Frågor och svar om Förenade Arabemiraten

Får man dricka alkohol i Förenade Arabemiraten?

Ett vanligt missförstånd om Förenade Arabemiraten är att det är en alkoholfri zon. Vilket inte alls stämmer. Det är förvisso inte tillåtet att dricka offentligt men det fritt fram på hotell, restauranger, barer och nattklubbar. Sörpla på härliga drinkar på UAE:s många mysiga barer eller slå klackarna i taket på nattklubbar du inte trodde existerade.

Det är förbjudet att vara berusad på allmän plats och åldersgränsen för att få dricka alkohol är 21 år.

Är det dyrt att äta i Dubai?

I Dubai finns något för precis alla plånböcker. Från billigare snabbmat till riktiga lyxkrogar som serverar rätter med guld på maten.

Vad kostar taxi i Dubai?

Taxi kostar inte speciellt mycket och är det enklaste sättet att ta sig runt mellan sevärdheterna. Taxibilarna är många till antalet och lätta att få tag på i stadsmiljöerna. Mycket billiga, garanterat moderna bilar med luftkonditionering. 

Det finns också tunnelbana, spårvagn och abra (taxibåt), och dessa kostar bara några kronor. 

Hur ska man klä sig i Dubai?

Ta seden dit du kommer. Det är en bra grundregel att förhålla sig till när du besöker Förenade Arabemiraten. Samhället genomsyras av muslimska regler och seder som du som turist förväntas respektera. I grund och botten handlar det om sunt förnuft, och är inte på något sätt svårt att förhålla sig till.

Utanför strand- och poolområden bör klädseln täcka kroppen från knä till axlar. Shorts och kjol går bra, men långbyxor eller trekvartsbyxor är att föredra. Undvik allt för åtsittande plagg och täck axlarna när ni vandrar i de arabiska kvarteren och besöker moskéer. Vid stränder och pooler kan ni bära era vanliga badkläder. Den enda restriktionen att förhålla sig till är att kvinnor inte får bada topless.

Vilka beteenden och samtalsämnen bör jag undvika offentligt?

Undvik att vara för intim och att visa kärlek öppet på publika platser. Kyssar och kramar i offentliga miljöer betraktas inte som ett okej beteende. Att tala illa om landet, skämta på shejkernas bekostnad, diskutera politik eller religion är inte heller något som uppskattas.  

Förväntas det att jag ska ge dricks efter restaurangbesöket?

Kulturen kring att ge dricks i Förenade Arabemiraten påminner om den svenska. Det vill säga, det är inget måste, men har du fått bra service uppskattas givetvis några dirham i dricks. En serviceavgift är ibland inkluderad på notan. Om inte, lägg på 10-15 procent för att försäkra dig om att just din servitör eller taxichaufför tilldelas lite extra.

Får jag pruta på priset i butiker och på marknader?

Det är faktiskt acceptabelt att förhandla om priset i vissa vanliga affärer. Vill du undvika pinsamma situationer är det dock bäst att spara prutandet till shoppingturerna i UAE:s lokala marknader – soukerna. Här kan du utan att skämmas förhandla hårt med försäljarna utan en hetsig omgivning.


Tips & Inspiration

Se alla våra restips för Förenade Arabemiraten eller hitta och boka en resa.

Dubai

Dubai - metropolen som uppfyller alla drömmar! Här väntar förstklassig mat, underbara stränder och aktiviteter i oändlighet!  

 • Slår rekord i ”världens största”, världens längsta” eller ”världens högsta”
 • Spännande blandning av gammalt och nytt
 • Fantastisk shopping i lyxiga gallerior, som Dubai Mall
 • Många hotell med fina stränder
 • Barnen älskar Wild Wadi Water Park och vattenparken Aquaventure.
Boka resa till Dubai

Abu Dhabi

Kritvita sandstränder, extrem lyx men också ett lugnare tempo än Dubai. Den arabiska kulturen är alltid närvarande, i häftig mix med moderna byggnader. Shoppa i traditionella souker eller på stora gallerior.

 • Här möter lyx kultur och tradition
 • Fullt av nöjesparker och vattenland
 • Yas Island med underhållning för alla åldrar
 • Många historiska platser och sevärdheter
 • Den långa sandstranden Corniche Beach
Boka resa till Abu Dhabi

Ras Al Khaimah

Ras Al Khaimah är ett barnvänligt och naturskönt emirat. Här kombineras vackra sandstränder med mäktiga bergspartier som reser sig ur öknen. Res hit för att koppla av i solen eller aktivera dig med allt från klättring, cykling, vandring och golfbanor till roliga vattensporter!

Boka resa till Ras Al Khaimah

Ajman

Ajman är Förenade Arabemiratens mest charmiga och småskaliga emirat. Här är det enkelt att koppla av, med milsvida Ajman Beach som bjuder in till sköna dagar med dopp i havet. Här bor du på lyxiga hotell mitt på den långa, vita sandstranden och när du längtar efter stadspuls är det bara 45 minuter till Dubai och alla dess attraktioner.

 • Det minsta emiratet med lugnt tempo
 • Lång sandstrand som sträcker sig 1,6 mil längs Persiska viken
 • Femsoliga hotell som andas lyx
 • City Centre Ajman med över 60 butiker, food court, biografer 
 • Strandpromenad som kantas av små butiker, restauranger och caféer
 • Nära till Dubais alla sevärdheter
Boka resa till Ajman

Hitta din resa