vackra medeltida byggnader och insupa den charmiga atmosfären. I Hvar möter en engelsktalande lokalguide upp för att visa dig stadens kultur och historia. När kvällen kommer har du gott om riktigt bra restauranger att välja mellan. Många av de charmiga restaurangerna är familjeägda – ett tips är att beställa in den lokala fiskrätten ”gregada”. Avsluta med en drink eller ett glas vin på någon av barerna.

Dag 3: Hvar – Mljet

Tidigt dag tre styr kaptenen mot ön Mljet. Efter frukosten kan du antingen slå dig ner i en skön solstol ute på däck och njuta av det vackra landskapet eller hitta skön skugga inne i restaurangen. Vid  en lämplig plats kommer du att få möjlighet att bada i Adriatiska havet, direkt från båten! Dagens lunch serveras ombord mellan öarna.

På eftermiddagen blir det ett besök i Mljet nationalpark som ligger på västra delen av ön. Promenera runt sjöarna eller besök ön St. Mary och dess Benediktinerkloster från 1200-talet. På kvällen välkomnar kaptenen in till middag på båten.

Dag 4: Mljet – Dubrovnik

Tidigt på morgonen kryssar båten mot vackra Dubrovnik på Kroatiens fastland. Väl framme kryssar kaptenen längs med Dubrovniks stadsmur och fästning, och lunchen serveras nedanför gamla stan. I land är det dags för en guidad tur med vår engelsktalande guide som tar dig till de bästa ställena och sevärdheterna i Dubrovnik (transfer ingår). När den guidade turen är klar har du gott om tid att själv utforska Dubrovnik. Besök stadsmuren, ta linbanan till toppen av Mount Srđ eller leta efter platser som visats i tv-serien Game of Thrones. Bussen återvänder till hamnen under kvällen, men det går bra att stanna kvar i stan för middag, och ta taxi tillbaka till Gruz-hamnen på egen hand.

Dag 5: Dubrovnik – Korčula

Efter ett dygn på fastlandet är det åter dags att kryssa ut i skärgården igen. På vägen passeras magnifika stränder och du kan räkna med att det blir svalkande badstopp. Lunchen serveras även denna dag ombord. Väl framme i Korčula stad möter en engelsktalande guide upp och visar den kullerstensklädda staden. Korčula är bland annat känd för att vara födelseplats åt Marco Polo, och mitt i staden står Sankt Markus-katedralen som är byggd i kalksten och har många vackra utsmyckningar.Resten av kvällen får du njuta av med middag på någon mysig restaurang.

Dag 6: Korčula – Makarska

Kryssningen fortsätter mot Makarska, med uppfriskande badstopp längs vägen, förbi halvön Pelješac med sina pittoreska byar, grönskande landskap av tall- och olivlundar och vackra vingårdar. Lunchen äts ombord och på eftermiddagen ankommer Captain Bota till Makarska. I Makarska kan du se fram emot långa, fina klapperstensstränder, bra shoppingutbud och restaurangtäta strandpromenader med vacker utsikt.

Dag 7: Makarska - Pucisca – Split

Efter Makarska är det dags att återigen kryssa till Brač – denna gång med stopp i Pučisča på norra delen av ön. Där Pučisča ligger möts tre dalar, vilket präglas av en rustik atmosfär. Pučisča är känd för sina stenbrott och i staden finns en skola för kalkstensbrytning. Det har även hämtats sten till Vitas husets pelare och parlamentet i Wien från Pučisča.

Efter egentid i Pučisča är det dags för resans sista tur, tillbaka till Split, medan lunch serveras ombord. Split är Kroatiens tredje största stad, och började byggas för över 1700 år gammal. Sedan 1979 är Splits historiska centrum med på Unescos lista över världsarv. Mitt i centrum finns Diocletianus palats och hamnpromenaden Rivan med alla sina serveringar. Här möter en engelsktalande lokalguide upp och tar dig med på en stadstur till några av Splits historiska sevärdheter. Split har gott om restauranger så det är bara att välja och vraka inför ett sista restaurangval. Under natten ligger båten kvar i hamnen i Split.

Efter frukosten dagen efter är det dags att lämna båten och gå i land. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semestern på det bokade hotellet. Väntar hemresa efter kryssningen kan väskorna lämnas ombord eller i väskförvaringen mitt emot båten vid hamnen tills det är dags att åka till flygplatsen. 

 

Observera att ändringar av rutten kan förekomma om kaptenen anser det nödvändigt.