Sibenik Šibenik - känt för sitt rika kulturarv och sin vackra natur

Dag 1: Split

Skärgårdskryssningen börjar och slutar i Split, en av Kroatiens vackraste hamnstäder. Ankommer du tidigt på dagen finns möjlighet att lämna av ditt bagage ombord på båten, så att du enkelt kan utforska Split. Varför inte strosa längs hamnpromenaden Rivan eller besöka Diocletianus palats som utgör centrala Split. Ombordstigningen börjar kl. 15.00, sedan är det välkomstmöte ombord på båten och därefter serveras en välkomstmiddag. Ankommer du till Split sent på kvällen väntar en kall måltid.

Dag 2: Split – Šibenik

På morgonen erbjuds en guidad tur i Split. Besök strandpromenaden och den romerske kejsaren Diocletianus palats som är med på Unescos världsarvslista. Därefter sätter vi segel mot Šibenik och väl i land blir det en vandringstur i Šibeniks historiska centrum. Vi besöker bland annat en vacker renässanskatedral. På kvällen finns tid att upptäcka staden samt äta middag på egen hand.

Krka nationalpark Magnifika vattenfall i nationalparken Krka

Dag 3: Šibenik – Nationalparken Krka – Vodice - Zadar

Vi börjar dagen med ett besök i nationalparken Krka. Upptäck magnifika vattenfall, inklusive det berömda vattenfallet Skradinski Buk, som är ett av Kroatiens mest kända sevärdheter. Efter denna tur seglar vi vidare mot Zadar, med badstopp och lunch ombord. Väl i land kan du ge dig ut på en promenad i Zadars historiska centrum och beundra de gamla murarna och Port Gate som byggdes på 1500-talet. Besök torget med de fem brunnarna, kyrkan St. Donat, The Roman Forum och den största katedralen i Dalmatien, St.Anastasia. Resten av kvällen får du njuta på egen hand, kanske med middag på någon mysig restaurang.

Dag 4: Zadar – Rab

Vi seglar mot Rab, känd som "Kärlekens ö", med badstopp på vägen. På ön finns en gammal stad som också heter Rab. Här ges en guidad tur bland de medeltida murarna och de berömda fyra klocktornen (ett av dem kan man gå upp i), samt palats, kyrkor och torg där många konstnärer målar och ställer ut sina verk. Legenden säger att de lokala nunnorna skapade en speciell Rab-kaka till påven som besökte Rab. Vi stannar till för en provsmakning av denna traditionella Rab-kaka. Du får lära dig mer om kakan, se hur den görs, provsmaka och den som vill kan gå på en workshop och försöka baka den själv. Resten av kvällen upplever du Rab på egen hand.

Mali Lošinj Lošinj, Välmåendets och vitalitetens ö

Dag 5: Rab – Mali Lošinj

Tidigt på morgonen seglar vi vidare mot den vackra och orörda ön Lošinj, känd som "Välmåendets och vitalitetens ö", samt "Solens ö". Den är också känd för dess frodiga gröna natur med tallar, vilda blommor och örter. Efter ett badstopp i det kristallklara havet anländer vi till staden Mali Lošinj, som ståtar med en av de vackraste hamnarna vid Adriatiska havet. Vid ankomst finns det tid att ta en promenad längs hamnen där det finns flera butiker, restauranger och kaféer. Den främsta sevärdheten här är Apoxyomenos museum som är tillägnad den antika bronsstatyn av Apoxyomenos som hittades år 1999 på havsbotten, nära ön Vela Orjula, på 45 meters djup. Om du är intresserad av konst, se till att besöka Fritzi Palace - Lošinj Museum, som inhyser en rik samling av verk av kroatiska och europeiska konstnärer.

Dag 6: Mali Lošinj – Sali

Efter frukost seglar vi vidare mot Sali. På vägen blir det ett badstopp i en av de orörda vikarna. Efter lunch ombord seglar vi längs nationalparken Kornati till den lilla fiskebyn Sali. Byn ligger på ön Dugi Otok (”Den långa ön”) och har en tusenårig historia av fiske och är även den närmaste staden vid naturparken Telašćica. Byn nämns redan på 1100-talet och har fått sitt namn från dess saltverk. Denna kväll serveras Captains Dinner ombord.

Hvar Upptäck den charmiga atmosfären i Hvar - Kroatiens solsäkraste ö!

Dag 7: Sali - Hvar

Idag hinner du ta ett dopp under morgonens segling som sedan fortsätter vid lunchtid och anländer i Hvar på eftermiddagen. Hvar är en charmig kuststad med arkitektur från 700-talet. Gå genom gamla stans pittoreska gränder och se den första offentliga teatern i Europa (äldre än Shakespeares teater i London), franciskanerklostret och mycket mer. Ät en härlig middag på egen hand på en av de många restaurangerna i stan.

Dag 8: Hvar – Split

Efter frukost är det dags att lämna båten och gå iland en sista gång. Har du valt att kombinera skärgårdskryssningen med en sol- och badsemester fortsätter semester på utvalt hotell. Båten lämnas kl. 9.00 och du har inte tillgång till hytten efter det. Väntar hemresa efter kryssningen kan väskorna lämnas i väskförvaringen mitt emot båten vid hamnen tills det är dags att åka till flygplatsen. 

 

Observera att dagsprogrammet kan komma att ändras med kort varsel och under resans gång p.g.a. väderförhållanden och säsongsvariationer. Under högsäsong, d.v.s. juli, augusti och september, är det begränsad kapacitet i hamnarna och båten kan lägga till i en alternativ hamn över natten. Du behöver alltid gå via andra båtar för att komma i land.