Experten tipsar: Därför får du ut mer av din träning på semestern

Att träna på semestern blir allt mer populärt. Men vilken typ av träningsresa passar för just dina behov? Och hur kan du ta din träning till nästa nivå? Apollos Sportchef Daniel Giray ger dig alla tips du behöver för den ultimata träningsupplevelsen.

Tillhör du dem som skaffat sig nya, goda träningsvanor under året som gått? Många svenskar tränar mer och aktiverar sig mer utomhus, än tidigare. Enligt en undersökning från Sveriges Radio/Novus rör sig tre av tio mer ute i naturen och vill fortsätta med det, även efter pandemin. Och för den som ännu inte lyckats komma dit, kan en träningsresa vara det perfekta sättet att komma igång med träningen inför säsongen.  

”En bra träningsresa passar alla”

– En bra träningsresa kan du bygga själv och åka på när det passar dig. Du ska kunna komma som nybörjare, van motionär eller elitaktiv och ha möjlighet att träna på din nivå. Oavsett vad, ska det finnas möjlighet för dig att testa på nya saker och utmana dig själv. För att sen återhämta dig med pool, sol, stol, god mat och dryck, säger Daniel Giray, Sportchef på Apollo.

Möjligheten att kunna åka på träningsresa årets alla månader är något Daniel Giray tycker är extra viktigt. Många andra researrangörer kör gruppresor med ett bestämt program under en begränsad tid. Det är ett tankesätt som resebolaget Apollo vill bryta, eftersom man vill att resenären ska kunna bestämma över sitt eget upplägg.

Padel växer så knackar i popularitet. Apollo hårdsatsar och erbjuder padel på flera av sina hotell.

Varierat program – året om

– Många andra reseaktörer kör träningsresor under lågsäsong och byter sen till rent sol- och badkoncept resten av året. Det försämrar kvalitén och blir inte riktigt bra. Hos oss finns därför anställda instruktörer på hotellen som erbjuder ett brett och varierat program – året om. Dessutom är faciliteter och infrastruktur byggda för just träning, säger Daniel Giray.

Någon utmärkande personlighet för semesterträning finns enligt Daniel Giray inte. Det gör att utbudet anpassats därefter. Resebolaget erbjuder Sveriges största utbud av sport- och träningshotell, träningsresor och träningsläger – med fokus på utomhusaktivitet. Crossfit, cykling, gruppträning och yoga, blandas med vattensport som kajak, SUP och vågsurf. En nyhet för i år är möjligheten att via resebolaget boka kompletta vandringsresor med guide, inklusive flyg, boende och måltider.

– Här har Grekland seglat upp som det nya vandringsparadiset med den perfekta kombinationen av storslagen natur, spännande kultur och äkta grekisk mat och dryck.  Här finns vandringsleder som går längs med stup ovanför storslagna raviner på Kreta eller mindre avancerade turer mellan vingårdar i Näktergalens dal på ön Samos, säger Daniel Giray.

Få ut mer av din träning

Nytt för 2021 är också satsningen på padel. Totalt fem hotell har nu nya padelbanor utomhus, varav tre stycken ligger i Grekland: Sivota Retreat – powered by Playitas på det grekiska fastlandet, Porto Myrina – powered by Playitas på ön Limnos och det nya Boutiquehotellet Porto Plomari på ön Lesvos. Dessutom har tre nya banor byggts på hotellet Aqua Vista– powered by Playitas i Hurghada och fyra nya banor på flaggskeppshotellet Playitas Resort på Fuerteventura.

– Maxpuls och solstol är den perfekta kombinationen! Oavsett vad du väljer att göra på din träningssemester är det här du kommer märka skillnad. Du kommer kunna träna fokuserat, ha mer tid till dig själv och därför få ut mer av din träning än du får hemma. En upplevelse du kommer leva på länge, säger Daniel Giray.

Semestern är det perfekta tillfället att prova något nytt. Kanske yoga?

Daniel tipsar: 6 knep – Så lägger du upp träningsresan på bästa sätt

1. Sätt mål för din träningsresa. Oavsett om du vill sätta ett nytt personbästa eller har som ambition att bara komma i gång, sätt gärna mål. Det blir roligare och du får bättre fokus.

2. Boka på extra sportutrustning innan avfärd. Det är enkelt och inte speciellt dyrt att ta med dina favoritprylar som cykel, surfbräda, cykelskor eller yogamatta på resan. Boka därför din sportutrustning och ditt extrabagage innan du reser. Skulle du sakna något kan du ofta både hyra och köpa utrustning på plats.

3. Träna när det är svalt. En springtur eller promenad på stranden på morgonen är inte bara Instagramvänligt utan också både smart och effektivt. Vill du träna mitt på dagen kan du göra det på gymmet, på något av träningsdäcken under tak eller utöva någon form av vattenaktivitet som vattengympa, SUP och kajak.

4. Fyll på med vatten och energi. Klimatet påverkar din kropp och värmen gör att du behöver mer vätska. Tänk också på att ju mer du dricker, desto mer behöver du fylla på med mineraler och salt.

5. Viktigt med vila. Precis som hemma är för mycket alkohol och tung mat inte en optimal kombination om du ska träna. Men eftersom det är semester ska du förstås njuta. Planera in vilodagar då du låter kroppen vila och återhämta sig.

6. Våga testa något nytt. Kroppen mår bra av varierad träning. Många av Apollos hotell erbjuder flera olika sporter, så kanske är det här du tar dig möjligheten att testa något helt nytt? Kolla in hotellets utbud och fråga våra instruktörer om tips.


Bra att veta

Läs mer om varför det är tryggt att resa med Apollo, rutiner för Covid-19 på våra resmål och få svar på frågor om din resa.

Apollo är det trygga valet

Här kan du läsa mer om vad som ingår när du bokar och reser tillsammans med oss.

Läs mer

Frågor & svar

Här hittar vanliga frågor och svar om din resa. Du kan även chatta med vår kundservice eller kontakta oss på annat vis. Hur kan vi hjälpa dig?

Till frågor & svar


Vill du ha mer inspiration?

När du prenumererar på vårt nyhetsbrev får du både inspirerande restips, fina erbjudanden, spännande nyheter först av alla – direkt till din inkorg.