Fira halloween utomlands

5 platser i världen att fira Halloween

De dödas dag i Mexiko, katakomber i Paris och faraogravar i Egypten. Undrar du var det finns läskiga platser att besöka på Alla helgons dag och Halloween? Vi har listat 5 hemsökta platser runt om i världen som är extra läskiga att besöka vid Halloween.

Draculas hemvist slotten Bran i Rumänien.

Dia de Muertos i Mexiko

Fira den religiösa högtiden Dia de Muertos eller De dödas dag i Mexiko. Högtiden är kopplad till både de döda och årets skörd, under dagen dukas stora offerbord upp med mat och nyskördade grödor. Traditionen säger att denna dag inte är en dag i sorgens tecken utan snarare ett firande. Enligt sägnen vaknar och återvänder nämligen de dödas själar till de levandes värld för att dricka, dansa och spela musik med sina släktingar under denna dag. Det är som en festlig återförening av de närstående döda som återvänder från en riktigt lång resa. Firandet har i modern tid blivit som en karneval där alla klär ut sig i fantasifulla dräkter och går parad genom Mexikos färgsprakande gator för att hylla de döda. I år infaller denna fantastiska karneval den 2 november.

Draculas hemvist i Rumänien

I Draculas hemvist Transsylvanien, Rumänien, kan du utforska den gotiska arkitekturen i staden Braşov. Passa också på att boka en guidad tur på slottet Bran, som byggdes år 1382, där greven Vlad Dracula sägs ha bott. 1957 blev slottet ett museum och öppnades för allmänheten och här kan du lyssna till alla hemsökta myter om greve Dracula och hans tortyrmetoder.

Under alla vackra byggnader i Paris gömmer sig en massgrav.

Katakomberna i Paris

Paris är det perfekta resmålet för alla typer av Halloweenfiranden - allt från magiska nöjesparker till spöklika rundvandringar. Ta dig ner under Paris gator till massgraven i katakomberna, l´Ossuaire Municipal, där ca 6 miljoner människor från 1700- och 1800-talet ligger begravda i en labyrint arrangerad i romantisk makaber dekor. Tunnlarna och gångarna i katakomberna blir totalt ca 300 kilometer av väggar fyllda med dödskallar och benknotor. Anledningen till denna enorma gravplats? År 1785 härjade dödliga sjukdomar som pest, dysenteri och smittkoppor i Paris och på grund av de överfulla kyrkogårdarna valde stadens högt uppsatta att använda katakomberna som en massgrav.

House of Fears på Gran Canaria

Lokalborna vågar inte, men vågar du besöka "House of Fears", Casa de los Miedos, på Gran Canaria? Det övergivna huset som ligger i staden Santa María de Guía har fått namnet efter alla paranormala aktiviteter som sägs ske där nattetid. Det lilla huset är på cirka 80 kvadratmeter med ett inbyggt hönshus och en liten odlingsyta utanför. Familjen som ursprungligen bodde här sägs ha blivit mördade, men deras kroppar återfanns aldrig. I huset hörs ofta ljud och slag som man inte vet var de kommer ifrån. Kliv in den som vågar...

Konungarnas dal i Egypten.

Faraogravarna i Egypten

Den största och mest spöklika platsen i hela Egypten är Konungarnas dal, eller Wadi el-Muluk, utanför staden Luxor, där ca 60 gravar från faraonerna (bland annat Tutankhamons grav) ligger bevarade. Gravarna byggdes ca 1539 f.kr till 1075 f.kr. Här har besökare sett kusliga skuggspöken av faraoner i sin fulla klädsel ströva runt deras gravar. Kung Tuts grav upptäcktes här år 1922 och det verkar som det ligger en "faraos förbannelse" över denna. Bara några dagar efter att Kung Tuts grav tillkännagavs för världen hände hemska saker. Arkeologen som hjälpte till att hitta graven dog några få månader senare och vid hans död slocknade alla lampor i Kairo. En tillfällighet eller en faraos förbannelse? Det är det ingen som vet…

Läs mer om Konungarnas dal här.


Tips & inspiration
 Hitta värmen året runt, läs våra reseguider eller signa upp dig till vårt nyhetsbrev.

Värmeguiden

Hitta värmen året runt med vår värmeguide! Vi tipsar om vilka resmål som passar dig baserat på hur varmt du vill ha det på din semester.

Hitta värmen med värmeguiden

Reseguider

I våra reseguider hittar du tips på de mysigaste restaurangerna, finaste stränderna, mest intressanta sevärdheterna och mycket mer!

Läs våra restips

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här