7 myter om skärgårdskryssningar

Visst finns det en hel del fördomar kring begreppet ”kryssning” och även om utbudet är brett och kryssningar kommer med olika upplägg och former så finns de där – myterna. Är du en av dem som fortfarande tror att kryssningar måste vara opersonliga, dyra och trista? Det är dags att kasta fördomarna över bord – nedan slår vi hål på 7 myter om skärgårdskryssningar!

Perfekt för dig som vill uppleva mer än sol & bad under semestern.

1. Det är trångt och instängt

Tvärtom!  Hytterna är rymliga, ljusa och komfortabla. Här vaggas du till sömns av vågorna och vaknar till ett glittrande hav. Det är en frihetskänsla i sig att vara så nära havet.

Båtarna tar cirka 40 passagerare och har flera däck och zoner, så på båten hittar du lätt din egen favoritplats. Soldäcket inbjuder till avkopplande timmar i solsängen eller i badtunnan medan landskapet skiftar mellan pinjeskog, stränder och små städer. Det är svårt att bli uttråkad! Ta med dig boken och sätt dig i akten när soldäcket blir allt för populärt, eller lek med vinden framme på fördäck som i en scen från Titanic.

2. De upplevs opersonliga

Verkligen inte! De flesta fartygen ägs och drivs av lokala familjer. Ombord på skärgårdskryssningen kan du möta en stolt pappa med kaptensmössa, som anställt sina vuxna barn till matroser och servitörer. Det ger dig möjlighet att komma närmare lokalbefolkningen som gladeligen delar med sig av tips till både restauranger och attraktioner. Har besättningen tid över så är det inte ovanligt att de tar dig med på stadsvandring eller vinprovning.

Njut av morgonsolen till en ny och spännande utsikt varje dag!

3. Det är tråkigt

Tråkigt? På en vecka kan du uppleva vardagsliv på Hvar och Brač, gå i Mamma Mia-filmens fotspår på den vackra ön Vis och upptäcka den orörda naturen i nationalparken Miljet. Du kan besöka gamla stan i Dubrovnik -som påminner om kulisserna från en riddarfilm, smaka på lokala viner i den mysiga hamnpromenaden i Split och bada i Adriatiska havets gömda badvikar.

Livet ombord på en skärgårdskryssning är inte enformigt. Etapperna är korta och utsikten helt fantastisk när du glider förbi de berömda stränderna, mystiska grottorna och medeltidsstäderna – med vind i håret och något gott i glaset. Det är också flera härliga badstopp längs vägen då du kan flyta runt i en badring, dyka eller bara koppla av.

4. Allt för lite tid på de platser man besöker

Nej då! Till skillnad från stora kryssningsfartyg lägger skärgårdskryssningarna till vid kajen tidigt varje eftermiddag och ligger i hamn hela natten. Du har därmed gott om tid att utforska städerna, få en guidad tur, gå på vinprovning och shoppa innan du klär om för kvällen och går vidare ut för middag och nattliv. Här har du gott om tid att njuta av varje sekund, varje dag och varendaste solnedgång.

Upptäck en ny charmig stad varje dag.

5. Långa köer och mycket folk

Inte alls! Du kan nästan hoppa i land från båten. Det är varken köer, säkerhetskontroller eller onödig stress. Du måste bara komma ihåg vilken båt som är din. Vid några tillfällen kan båten lägga sig på utsidan av andra båtar och man öppnar en passage från den yttersta båten och in till land. Du går av och på som du vill och när det passar dig.

Skärgårdskryssningar är smidiga och bekväma och du slipper känslan av att komma dundrande i flock. Snarare tvärtom, du blir en del av stadsbilden där du sitter och guppar i hamnen och ser ut över myllret på land. Din hotellbalkong har en förstklassig placering med sjöutsikt och solnedgång – i nya omgivningar varje kväll.

6. Det är enbart pensionärer ombord

Fel igen. Det är fler än bara pensionärer som låter sig njuta av de härliga yachterna i den kroatiska skärgården. Du kan räkna med att dela däck med familjer, kärlekspar, unga och äldre. Till och med turister från andra sidan världen har fått upp ögonen för skärgårdskryssningar. Innan du vet ordet av så äter du frukost med en kanadensisk backpacker, dricker kaffe med en japansk pensionär och spelar kort med en kroatisk tonåring.

Njut av sköna badstopp i det kristallklara vattnet.

7. Det är alldeles för dyrt

Många avfärdar skärgårdskryssningar som en kostsam semesterform. Men när du summerar upp allt och ser vad som ingår i priset får nog pipan en annan ton. Fördelen är att mycket är inkluderat och det mesta redan är betalt innan avresa, vilket gör det enkelt att kontrollera semesterbudgeten under resan. Priset per person ligger mellan 9- och 16 000 kr och det inkluderar flygbiljetter, en hytt i ett flytande hotell i en vecka, turistskatter, hamnavgifter, frukost, lunch, välkomstmiddag, wifi ombord och guidade turer på flera av stoppen. I tillägg får du servicen att bli transporterad sömlöst mellan attraktioner, städer och sevärdheter utan att behöva organisera det på egen hand. Du når de otillgängliga platserna du själv eller stora båtar inte skulle nå och du får uppleva bortglömda pärlor som du inte ens visste existerade.

På skärgårdskryssning får du koppla av i värmen från solen medan omgivningen hela tiden växlar mellan vackra, natursköna bilder. Det är det inte alla semesterformer som kan skylta med!


Tips & Inspiration

Hitta och boka en skärgårdskryssning till Kroatien, se alla våra hotell i Kroatien eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kroatien

  • Vykortsvacker natur och kristallklart vatten
  • Underbara Makarska rivieran med många mysiga orter 
  • Spännande utflyktsmål 
Se alla resor till Kroatien

Våra skärgårdskryssningar i Kroatien

Upplev den vackra kroatiska skärgården och en ny charmig stad varje dag! Perfekt för dig som vill uppleva mer under semestern.

Se alla våra skärgårdskryssningar

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här