Pyramiderna och Sfinxen i Giza

10 sevärdheter i Egypten

Egypten har en historia som sträcker sig så långt tillbaka som 5000 f.Kr. Idag kan vi fortfarande få ta del av en liten bit i form av exempelvis de mäktiga pyramiderna i Giza och alla de antika föremålen inne på museet i Kairo. Upptäck 10 intressanta sevärdheter i Egypten!

Pyramiderna i Giza Pyramiderna i Giza

Pyramiderna och Sfinxen

Dessa imponerande mästerverk byggdes av antikens faraoner för mer än 4000 år sedan och är den mest kända sevärdheten i Egypten. Pyramiderna i Giza består av nio pyramider som är belägna på den så kallade Gizaplatån, en bit utanför Kairo. Pyramiderna var gravkamrar åt Egyptens faraoner, där de tre största och bäst bevarade är uppkallade efter faraonerna Cheops, Chefren och Menkaura, medan de övriga sex är namnlösa. Tillsammans med Sfinxen utgör dessa ett att världens mest kända underverk, vilket självklart gör denna sevärdhet till ett måste i Egypten.

Egyptiska museet i Kairo

Det Egyptiska muséet i Kairo exponerar världens största samling av historiska föremål från Egypten. Här visas ungefär 120 000 föremål upp och den stora stoltheten är konstföremålen som räddades ur Tutankhamons grav. I muséet finns även Narmerpaletten från ca 3100 f.Kr och mumier av faraoner som bland annat Ramses I, Seti I och Ramses III.

Konungarnas dal i Luxor Konungarnas dal i Luxor

Biblioteket i Alexandria

Den största sevärdheten i Alexandria är det världsberömda biblioteket. Det var en gång världens största i sitt slag och det sägs att det grundades runt år 300 f. Kr. Under sin storhetstid fanns här mellan 400 000 och 700 000 skrifter, flertalet av papyrus. Tyvärr har biblioteket flera gånger drabbats av eldsvådor, därför bestämde man sig för att bygga ett nytt. Det nya vackra biblioteket stod klart 2003. Till Alexandria tar du dig bäst med buss via Kairo eller med flyg.

Konungarnas dal

Konungarnas dal, eller Wadi el-Muluk som det heter på arabiska, är en dalgång nära den nuvarande staden Luxor i Egypten. Det här är den forntida staden Thebe där det byggdes gravar för faraonerna ca 1539 f.kr till 1075 f.Kr. I Konungarnas dal har man funnit omkring 60 gravar, bland annat omtalade Tutankhamons grav, som är öppen för allmänheten att beskåda. Tyvärr har de flesta av gravarna blivit tömda på sina sarkofager och vackra skatter, men den nyligen renoverade graven tillhörande Seti I, öppnade upp på nytt under 2016 och är en imponerande syn. Graven är den längsta, djupaste och mest välbevarade graven av dem alla. Med sina 137 meter är graven ett minne från Egyptens storhetstid och väggarna berättar fantastiska historier om Setis färd till himmelriket.

Ett par kilometer sydväst om denna dalgång hittar man även Drottningarnas dal där den mest betydelsefulla graven är den egyptiska drottningen Nefertaris. I denna grav finns två större rum med upp till fem sidokammare med vackra utsmyckade väggar och konst från ca 1255 f.Kr

Abu Simbel Tempel i Abu Simbel

Karnak

Ca 3 kilometer norr om  Konungarnas dal hittar du templet Karnak som under många århundranden var Egyptens viktigaste religiösa centrum.  Området består av flera tempel, gamla hus och en helig pool för offergåvor. Här ligger även det gigantiska Amun Ra-templet med sina 10 meter höga kolumner som är täckta av hieroglyfer. Det finns mängder med intressanta platser att upptäcka i Karnak och mycket av området håller fortfarande på att grävas ut.

Under 1500 år gjorde inte mindre än 30 olika faraoner sina egna ändringar och tillbyggnader av templen. Detta betyder att ju längre in du går i tempelkomplexet, desto längre tillbaka i tiden färdas du. Byggnationerna blev aldrig klara, och än idag kan man se stenblocken vid ingången som fortfarande flera årtusenden senare väntar på att få komma till användning.

Abu Simbel

Templen i Abu Simbel är två gigantiska stentempel i södra Egypten vid sjön Nasser. Tvillingtemplen karvades ut ur berget ca 1200 år f.Kr under ledning av faraon Ramses II, och är de sista monumenten till faraon och hans fru Nefertari. De två imponerande stenfigurerna utanför templen är världsberömda. Runt 500-talet f.Kr var stenfigurerna nästan helt täckta av sand och glömdes bort framtill 1813 när toppen av huvudtemplet hittades under sanden. Idag är templet öppet var allmänheten att skåda och en otroligt mäktig syn.

Horustemplet i Edfu Tempel i Edfu

Templet i Edfu

Detta imponerande, forntida tempel är en byggnad tillägnad guden med falkhuvudet, Horus. Det uppfördes mellan 237 och 57 f.Kr och är en av de bäst förvarade templen i Egypten. Lägg speciellt märkte till fantastiska väggrelieferna längs väggarna. Här kan du traska på samma mark som de gamla egyptierna och med den välbevarade arkitekturen är du så nära forntida Egypten som man kan komma.

Templet i Dendera

Passa på att se något som inte många skandinaver sett, nämligen det välbevarade templet i Dendera som ligger utanför staden Qena. Templet är byggt under det första århundradet före Kristus och är helgat åt gudinnan Hathor som är musiken och skönhetens gud. Hit tar du dig bäst med flyg via Kairo till Luxor och därifrån med buss till Dendera. 

Dubbeltemplet i Kom ombo Dubbeltemplet i Kom ombo

Dubbeltemplet i Kom Ombo

Kom Ombo är Egyptens enda dubbeltempel och var dedikerat till de två gudarna Horus, falkguden och Sobek, krokodilguden. Nilens krokodiler fick simma fritt runt templet och mumifierades när de dog. Inte mindre än 300 mumifierade krokodiler har hittats och de flesta finns att se vid krokodilmuseet vid templets ingång.

Isistemplet

På ön Philae ligger Isis-templet som var ett av de sista verkande templen innan kristendomen tog över. Nilens stigande vatten sänkte delvis templet under ytan och under 1900-talet hotades templet av att sänkas helt. Detta gjorde att templet flyttades, sten för sten, till en högre punkt på ön.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Egypten, hitta och boka en resa till Egypten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Egypten

Vilka är Egyptens bästa stränder? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna? Vilka är Egyptens mest intressanta städer? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Egypten!

Se alla våra restips för Egypten

Hurghada

  • Dyk- och snorklingsparadis
  • All Inclusive-hotell med hög standard
  • Kristallklart vatten, perfekt väder och vackra stränder
Se alla resor till Hurghada

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här