Vy över Nilen

På färd längs Nilen

Nilen är både en av världens längsta och en av världens mest kända floder. Nilens vatten har runnit fram i årtusenden och var grunden till den egyptiska högkulturens utveckling. Här kan du läsa mer om denna spännande flod och vad som finns att upptäcka i området.

Abu Simbel

Nilens långa historia

Forntida Egypten är världens mest långlivade högkultur och det mäktiga riket växte fram längs den flera tusen kilometer långa floden Nilen. Utan Nilen hade civilisationen aldrig kunnat utvecklas, då Nilen försåg öknen med vatten och var en viktig transportsträcka för att ta sig runt med varor och byggmaterial. De flesta av byarna låg nära floden och tempel som låg närmare öknen var sammanbundna med Nilen genom kanaler.

Än idag rinner Nilens vatten genom Egypten som det gjort i flera årtusenden, och spåren efter den forna civilisationen finns fortfarande kvar att upptäcka längs Nilens strand.

Berömda platser längs södra Nildalen

Längs den södra delen av Nilen i Egypten, även kallad den södra Nildalen, ligger några av Egyptens mest kända mästerverk som fortfarande finns tillgängliga att upptäcka. Dessa vackra byggnadsverk berättar historier om en storhetstid som inte liknar någon annan. I området hittar du berömda religiösa byggnader som Karnak, templet i Luxor, templet i Edfu, dubbeltemplet i Kom Ombo, Iris-templet på ön Philae, Abu Simbel och Egyptens största gravplats för faraoner - konungarnas dal. Det enklaste, och billigaste, sättet att besöka dessa imponerande platser är genom en kryssning på Nilen. Då tar du dig smidigt från plats till plats utan att behöva byta boende eller ordna något själv.

Fågellivet i Egypten

Kryssning på Nilen

Med Apollo kan du åka på kryssning med hög standard samt flera däck. Turen bjuder på några av Egyptens mest imponerande upplevelser, medan du bekvämt färdas ner för Nilen i de gamla egypternas fotspår. Kryssningen startar i Luxor och åker sedan vidare mot Edfu, Kom Ombo och Aswan, med sevärdheter i varje hamn. 

Här kan du läsa mer om de kända platserna.

Djurlivet i Egypten

Nilen är även hem åt flera intressanta djur och växter. Den mest berömda av dem alla är självklart nilkrokodilen som beundrades av egyptierna för flera tusen år sedan. Dubbeltemplet i Kom Ombo är bland annat dedikerat till krokodilguden Sobek och här hittades inte mindre än 300 mumifierade krokodiler. De flesta finns att se vid krokodilmuseet som ligger precis bredvid. Än idag simmar krokodilerna i Nilen som förser dem med föda och skydd.

En annan egyptisk berömdhet är den heliga ibisfågeln som under forntida Egypten ansågs vara en reinkarnation av guden Thoth, och många mumifierade ibisfåglar har hittats genom tiderna. Ibisen avbildas med ett skrivtecken som betyder "den skinande" och symboliserade den förvandlingen som den döde gick igenom på sin resa genom dödsriket.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Egypten, hitta och boka en resa till Egypten eller prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Alla restips för Egypten

Vilka är Egyptens bästa stränder? Var hittar jag de mest intressanta sevärdheterna? Vilka är Egyptens mest intressanta städer? Här har vi samlat några av våra bästa tips inför din resa till Egypten!

Se alla våra restips för Egypten

Hurghada

  • Dyk- och snorklingsparadis
  • All Inclusive-hotell med hög standard
  • Kristallklart vatten, perfekt väder och vackra stränder
Se alla resor till Hurghada

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få inspirerande restips och erbjudanden inför din nästa resa.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev här