Fakta om Förenade Arabemiraten

Tidsskillnad:

Svensk tid +3 timmar vintertid, svensk tid +2 timmar sommartid.

Språk:

Arabiska.

Valuta:

Dirham (AED).

Pass och visuminformation:

Visum krävs för nordiska medborgare, och tillhandahålls vid ankomst till flygplatsen i Förenade Arabemiraten. Passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter det att man lämnat landet. Passet får ej innehålla israeliska stämplar. Det är heller inte möjligt att resa till Förenade Arabemiraten med provisoriskt pass. Läs mer om pass och visum till Förenade Arabemiraten.

Elektricitet:

220/240 V. Adapter krävs.

Bra att veta:

Incheckning
Vid incheckning lämnas på de flesta hotell en deposition på ca 200 US-dollar som återfås vid avresa (summan reserveras på ditt kreditkort).

Internet
Internet fungerar ofta långsamt i landet. Avbrott förekommer.

Alkohol
Observera att det enligt lokala lagar är förbjudet att servera alkohol vissa dagar på året. Alkohol säljs i stort sett endast på hotellen och på vissa restauranger och barer. Om hotellet inte säljer alkohol framgår det av hotellbeskrivningen. Tullfria varor kan inhandlas på flygplatsen både vid ankomst och hemresa. Man får fritt införa max 4 liter alkohol per person till Dubai. Personer under 21 år får inte dricka alkohol i något av Arabemiraten. I emiratet Sharjah är alkoholkonsumtion helt förbjudet.

Ramadan
Runt den 22 mars till den 21 april 2023 pågår den muslimska heliga fastemånaden ramadan. Ramadan påverkar inte vardagslivet i Dubai och Abu Dhabi speciellt mycket. I andra emirat som Sharjah, Ras al Khaimah och Ajman kan exempelvis öppettider påverkas. Generellt om Ramadan: Under Ramadan är den lokala kommersen lite stillsammare. Många affärer håller stängt och du kan uppleva att serviceverksamheten överlag går lite långsammare. Under ramadan är det ytterst ovanligt att alkohol serveras innan solen går ner. På vissa resmål och hotell serveras inte alkohol alls under ramadan, på andra serveras alkohol endast på en specifik plats eller så kan det tillåtas endast på rummet. Under ramadan förekommer ingen underhållning. Även utflykter i Apollos regi kan bli påverkade. 

Klädkod
För män och kvinnor rekommenderas kläder som täcker axlarna till knäna. Undvik åtsittande eller transparenta kläder. Vid besök i moské krävs också att kvinnor täcker håret med en sjal. I Sharjah och Ajman är klädkoden striktare och där bör kvinnor bära kläder som täcker överarmar, axlar och vader. Män bör bära långbyxor. På stranden används vanliga badkläder. Det är inte tillåtet att sola topless.

Under 21 år
Personer under 21 år får inte checka in på hotell i Förenade Arabemiraten utan förälders sällskap. Har du inte samma efternamn som din förälder måste du visa upp ditt födelsebevis. Är du under 21 år och reser med en annan vuxen över 21 år krävs en kopia av din förälders pass, samt ett intyg/fullmakt på engelska. Kontakta ambassaden för mer information. Observera att personer under 21 år inte heller får dricka alkohol.

Avstånd i Förenade Arabemiraten:
Dubai – Abu Dhabi: ca 14,2 mil
Dubai – Sharjah: ca 4,6 mil
Dubai – Ajman: ca 4,8 mil
Dubai – Fujairah: ca 15 mil
Dubai – Ras al Khaimah: ca 11,7 mil